Mariborski gradbinec grozil novinarki Večera

V društvu novinarjev znova opozarjajo, da je med verbalnim in fizičnim nasiljem le tanka meja.
Objavljeno
13. marec 2019 12.38
Posodobljeno
13. marec 2019 12.57
Sovražnost proti novinarjem se stopnjuje, včeraj je to na svoji koži občutila novinarka Večera. FOTO: Tadej Regent/Delo
Ljubljana – V društvu novinarjev in v aktivu novinarjev Večera so danes najostreje obsodili »ustrahovanje in žalitve novinarjev, ki se v vse bolj sovražnem in očitno vse bolj nevarnem okolju za novinarje stopnjujejo«.

Povod za to je primer grožnje in poskusa fizičnega napada na Večerovo novinarko Nino Ambrož, ki ga najostreje obsojamo tudi na Delu.

Zaradi članka in komentarja o gradbenih projektih, pod katerega se je podpisala včeraj, jo je namreč na sedežu medijske hiše obiskal Primož Pinter, direktor in solastnik podjetja Primius gradnje, ter jih grozil. Fizični obračun z njo je preprečil varnostnik. Pinter jo je na vhodu naprej grobo žalil. Ko se mu je želela izogniti in je odšla v uredništvo, ji je sledil mimo varnostnika – kar nezaposlenim ni dovoljeno – ter nadaljeval z žaljivkami.

Novinarka ga je prijavila policiji, v društvu in aktivu pa od mož v modrem pričakujejo, da bodo grožnje resno vzeli ter prijave ne bodo podcenjevali, kot se je v preteklosti že dogajalo.

Društvo novinarjev: Znova ugotavljamo, da se stopnjuje sovražno ozračje, uperjeno proti novinarjem, ki se izraža tako v žalitvah kot grožnjah s ciljem profesionalnih in osebnih diskreditacij novinarjev ter tudi v poskusih ustrahovanj z namenom vplivanja na novinarsko delo in očitno tudi s ciljem utišanj novinarjev. Ponovno opozarjamo, da je med verbalnim in fizičnim nasiljem le tanka meja, zgolj en korak, ki ga nikakor ne smemo dopuščati.


V društvu znova javno pozivajo k ustrezni zaščiti slovenskih novinarjev, in sicer z vsemi potrebnimi ukrepi, ki bodo varovali tako novinarje, ki opravljajo svoje delo, kot tudi širše pravice javnosti do obveščenosti ter s tem tudi pogoje za delovanje demokratičnih družb.