Mariborski sodelovalni centri morajo sodelovati

Minister za gospodarstvo odprl nov center za coworking z 12 brezplačnimi delovnimi postajami, a v Tkalki se bojijo, da bodo odrinjeni.

Objavljeno
12. januar 2015 21.03
tre*JAVNA DELA V MARIBORU
Robert Galun, Miha Rubin, Maribor
Robert Galun, Miha Rubin, Maribor
Maribor – Na sedežu Mariborske razvojne agencije (MRA) so včeraj odprli sodelovalne prostore oziroma Coworking Maribor. Za ta projekt je vlada v okviru programa spodbujanja konkurenčnosti Maribora s širšo okolico v obdobju 2013–2018 namenila 628.783 evrov. A pogoj je sodelovanje coworkerjev.

Po besedah direktorja MRA Božidarja Pučnika je Coworking Maribor namenjen fizičnim osebam, študentom ..., ki jim ponujajo podporne podjetniške storitve, stimulativno delovno okolje, izmenjavo idej in profesionalno druženje. V prostorih MRA na Pobreški cesti so uredili 12 delovnih postaj, ki so coworkerjem na razpolago brezplačno, in sicer od ponedeljka do petka med 9. in 17. uro. Zainteresirani uporabniki morajo izpolniti prijavni obrazec, ki je na spletni strani MRA, na podlagi tega bodo podpisali sporazume.

Projekt financira ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, od celotnega zneska pa naj bi MRA letos dobil 137.000 evrov. Pučnik je zagotovil, da bo glavnina sredstev, ki jih bodo dobili za projekt, šla za izvajanje programa, za strokovno pomoč in izobraževanja udeležencev.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je na odprtju pozval tudi druge coworkerje k sodelovanju z MRA. Kasneje je pomiril strasti, ki so se vnele med MRA in podjetji, združenimi v Tkalki, ki je največji prostor za coworking v Sloveniji. Zagotovil je, da nihče doslej ni dobil niti evra, čeprav je pogodba že podpisana; pogoj je namreč sodelovanje različnih coworkerjev.

V praksi to pomeni naslednje: minister pri rezanju finančnega kolača pričakuje povezovanje vseh coworkerjev na tem območju, zato da bo lahko država dobrih 628.000 evrov vredno pogodbo, ki jo je podpisala z MRA, tudi uresničila. Ker je navdušen nad tem, kar je videl v Tkalki, je prepričan, da bodo pri uresničitvi pogodbe udeleženi vsi coworkerji: »Če bomo na prvi stopnici dokazali, da ne znamo sodelovati, potem nam ni pomoči.«

Izvajalce najti na razpisih

»Zadovoljni smo, da je minister prepoznal našo hišo kot aktivnost, ki je pomembna za mesto, in obljubil, da bodo sredstva uresničevali samo s povezovanjem,« je bila spravljiva vodja Centra alternativne in avtonomne produkcije (CAAP) v Tkalki Karolina Babič. Po njenih besedah se v Tkalki, kjer so lani ustvarili 41 delovnih mest, podpirajo pa tudi 25 socialnih podjetij, ki prek javnih del zaposlujejo 86 ljudi, zdaj strinjajo, da je MRA izvajalec ukrepov državne pomoči, ne pa tudi vsebin. Izvajalce le teh je treba najti na razpisih. »Če se ne bi oglasili in minister ne bi prišel in stvari prepoznal, bi stvar stekla sama od sebe na MRA in drugi deležniki ne bi bili vključeni,« je prepričana Babičeva.

Božidar Pučnik pa je poudaril pripravljenost MRA za pripravo mreže sorodnih sodelovalnih prostorov, ki že obstajajo v mestu. »Organizacije regijske razvojne mreže bodo povabljene k sodelovanju, od njihove pripravljenosti za povezovanje pa je odvisna uspešnost sodelovanja,« so sporočili z MRA. Ker so Coworking Maribor vzpostavili v lastnih prostorih (in ne v Tkalskem prehodu), bodo imeli manj stroškov oziroma bodo lahko več sredstev namenili za podjetniške vsebine, so še dodali.