Mar Popoviču res grozi drugi krog?

Lokalne volitve: Dokončni ne Hotove in Bossmana. Popovič snema sredi noči.
Fotografija: Medtem ko Popoviču nikakor ne uspeva na državni politični ravni, mu gre v lokalnem okolju precej bolje. Foto Matej Družnik
Odpri galerijo
Medtem ko Popoviču nikakor ne uspeva na državni politični ravni, mu gre v lokalnem okolju precej bolje. Foto Matej Družnik

Koper, Izola, Piran – Koprski župan Boris Popovič je očitno že začel predvolilno kampanjo. Na socialnih omrežjih je začel objavljati videoposnetke, podobne tistim iz prejšnjih kampanj. Tokrat se norčuje iz »najlepše« Ljubljane in predvsem zaspanega Portoroža, ki ga spominja na Miami iz kriznega leta 1932. Kakšne možnosti ima, da ga še petič izvolijo za župana?

Agresivna kampanja je nujna, pravijo nekateri analitiki, ker mu ankete ne napovedujejo tako bleščečih rezultatov kot v preteklosti in celo kažejo na drugi krog volitev. Kljub takim napovedim pa so isti analitiki prepričani, da bo Popovič ponovno zasedel županski stolček.
 

Po javnomnenjski raziskavi bi Popovič prejel 34 odstotkov glasov


Na zadnjih volitvah je v Kopru zmagal z 52,7-odstotno podporo v prvem krogu. Njegov prvi zasledovalec, dotlej politiki neznan Aleš Bržan (tedaj SMC), je prejel 25 odstotkov glasov. Razmerje med obema se zdaj ni bistveno spremenilo. Ena zadnjih javnomnenjskih raziskav ZRS Koper je pokazala, da bi Popovič prejel 34 odstotkov glasov, Bržan pa 17. Kandidat Oljke Valter Krmac in domnevni kandidat ene nastajajočih list, nekdanji poslanec SMC Marko Ferluga, pa sta prejela bistveno manjšo podporo.

Nekoč dolgo nepremagljiva SD nam svojega kandidata še ne želi razkriti, zagotovili pa so, da tokrat ne bodo zamudili prijave kandidatne liste za mestni svet. Kandidata še skriva tudi Levica. NSi, ki že tri mandate nima svetnika v mestnem svetu, bo kandidirala Danijela Sertiča, SDS, ki dosega po največ eno svetniško mesto v mandatu, pa ribiča Silvana Radina. Aleš Bržan, zdaj nastopa s stranko Lista Aleša Bržana in je prepričan, da ima več možnosti kot pred štirimi leti; zelo upa na drugi krog. Pravi, da se umazane predvolilne kampanje ne boji, saj na prejšnjih volitvah ni doživel pretirano nizkih udarcev, verjetno tudi zato ne, ker ni spadal v krog favoritov.
 

Popovič po točke v nočni Portorož


Popovičev svetovalec Sebastjan Jeretič je ocenil, da ima njegov delodajalec boljše možnosti kot pred štirimi leti: »Takrat je vladalo v Kopru nemogoče vzdušje; zdaj Popovič nima postopkov pred sodišči, lažje skrbi za vrsto novih investicij, odnosi z Luko Koper so se bistveno popravili, pa tudi med protikandidati ni videti resnega izzivalca,« je dejal Jeretič. Neuradno smo izvedeli, da bi se lahko pojavil še kakšen kandidat, ki bi temeljito spremenil dolgočasno predvolilno vzdušje v pričakovanju Popovičeve zmage.

Toda za zdaj prevladuje prepričanje, da se v Kopru niti po štirih mandatih niso naveličali kontroverznega, avtokratsko in populistično razpoloženega župana. Popovič se je na snemanje v prazen Portorož v poznih nočnih urah po polnoči podal tudi zato, ker napoveduje, da bo njegova stranka Slovenija za vedno v Piranu kandidirala Darija Novinca, nekdanjega direktorja Zavoda za šport v Kopru.

V Izoli so trije resnejši kandidati za župana: sedanji podžupan Aleksej Skok (SD), Danilo Markočič (Desus) in direktor ZD Izola Evgenij Komljanec (Pomosni na Izolo), ki ima podporo izolskih podjetnikov in dveh znanih športnikov; nogometaša Tončija Žlogarja in jadralca Vasilija Žbogarja.

Preberite še:

Komentarji: