Marjan Šarec: Skrbi nas, če je to način delovanja v EU

Predsednik vlade Marjan Šarec je glede hrvaškega prisluškovanja v arbitraži poudaril, da vlade informacije glede prisluhov niso navdale z optimizmom, kar se tiče medsosedskih odnosov.
Fotografija: Marjan Šarec je poudaril, da je bilo tisto, kar so slišali, skrb vzbujajoče. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Marjan Šarec je poudaril, da je bilo tisto, kar so slišali, skrb vzbujajoče. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Z besedami »kar smo slišali, je dokaj zaskrbljujoče«, je predsednik vlade Marjan Šarec komentiral informacije, da je za prisluhi pred odločitvijo arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško stala hrvaška obveščevalna agencija (SOA). V izjavi po seji vlade, na kateri je bil prisoten tudi direktor Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) Rajko Kozmelj, predsednik vlade ni hotel biti preveč konkreten in tudi ni odgovarjal na novinarska vprašanja z obrazložitvijo, da ni pametno preveč govoriti, ko beseda nanese na nacionalno varnost.

»Po eni strani smo zadovoljni, ker obveščevalna služba dobro dela, po drugi strani nas lahko skrbi, če je to način delovanja znotraj EU in če je to odnos med prijateljskima državama,« je bil oster Marjan Šarec in dodal, da vlade informacije glede prisluhov niso navdale z optimizmom, kar se tiče medsosedskih odnosov, a se bo Slovenija še naprej trudila delovati v evropskem duhu. Predsednik vlade je pri tem še ponovil, da je arbitražni postopek zaključen, sprejetje tega postopka je bilo pogoj za vstop Hrvaške v EU.

Obrambni minister Karl Erjavec, ki je bil v obdobju arbitražne afere zunanji minister, je po seji vlade poudaril, da je zadovoljen, da se je odkrilo, kdo je prisluškoval. »Očitno so bile to hrvaške tajne službe, z interesom, ker je bilo očitno hrvaško vodstvo mnenja, da arbitražna razsodba za Hrvaško ne bo ugodna, da bo Slovenija dobila prost dostop do odprtega morja in da bo dobila več kot polovico Piranskega zaliva. Očitno so želeli ta postopek diskreditirati,« je komentiral in ocenil, da so za objavo prisluhov takrat izbrali pravi trenutek, saj je bil v tujini, ko je ženo peljal na izlet ob 25. obletnici poroke.

Slovenski sodnik arbitražnega sodišča Jernej Sekolec in slovenska agentka Simona Drenik sta, potem ko so bili poleti leta 2015 razkriti prisluhi, odstopila, Hrvaška pa vztraja, da od arbitražnega postopka odstopa, ker je kompromitiran, kljub odločitvi sodišča v Haagu, da zadeva ne vpliva na končno odločitev.



Preberite še:

Komentarji: