Luka Mesec bi dodatno obremenil plače

Njen koordinator priznava, da bo najtežja odprava dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

Objavljeno
18. marec 2019 06.00
Posodobljeno
18. marec 2019 14.39
Levica z Luko Mesecem se nevarno igra z denarjem za zdravstvo. FOTO: Jure Eržen/Delo
Ljubljana – Tri zavarovalnice, Triglav, Vzajemna in Adriatic Slovenica, ki ponujajo storitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, na leto iz premij zavarovancev zberejo dobre pol milijarde evrov. »Delovna skupina koalicije in Levice bo v sodelovanju s pristojnimi ministrstvi proučila možnosti ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in prenos v obvezno zdravstveno zavarovanje,« piše v sporazumu o sodelovanju koalicije in Levice.

Po proučitvi finančnih učinkov in če bodo ti odpravo dovoljevali, bodo pripravili in do septembra uskladili področno zakonodajo, spremembe pa bodo v zakonodajni postopek vložili do konca leta. Luka Mesec, koordinator Levice, je za tednik Mladina priznal, da bo odprava dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja ob razpustitvi študentskih servisov verjetno najtrši oreh izmed treh projektov, za katere bo po sporazumu o sodelovanju med strankami odgovorna Levica. Z odpravo bi bilo treba najti nadomestilo za nekaj več kot 450 milijonov evrov, kolikor so lani zavarovalnice iz premij dodatnega zdravstvenega zavarovanja prelile v slovensko zdravstvo, saj tolikšen izpad sredstev ni mogoč. Levica predvideva prenos v obvezno zavarovanje, ki bi moral biti po Mescu umeščen v skupno reformo prispevkov za plače in dohodnine.
515
milijonov evrov se na leto zbere z dopolnilnim zdravstvenim zavarovanjem
Z drugimi besedami: zaradi odprave prostovoljnega zdravstvenega zavarovanja bodo višji obvezni prispevki od plač. Na čigav račun, bodo bolj obremenjeni delojemalci ali delodajalci, ni jasno. Je pa v koalicijski pogodbi še zapisano, da delodajalce čaka še dvig prispevne stopnje za pokojninsko zavarovanje do konca mandata po 0,8 odstotne točke na leto. To pomeni sto milijonov evrov na leto.
1,2
milijona Slovencev se prostovoljno zdravstveno zavaruje zdaj

 

Odprava lahko »smrtno nevarna«


Dopolnilno zdravstveno zavarovanje je odpravljalo že nekaj zdravstvenih ministrov, a se ni zgodilo nič. Samo Fakin, najnovejši odstopljeni minister Šarčeve vlade, je napovedoval javno razpravo za dosego družbenega konsenza o zdravstvenem zavarovanju. »Ukinitev dopolnilnega zavarovanja je brez zagotovitve dodatnih virov smrtno nevarna,« je menil. V Adriaticu Slovenici, ki ima okoli 34 odstotkov prihodkov iz naslova dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, so pred leti opravili raziskavo, da bi izvedeli, kaj Slovenci mislijo o tem. Kar 95 odstotkov vprašanih ni vedelo, kaj je dopolnilno zdravstveno zavarovanje, pa tudi ne, pri kateri zavarovalnici imajo sklenjeno polico. Iz zadnjega objavljenega letnega poročila te zavarovalnice velja omeniti še en podatek: s premijami so sicer zbrali 99 milijonov, a številka upada. Zaznali so višje število odpovedi zavarovanj, ki so posledica zvišanja premije. Te so se spet zvišale februarja. Mesečna premija je najvišja pri Triglavu, 32,99 evra, pri Adriaticu Slovenici znaša 31,98, pri Vzajemni pa 31,97 evra.

Zakaj Nemec in Brglez nista podprla proračuna

Dva poslanca SD od enajstih, Matjaž Nemec in Milan Brglez, nista podprla rebalansa proračuna in zakona o njegovem izvrševanju. Razlog je bilo nezadovoljstvo ob dogovarjanju LMŠ glede sporazuma o sodelovanju koalicije z opozicijsko Levico, pri katerem pa koalicijski partnerji niso sodelovali. »Ko kupuješ nov družinski avto, se verjetno najprej pogovoriš s svojo družino, ne s sosedom,« pojasnjuje svoje ravnanje Nemec. Podobno pravi Brglez, češ da je z nepodporo proračunskim dokumentom hotel opozoriti, da se na tak način ne da delati. »Moje opozorilo je bilo slišano, zato ob tokratnem glasovanju moj glas ni vprašljiv,« napoveduje. Po vetu državnega sveta je vsak glas koalicije še kako pomemben, saj bo državni zbor na izredni seji predvidoma v sredo znova glasoval o zakonu o izvrševanju proračuna. Sporazum o sodelovanju z Levico še ni podpisan, Luka Mesec pa ni hotel napovedati, kako bodo glasovali.


Obremenitve prebivalstva in gospodarstva iz naslova obveznih socialnih prispevkov bodo torej, če bo obveljala ideja o odpravi zavarovanja, večje. Prav tako bodo morda padli v vodo nekateri poslovni načrti.

»Tako obsežni posegi v sistem zdravstvenega varstva morajo biti dobro premišljeni in plod konsenza vseh deležnikov sistema. V nasprotnem lahko pride do nepopravljivih posledic tako za zdravstveni sistem kot za posameznike.«
Zavarovalnica Triglav


Zavarovalnica Triglav in Sava Re (tudi njena hčerinska zavarovalnica Sava je začela tržiti zdravstveno zavarovanje) sta lani ustanovili skupno družbo 2TRS. Vodi jo nekdanji član uprave Telekoma Aleš Aberšek, ki naj bi na trgu poiskal naložbene priložnosti na področju zasebnih ponudnikov zdravstvene dejavnosti oziroma storitev. Projekt je poslovna skrivnost, zato podrobnosti o njem ne razkrivajo. V Savi Re načrtov koalicije in Levice o odpravi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanje ne želijo komentirati, medtem ko v Zavarovalnici Triglav ponavljajo opozorilo, da opustitev dopolnilnega zavarovanja utegne ogroziti fiskalno vzdržnost, predvsem pa da bi morali biti tako obsežni posegi v sistem zdravstvenega varstva dobro premišljeni ter plod konsenza vseh deležnikov. V nasprotnem po njihovi oceni lahko pride do nepopravljivih posledic tako za zdravstveni sistem kot za posameznike.