Mariborski kulturniki odločno proti odvzemu denarja

Poudarili so, da proračun MOM za prihodnji dve leti »na brutalen način« posega v pestrost kulturne ponudbe.

Objavljeno
11. december 2014 14.33
PROTEST MARIBORSKIH KULTURNIKOV
S. P., Delo.si, STA
S. P., Delo.si, STA
Maribor − Predstavniki mariborskih javnih zavodov in nevladnih organizacij s področja kulture, sociale in mladine so danes naslovili na vodstvo občine skupno izjavo proti napovedanemu krčenju proračunskih sredstev za njihove programe. Poudarili so, da bodo načrtovani rezi ne le zmanjšali kakovost bivanja v mestu, ampak tudi ogrozili vrsto delovnih mest.

V izjavi, ki so jo prebrali na današnjem shodu na Trgu generala Maistra, so poudarili, da izhodišča proračuna Mestne občine Maribor za prihodnji dve leti »na radikalen in brutalen način« posegajo v delovanje večjega dela mariborskih organizacij in izvajanje njihovih programov ter posledično s tem v pravice občank in občanov do najrazličnejših nujnih oblik pomoči na eni ter pestrosti ponudbe kulturnih dobrin na drugi strani.

»Ne moremo in nočemo privoliti v takšne ukrepe«

»Terjamo dialog in pozivamo k razumu, zato smo danes tu skupaj, složni kot še nikoli doslej,« je dejal direktor Narodnega doma Maribor Vladimir Rukavina. »Ne strinjamo se z napovedanimi rezi. Ne strinjamo se z odpuščanjem nič krivih kreativnih ljudi za to, da bi iz njih naredili socialne podpirance in jih postavili na cesto,« je dodal.

Podpisniki izjave od župana Andreja Fištravca, mestne uprave in mestnega sveta zahtevajo, da v sodelovanju s strokovno javnostjo pripravijo proračun za leti 2015 in 2016, »ki bo zagotovil zdravje javnih financ, hkrati pa ohranil vitalne programe za delovanje in razvoj občine ter zagotavljanje kakovosti življenja občank in občanov«. Med drugim zahtevajo tudi pripravo rešitev morebitnih posledic, ki bodo nastale zaradi ukinitve programov, ter predstavitev konkretnih ukrepov za nadaljnji razvoj mesta.

»Ne moremo in nočemo privoliti v takšne ukrepe, če na drugi strani Mestna občina Maribor ne zna, ne more ali noče povedati, na kakšen način bo poleg teh radikalnih rezov vendarle obrnila Maribor v razvoj,« je pojasnil Bojan Golčar iz Regionalnega stičišča nevladnih organizacij Podravja.

Ukinitev Festivala Lent, Festivala Maribor in Borštnikovega srečanja

Izjavi se je pridružila tudi direktorica Centra za socialno delo Maribor Frančiška Premzel, čeprav je občina v zadnjem trenutku našla nekaj dodatnega denarja za socialne programe. Kot je dejala, ta sredstva ne zadostujejo za izvedbo vseh programov, ki jih mesto v trenutnem položaju nujno potrebuje. Med njimi so materinski dom, varna hiša, zavetišče za brezdomce in javna kuhinja.

Napovedano krčenje ali celo ukinjanje občinskih sredstev v prihodnjih dveh letih med drugim pomeni ukinitev Telefona za otroke in mladostnike in ustvarjalnih delavnic Zveze prijateljev mladine Maribor, zaprtje Kina Udarnik, Mobilnostnega centra Maribor, Živih dvorišč, Plesne izbe Maribor, Fotografskega muzeja Maribor, Galerije Media Nox ter zmanjšanje programov društev Ozara in Sonček.

Prav tako se napoveduje ukinitev Festivala Lent, Festivala Maribor in Borštnikovega srečanja. Zmanjšanje sredstev iz občinskega proračuna bo med drugim močno otežilo tudi delovanje lutkovnega gledališča, mladinskega kulturnega centra, umetnostne galerije, muzejev in Centra kulturne dediščine Sinagoga Maribor.