Marjan Šarec: Pometamo pred svojim pragom, Kralj ne bo več sekretar

Ker je generalni sekretar LMŠ ravnal neprimerno, so posledice jasne. Funkcijo bo opravljal dokler premier ne bo izbral njegovega naslednika.
Fotografija: Vodja poslancev LMŠ Brane Golubović je napovedal, da bodo nekatere stvari v stranki glede Kralja zelo jasno povedane. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Vodja poslancev LMŠ Brane Golubović je napovedal, da bodo nekatere stvari v stranki glede Kralja zelo jasno povedane. FOTO: Leon Vidic/Delo

Ljubljana – »Brane Kralj mi je povedal, kako je klic potekal. Resnica je nekje vmes. Ni bilo tako brutalno, kot je gospa povedala. Gre za besedo proti besedi. Težko verjamem, da bi se ne vem kako brutalno pogovarjal z njo, saj se niti ne poznata. Kralj je vseeno ravnal naivno, klic ni bil primeren. Takoj mu je bilo jasno, kakšne so posledice in da ne bo več generalni sekretar LMŠ, saj veste, da pometamo pred svojim pragom,« je dejal premier in predsednik stranke Marjan Šarec.



Ocenil je, da se raznorazni kadrovski boji odvijajo na vseh področjih, vendar bi bilo precej drugače, če bi pozvonilo z druge telefonske številke. »Če bi poklical nekdo prave sorte, te prijave ne bi bilo. Sam nisem vedel za ta klic, Igorja Šoltesa spoštujem, nimam ga pa tako rad, da bi zaradi njega tvegal našega generalnega sekretarja, kar moram storiti zdaj,« je poudaril.

Priznal je, da je Kralj, ki ga ima za častnega človeka, ravnal neizkušeno in nepravilno ter da so posledice jasne. Posle bo opravljal do imenovanja svojega naslednika, kaj bo počel v prihodnje, pa se bodo v stranki še pogovorili. 
 

Delujejo kot ekipa


Vodja poslancev LMŠ Brane Golubović je napovedal, da bodo nekatere stvari v stranki glede Kralja zelo jasno povedane. FOTO: Leon Vidic/Delo
Vodja poslancev LMŠ Brane Golubović je napovedal, da bodo nekatere stvari v stranki glede Kralja zelo jasno povedane. FOTO: Leon Vidic/Delo
  V največji vladni stranki LMŠ so danes potekali pogovori o očitkih njenemu generalnemu sekretarju Branetu Kralju, da je vršil politične pritiske na prvo nadzornico Uradnega lista Ireno Prijović glede imenovanja Igorja Šoltesa na mesto direktorja Uradnega lista.

V prvem odzivu so povedali, da se pogovarjajo kot ekipa in da o zadevi ne bodo molčali.

Prva nadzornica je včeraj razkrila, da je Kralj v telefonskem klicu izpostavil, da država pričakuje Šoltesovo imenovanje.

Na vprašanje, ali bo odstopil z mesta generalnega sekretarja, Kralj včeraj namreč ni odgovoril. Šarcu je dogajanje pojasnil danes.


Stranka mora razčistiti sama


Koalicijski partnerji se temi zagotovo niso mogli izogniti že na sestanku pred sejo vlade, po njej pa se je Šarec sestal še s svojo LMŠ. Predsednica SAB Alenka Bratušek je po koncu vladne seje navedla, da SAB pričakuje premierov odziv oziroma kot reče on: »Vsak mora najprej pomesti pred svojim pragom.«



Koalicijski partnerji se strinjajo, da takšni pritiski, če navedbe Prijovićeve držijo, niso na mestu oziroma so, kot je dejal vodja poslancev SMC Igor Zorčič, nedopustni. Zorčič sicer pričakuje ustrezen odziv LMŠ, kot so v tej stranki napovedali.

»Kar se Kralja tiče, verjamem, da vam bo na to najlažje odgovoril premier in stranka LMŠ, saj samo oni vedno, kaj se je resnično dogajalo,« je ocenil Matjaž Han, vodja poslancev SD. Tudi oni pričakujejo, da bo stranka pometla pred svojim pragom, medtem ko je prvak stranke poudaril, da moramo v državi spoštovati načela korporativnega upravljanja.


 

Ne pritisk, ampak priporočilo


Šarec je večkrat poudaril, da Šoltes ni bil njihov kandidat, saj da je tudi na majskih evropskih volitvah kandidiral na listi Desusa. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Šarec je večkrat poudaril, da Šoltes ni bil njihov kandidat, saj da je tudi na majskih evropskih volitvah kandidiral na listi Desusa. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Kralj se je včeraj sicer branil, da je res poklical Prijovićevo in ji omenil, da bi bil Šoltes lahko dober kandidat za direktorja, a namen njegovega klica naj bi bil le »povedati, da je nekdanji predsednik računskega sodišča in kandidat Desus na evropskih volitvah po moji oceni dober kandidat za to mesto«.

Šoltes, nekdanji evroposlanec, je potrdil, da se je prijavil na razpis za direktorja Uradnega lista in priložil vse zahtevane dokumente. Na vprašanje, ali sta s Kraljem kdaj govorila glede tega položaja, je dejal, da se do včeraj še nista slišala.



Vodstvo SDH je za Delo povedalo, da prijavo Irene Prijović že prioritetno obravnavajo, glede morebitne razveljavitve javnega razpisa za zasedbo mesto direktorja Uradnega lista pa pravijo, da je to v pristojnosti nadzornega sveta te družbe, v kar se SDH ne namerava vpletati.

Podrobnosti je Prijovićeva dopoldne že pojasnila KPK, ki je – kot na je potrdil včeraj predsednik KPK Boris Štefanec – že sprožila postopek in si ga želi zaključiti čim prej.

Preberite še:

Komentarji: