Male sive celice ne bodo resničnostni šov

 Ustvarjalci zagotavljajo, da ne gre za politično, ampak strokovno odločitev.

Objavljeno
17. maj 2016 19.04
Sonja Merljak
Sonja Merljak
Ljubljana – Bo oddaja Male sive celice od jeseni resničnostni šov, kot napoveduje dosedanji voditelj Pavle Ravnohrib? Ali sodoben televizijski kviz, kot zatrjujejo na nacionalni televiziji? Oddaja je bila na sporedu 22 let. V tem času so se spremenile navade, naprave in pričakovanja. Bi Pavle in oddaja lahko ostala nespremenjena?

»Ne,« odgovarja urednica otroškega in mladinskega programa Martina Peštaj.

Avtorji oddaje pravijo, da jim je bila prekinitev sodelovanja vsiljena in da uredništvo želi grobo poseči v uspešen avtorski koncept z vnašanjem iger. Tako bi po tujih vzorih bolj spominjala na resničnostni šov in igre brez meja. Bo nova oddaja bolj komercialna?

Že nekaj let se pogovarjamo, da oddaja potrebuje spremembe. Spremenila se je televizija kot medij, nastale so nove medijske platforme, spremenili so se tudi otroci, ki jih danes privlačijo druge stvari kot nekoč. Oddaji smo želeli dati bolj televizijsko podobo. Pri prenovi sodelujemo s strokovnjaki z Univerze na Primorskem, ki so naredili analizo, kaj kviz v sedanji obliki zahteva od otrok. Strinjali smo se, da bi moral vključevati širša znanja, vseh sedem tipov inteligentnosti pri otrocih in da ne bi smel biti tako faktografski. Tudi v šolskem procesu so se stvari spremenile. Pripravljamo svež kviz, ki bo ohranil visoko raven kakovosti. Delamo ga počasi, s premislekom. Za starejše šolarje je to še vedno zelo privlačna televizijska forma. Ohranili bomo vprašanja in piramidni sistem tekmovanja, ki na koncu določi zmagovalca, dodali pa svežo vizualno podobo, ki bo podkrepljena s posnetki in zvočno kuliso. Strokovnjaki pravijo, da se otroci več naučijo, če stvari vidijo, slišijo.

Trenutno se zdi, da se institucija, torej javna televizija, spopada z obrazom oddaje, to je z njenim voditeljem. Male sive celice so Pavle Ravnohrib. Je oddaja brez njega še lahko taka, kot jo imajo gledalci radi?

Ekipa je 22 let dihala z oddajo, tudi gledalci jo obravnavajo z nostalgijo. Do koder seže televizijski spomin, seže tudi oddaja. Verjamem, da je ustvarjalcem težko, zato smo tudi povabili avtorja vprašanj, da bi sodelovala v novem konceptu, a sta povedala, da se v njem ne vidita. Žal mi je, da se piše, kako bo to resničnostni šov s primesmi iger brez meja. V ozadju ni drugega kot želja po sodobnejšem kvizu. Med gledalci je veliko starejših, ki smo jih veseli, a to niso primarna skupina, ki jo nagovarjamo. Želimo oddajo, ki bo privlačna za otroke, zato tudi pobuda za mlajšega, bolj dinamičnega voditelja in večjo komunikacijo s tekmovalci in gledalci na tribunah.

Pavle Ravnohrib se je izpostavil v zadnji referendumski kampanji. Oddaja je bila takrat začasno umaknjena s sporeda. Je konec sodelovanja s tem kakorkoli povezan?

Absolutno ne. Zamrznitev kar nekaj oddaj je bila odločitev vrha televizije, prenova oddaje pa suverena odločitev našega uredništva.

In vendar ima epilog oddaje z žlahtno tradicijo grenak priokus.

Naša prva naloga je, da prenovljen kviz predstavimo mentorjem. Jeseni bo oddaja govorila sama zase. Pričakovanja bodo velika. Želimo si, da bi jo z navdušenjem sprejeli otroci, ki z vsem tem niso obremenjeni.