Maček z razbito glavo še do konca leta

Župan za čimprejšnjo obnovo poškodovanega partizanskega spomenika, saj da razbit meče slabo luč na občino. Borci menda niso imeli denarja.

Objavljeno
06. september 2017 20.15
Bojan Rajšek
Bojan Rajšek

Dolenjske Toplice – Odkar so neznanci pred petimi meseci v aleji herojev pod Bazo 20 razbili obraz kipa narodnega heroja Ivana Mačka Matije, nič ne kaže, da bodo oskrunjeno obeležje nadomestili z novim granitnim izdelkom. V vsem tem času Zvezi združenja borcev (ZZB) za vrednote NOB Slovenije ni uspelo s spomenika odstraniti niti žaljivega napisa Himmler.

Na pobudo generala Lada Kocijana iz skupnosti 7. korpusa so člani zveze borcev leta 1995, ob 50. obletnici konca druge svetovne vojne, pod Bazo 20 uredili alejo spomenikov partizanskim poveljnikom. Na kamnite podstavke so postavili bronaste doprsne kipe Dušanu Kvedru Tomažu, Francu Rozmanu Stanetu, Francu Leskovšku Luki in Ivanu Mačku Matiji.

Toda nepridipravi so pred dvema letoma bronaste kipe ukradli. Na pobudo Kocijana so spomenike pred dvema letoma obnovili, bronaste glave na podstavkih pa so nadomestili z granitnimi ploščami z vklesanimi podobami poveljnikov.

Nekaj dni pred letošnjim praznikom dneva upora proti okupatorju pa je bil tarča vandalov Maček Matija, čigar ploščo so razbili. Za nameček so na njegov podstavek z rdečo barvo napisali še Slovenski Himmler. Napisa, ki Ivana Mačka Matijo enači z nemškim nacističnim vojnim zločincem, se doslej še nikomur ni zdelo potrebno odstraniti.

»Spomenik je spomenik«

Topliški župan Jože Muhič pravi, da razbitine in mazaštvo mečejo slabo luč na topliško občino, zato pričakuje od lastnikov, da spomenik čim prej spravijo v prvotno stanje, pri čemer bo občina, na prošnjo generala Kocijana, prispevala približno 500 evrov. Po besedah Muhiča narodni heroj Maček Matija med ljudmi ni ostal ravno v lepem spominu, saj mu nekateri očitajo, da je sokriv za povojne poboje in za mnoge nevšečnosti ljudi, ki niso bili pokorni takratnemu režimu.

»Toda ne glede na svetovnonazorsko prepričanje posameznikov gre za spomenik, ki je v naši občini, zato sta njegovo razbitje in mazaštvo vsega obsojanja vredni,« meni Muhič. Kot pravi, je borce že pozval, naj vendarle spravijo spomenik v prvotno stanje, »a očitno tudi tam mlini meljejo zelo počasi«.

Škode za 800 evrov

Predsednik ZZB za vrednote NOB Tit Turnšek je za Delo napovedal, da bodo spomenik Mačku Matiji popravili še letos, najkasneje do konca leta, za kar bodo po predračunu morali odšteti 800 evrov. Vzrok, da se borci po skoraj pol leta še niso lotili obnove, so po Turnškovih besedah predvsem finančna sredstva. Letos je sicer obrambno ministrstvo na podlagi javnega razpisa in na podlagi sklenjenih pogodb borčevski organizaciji namenilo 533.717,25 evra, kar je skoraj 14.000 evrov manj kakor lani, a kar 257.000 evrov več, kot so prejeli leta 2015.

Turnšek je povedal, da so na seji predsedstva poleg poškodovanega spomenika v aleji herojev v Kočevskem rogu obravnavali tudi spomenike, ki so jih vandali poškodovali v Jelenovem Žlebu, na Frankolovem ter pri Laškem, in odločili, da jih je treba še letos popraviti. Obnova vseh treh bo po Turnškovih besedah stala približno 1700 evrov.

Na omenjeni seji so člani predsedstva protestirali, ker državni vrh razbijanja spomenikov in mazaške akcije skrajnih desničarjev nikoli ni obsodil. »Nekatere stvari bi v tej družbi morale biti nedopustne, a takšnih dejanj nihče niti ne obsodi,« pravi vodja slovenske borčevske organizacije Turnšek.