Marjan Šarec vleče vzporednice z Janezom Drnovškom

Kandidat za mandatarja pravi, da so razmere podobne kot v 90. letih, ko je vlado sestavljal šef LDS. Ekskluzivni intervju s Šarcem v Sobotni prilogi.
Fotografija: Izkušnje nekdanjih predsednikov vlad so po Šarčevem mnenju več kot dobrodošle. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Izkušnje nekdanjih predsednikov vlad so po Šarčevem mnenju več kot dobrodošle. FOTO: Jure Eržen/Delo

Marjan Šarec, kandidat za mandatarja, pričakuje, da bo prihodnji petek dobil zadostno podporo poslancev za to, da sestavi trinajsto slovensko vlado. Med dvomesečnimi koalicijskimi pogajanji se ni obremenjeval s tem, kako bi ga lahko volivci, ki niso naklonjeni vnovičnim volitvam, kaznovali, če mu ne bo uspelo.



»Če pa se morda zgodi, da vlada ne bo izvoljena in bo treba vnovič na volišča, bo stranka LMŠ tista, ki bo lahko rekla, da je naredila vse, da volitev ne bi bilo. In da je storila vse, da bi dobili vlado, ki bo delala. Če bodo nove volitve, bomo torej imeli mirno vest, da nismo mi tisti, ki so zadevo zrušili,« je povedal v ekskluzivnem intervjuju za jutrišnjo Sobotno prilogo. Marsikdo se ne spomni, da Janez Drnovšek pri sestavljanju koalicije ni bil vedno uspešen v prvo. Konec februarja 1997 je bila namreč njegova vlada imenovana šele v drugem poskusu, saj je parlament zavrnil njegov prvi predlog, po katerem bi bili v vladi ministri iz LDS, ZLSD, Desusa in SNS. Predsednik LDS je po dolgem usklajevanju podpisal koalicijski sporazum o sodelovanju v vladi s SLS. Marjan Šarec meni, da so razmere zdaj precej podobne.



V intervjuju smo ga med drugim vprašali ali računa morda tudi na podporo Ljudmile Novak, ki ne skriva nenaklonjenosti Janezu Janši. »To je njena odločitev. Z njo nisem govoril o tem in tudi moji posredniki ne, ker se mi to ne zdi prav,« odgovarja kandidat za mandatarja. In kaj bo storil, da bo vlada čim bolj stabilna in učinkovita. Prvak SDS Janez Janša je strankarski petorček slikovito označil kot petelinčke, ki vsak na svojem kupu gnoja kikirikajo v svojo smer. »Janez Janša je znan po slikovitem izražanju in mu je treba priznati, da včasih kakšne izjave spravijo človeka v smeh. Stabilnost in učinkovitost koalicije bosta odvisni od vseh njenih členov. Res pa je, da bom skušal skrbeti za to, morda bom celo zahteval, da se po na primer seji vlade člani koalicije vzdržijo izjav, ki nižajo bonitetne ocene vlade, če se izrazim v izrazoslovju finančnega sveta. Če smo namreč partnerji in če smo se za sodelovanje odločili prostovoljno, je prav, da smo drug do drugega korektni. Ne pa, da se govori drug čez drugega in kritizira. Pričakujem, da se nam to ne bo dogajalo oziroma da se bo dogajalo v omejeni meri. V nasprotnem primeru te vlade kmalu ne bo več,« napoveduje Marjan Šarec.



Šarec je komentiral tudi oceno prvaka SDS. FOTO: Tadej Regent
Šarec je komentiral tudi oceno prvaka SDS. FOTO: Tadej Regent


Komentiral je tudi oceno prvaka SDS, da Slovenija dobiva vlado »globoke države«. »To so tako imenovani haikuji, ki jih vedno z veseljem preberem. Gospod Janez Janša ima izrazit smisel za tovrstno pisanje in včasih kakšna zadeva uspe tako, da me nasmeji. Sicer pa na njegovem mestu ne bi bil tako suveren v očitkih, saj je znano, da so tudi njegovi kadri naredili precej škode. Tovrstno tvitanje, ki ga omenjate, mi ni blizu. Bolje bi bilo, če bi vsak najprej pometel pred svojim pragom. Sicer Janša v tovrstni komunikaciji ni osamljen, tudi praksa njegovih poslancev se nadaljuje, še vedno zmerjajo predsednike drugih strank, da so pokvarjeni in podobno. Če mi bo uspelo sestaviti trinajsto vlado, lahko zagotovim, da si bom prizadeval tudi za kulturno izražanje v politiki.«



Na ocene, da mu bo vodenje vlade težko tudi zaradi dejstva, da bostva v njej najverjetneje lar dva nekdanja premiera, Alenka Bratušek, ki ob vsaki priložnosti pove, da je vodila vlado, ko si je ni upal nihče drug, in Miro Cerar, ki se, vsaj v začetku koalicijskih pogajanj, še ni prizemljil v novem položaju po volitvah, Šarec odgovarja, da se ne bo zgodilo prvič, da bo v vladi tudi nekdanji premier. Izkušnje nekdanjih predsednikov vlad so po njegovem mnenju več kot dobrodošle in iz tega, poudarja, res ni treba delati drame. Oba sta predsednika stranke in ne razume, zakaj bi bila težava, če sta hkrati tudi nekdanja premiera.

Preberite še:

Komentarji: