Mandarić ima parcelo za mestno dvigalo

Franci Matoz in podjetnik Milan Mandarić sta poravnala račune.

Objavljeno
15. junij 2017 22.01
Franci Matoz na podelitvi priznanj najvplivnejšim pravnikom v letu 2014 po izboru družbe IUS Software. Ljubljaana 2. december 2014.
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj
Koper – Ameriški podjetnik Milan Mandarić, odvetnik Franci Matoz in njegova odvetniška družba Matoz in Rojko so 1. junija s sodno poravnavo rešili vsa medsebojna razmerja, je včeraj potrdila Mandarićeva odvetnica Carmen Dobnik.

Na podlagi poravnave je v teku vpis lastninske pravice na Milana Mandarića na dveh parcelah, ki merita skupaj 9400 kvadratnih metrov. V zemljiški knjigi je že zapisana zaznamba, vpis dejanskega lastništva je le formalnost. Franci Matoz ni hotel biti natančnejši. Pojasnil nam je le, da sta zaprla vse medsebojne obveznosti: »On meni, jaz njemu.«

Pred poldrugim mesecem je Matoz za Delo povedal, da bo Mandariću ponudil izstop iz posla, če mu poravna stroške in delo. Pri tem ni bil natančen, a je šlo za več deset tisoč evrov. Pri tem se je Matoz skliceval na dejstvo, da je poleg 280.000 evrov, kolikor je stala parcela, moral plačati še davek in seveda vložil še nekaj dela v posel. Glavnino (280.000 evrov) je Matozu na njegov račun prav za namen nakupa nakazal Mandarić.

Carmen Dobnik nam je odgovorila še, da Mandarić v tem trenutku nima nobenih posebnih načrtov s temi zemljišči. »Znan je interes lokalne skupnosti za gradnjo razglednega stolpa. Želja in interes Milana Mandarića je konstruktivno sodelovanje z lokalno skupnostjo, tako da bodo čim bolj zadovoljeni tako interesi lastnika kot tudi lokalne skupnosti in prebivalcev na tem območju.«

Župan bi imel stometrski razgledni stolp

Mestna občina Koper je sicer sredi maja ustavila postopek javnega naročanja, s katerim je poskušala pridobiti idejni projekt bodočega mestnega dvigala in razglednega stolpa. Koprski župan Boris Popovič je povedal, da ustavitev javnega naročanja arhitekturne rešitve nima nobene zveze z lastništvom parcele. Pač pa si je župan premislil glede končne funkcije dvigala. To naj ne bi bilo visoko samo 47 metrov in umeščeno ob sam klif, nedaleč od vhoda v predor Markovec, pač pa bi mestno dvigalo nadgradili s še približno 47 metri, tako da bi pridobili skoraj 100 metrov visok razgledni stolp. Poleg tega bi ta stolp premaknili od klifa tik ob morje, kjer bi lahko dobil še kakšno dodatno funkcijo: z njega bi lahko speljali (denimo) kakšen visok tobogan v morje ali pa morda adrenalinsko žičnico. Nove zamisli terjajo temeljito preučitev prostorskih in drugih možnosti.

Občina bi parceli odkupila

Milan Mandarić pa si z lastništvom velike parcele vsekakor ne bi mogel veliko pomagati, kajti veljavni prostorski načrt na njej dopušča le gradnjo mestnega dvigala, ne pa stanovanjskega objekta.

Sicer pa na koprski občinski upravi pravijo, da pridobivajo cenitev navedenih parcel, in napovedujejo, da ju nameravajo tudi odkupiti.