Mariborska Snaga znova zbira nevarne odpadke

V času lanskih akcij je Snaga zbrala 48 ton nevarnih odpadkov, ki lahko pomenijo potencialno grožnjo okolju.

Objavljeno
14. september 2015 13.01
Miha Rubin, Maribor
Miha Rubin, Maribor
Maribor − Po mestnih četrtih in krajevnih skupnostih v Mariboru bo od danes dalje »potovala« Snagina pomična zbiralnica nevarnih odpadkov. Vanjo lahko vsi, ki so vključeni v sistem ravnanja z odpadki, predajo nevarne odpadke iz gospodinjstev, kot so baterije, zdravila, topila, barve, odpadna olja itd.

To akcijo, ki je za uporabnike brezplačna, mariborska Snaga ponavadi izvede dvakrat na leto; v lanskem letu so v spomladanski in jesenski akciji zbrali skupno slabih 48 ton nevarnih odpadkov, kar kaže na precejšnjo količino tovrstnih odpadkov, ki nastajajo tako rekoč na vsakem domu.

Pri tem na Snagi ljudi pozivajo k odgovornemu ravnanju s tovrstnimi odpadki, saj ti pomenijo potencialno grožnjo okolju. »Liter odpadnega olja, ki ga zlijemo v odtok, lahko onesnaži do tisoč litrov pitne vode. Prav zaradi tega smo se lotili organiziranega zbiranja odpadnih jedilnih olj iz gospodinjstev, v katerem za vsak zbrani liter stanovalcem bloka podarimo deset centov, ki jih obračunamo kot dobropis pri strošku ravnanja z odpadki,« so sporočili s Snage.

Nevarne odpadke, ki so jih danes dopoldne začeli zbirati v pomični zbiralnici na Glavnem trgu, lahko sicer občani vse leto predajajo tudi v zbirnih centrih mariborske Snage. V teh sprejemajo vse vrste odpadkov, predaja v zbirnih centrih pa je za večino vrst prav tako brezplačna oziroma je to že vključeno v ceno, ki jo uporabnik poravna z mesečno položnico Snage.