Šarcu niso ukradli identitete, ampak uporabili lažni profil

Vse svoje sledilce je po facebooku opozoril, da gre za prevaro. S policije so sporočili, da do zdaj v tem primeru niso prejeli prijave oziroma predloga za pregon.

Objavljeno
18. junij 2019 09.27
Posodobljeno
18. junij 2019 18.00
O kraji identitete so Šarca obvestili uporabniki facebooka. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
L. Z., STA
L. Z., STA
V kabinetu predsednika vlade so v zvezi z današnjim opozorilom premierja Marjana Šarca, da nekdo v njegovem imenu z ukradeno identiteto komunicira preko facebookove aplikacije messenger, pojasnili, da v tem primeru ni prišlo do vdora v Šarčev osebni profil na facebooku, pač pa je bil narejen lažen profil na aplikaciji Messenger.

Na PU Ljubljana so pojasnili, da do zdaj v tem primeru niso prejeli prijave oziroma predloga za pregon. Tovrstno dejanje se sicer preganja le na predlog oškodovanca.

Predsednik vlade je danes na svojem facebook profilu sporočil, da nekdo v njegovem imenu z ukradeno identiteto komunicira prek facebookove aplikacije messenger. Vse svoje sledilce je opozoril, da gre za prevaro. O kraji identitete so Šarca obvestili uporabniki facebooka.

»S strani uporabnikov FB sem bil obveščen, da nekdo komunicira v mojem imenu preko fb messengerja. Nima fb profila, samo messenger. Na fotografiji je primer tovrstne komunikacije. Sam nikakor ne uporabljam takega načina komunikacije. Če ste dobili tovrstno sporočilo, ga ignorirajte, saj gre za lažni profil oziroma krajo identitete. Hvala za razumevanje in lep dan vsem,« je na svojem facebooku zapisal premier.

Poleg je priložil posnetek zaslona lažnega komuniciranja.Na generalni policijski upravi so medtem pojasnili, da je kraja identitete opredeljena v kazenskem zakoniku. Slednji določa, da kaznivo dejanje zlorabe osebnih podatkov stori tisti, ki prevzame identiteto druge osebe ali z obdelavo njenih osebnih podatkov izkorišča njene pravice, si na njen račun pridobiva premoženjsko ali nepremoženjsko korist ali prizadene njeno osebno dostojanstvo. Pri tem se kaznivo dejanje preganja le na predlog oškodovanca, storilec pa se kaznuje z zaporom od treh mesecev do treh let.


V letu 2018 je policija obravnavala 93 tovrstnih kaznivih dejanj, leto prej 78, letos pa 60.