Macedoni: Cerod 2 je bil slabo voden

Novomeški župan opozarja na škodo v primeru zamude. Civilna iniciativa pa trdi, da je projekt zastarel.

Objavljeno
16. januar 2015 22.19
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija

Novo mesto – Na novomeški upravni enoti poteka postopek za pridobitev gradbenega dovoljenja za gradnjo druge faze centra za ravnanje z odpadki (Cerod 2) na Leskovcu pri Novem mestu. Toda če do 26. januarja ne bodo pridobili okoljevarstvenega dovoljenja (OVD), bo vloga za izdajo gradbenega dovoljenja zavržena.

Gradbeno dovoljenje se lahko izda po pravnomočnosti OVD ali odločbe o spremembi OVD. Na Agenciji RS za okolje (Arso) so pojasnili, da ne morejo napovedati, kdaj bodo izdali OVD. Civilna iniciativa za čisto okolje in zdravo življenje (CI) ter krško podjetje Kostak sta vložila zahtevo, da se ju obravnava kot stranki v postopku, a sta Arso in ministrstvo zahtevo zavrnila, CI pa je na ljubljanskem upravnem sodišču sprožila upravni spor. Njihov predsednik Zdenko Antončič je povedal, da so zoper projekt Cerod 2 v 17 naseljih zbrali 1080 podpisov.

Iniciativa: Projekt je zastarel

»Državi bi radi dopovedali, da je nesmiselno financirati zastarel projekt, saj po predhodni mehanski in biološki obdelavi odpadkov predvideva dobrih 20 odstotkov odlaganja smeti na deponijo, čeprav je evropski trend daleč pod desetimi odstotki,« je dejal Antončič in opozoril, da se iz deponije in čistilne naprave še zmeraj širi smrad, saj ne izvajajo okoljevarstvenih ukrepov iz OVD. »Obvestili smo evropsko komisijo. Povedali so nam, da moramo najprej izčrpati vse pravne možnosti v državi in to zdaj počnemo,« je še dodal.

Uresničitev projekta Cerod 2 z gradnjo obrata za mehansko in biološko obdelavo odpadkov (MBO) bo stala 32,5 milijona evrov, od tega bo 18,9 milijona evrov prispeval evropski kohezijski sklad, 3,3 milijona evrov država, dobrih deset milijonov evrov pa bo, glede na število prebivalcev, prispevalo 15 dolenjskih občin, ki odlagajo smeti na to deponijo. Evropski denar je treba počrpati do konca leta.

Zaustavitev dražja od gradnje

Direktor podjetja Cerod Alojz Turk svari pred zaustavitvijo projekta, saj bi to za občine pomenilo velike finančne obveznosti. Treba bi bilo plačati stroške projektne dokumentacije ter večmilijonsko odškodnino zaradi prekinitve projekta. Vrniti bi bilo treba še 1,2 milijona kohezijskih sredstev za že zgrajeno čistilno napravo in najbrž tudi kohezijski denar za Cerod 1, saj je celoten projekt povezan. »Ustavitev predstavlja večji strošek, kot če projekt nadaljujemo,« opozarja Turk.

Novomeški župan Gregor Macedoni ugotavlja, da je bil projekt doslej slabo voden. Povrhu jih je okoljsko ministrstvo konec lanskega leta obvestilo, da aprila lani podpisana pogodba o sofinanciranju zaradi nedoseganja rokov ne velja več. »Najpomembneje je, da poiščemo dialog z vpletenimi in tako preprečimo velikansko škodo, ki nas lahko doleti v primeru zamude,« je opozoril Macedoni. V metliški občini pravijo, da se projekt Cerod 2 pod nobenim pogojem ne sme zaustaviti, in nočejo privoliti v to, da bi morali smeti voziti drugam, saj bi bilo to iz ekonomskega in ekološkega vidika skregano z zdravo pametjo. »Na Leskovcu smo vse počeli s soglasjem države. Zaustavitev projekta je nesprejemljiva,« pravi župan Darko Zevnik.