Marko Bandelli bi »po rusko« krotil novinarje

Poslanec in nekdanji minister je v torek pozdravil ruski udar na nespoštljive novinarje, danes se zgovarja, da je bil napačno razumljen.
Fotografija: Marko Bandelli ni bil dorasel položaju ministra za kohezijo, zdaj se trudi kot podpredsednik odbora za kulturo, ima pa smolo, da njegova sporočila ljudje težko razumejo. FOTO: Roman Šipić/Delo
Odpri galerijo
Marko Bandelli ni bil dorasel položaju ministra za kohezijo, zdaj se trudi kot podpredsednik odbora za kulturo, ima pa smolo, da njegova sporočila ljudje težko razumejo. FOTO: Roman Šipić/Delo

Ljubljana – Poslanec Marko Bandelli ima znova težave s komuniciranjem. V torek je na twitterju pozdravil sporni ruski zakon o nespoštovanju oblasti, ki bo omogočil kaznovanje do oblasti kritičnih novinarjev. Danes pa je zapisal, da ne podpira represivnega ruskega zakona. Kaj torej sporoča poslanec Stranke Alenke Bratušek s svojimi stališči in njihovim spreminjanjem?

Prvi v vrsti ministrov, ki so se morali posloviti od vlade Marjana Šarca, Marko Bandelli, je novembra lani sestopil s položaja ministra za kohezijo, ker je po elektronski pošti grozil županskemu kandidatu Komna Eriku Modicu. Ker po tistem od Bandellija ni bilo veliko slišati, bi površen spremljevalec politike pomislil, da se je vrnil nazaj v poslovne vode, kjer se počuti domače, a bi se zmotil.

Bandelli je kot poslanec SAB podpredsednik parlamentarnega odbora za kulturo, kot se za sodobnega politika spodobi, pa rad s svojimi volivci komunicira tudi prek družbenih omrežij.
 

Trgovec z betonom pozdravlja avtokrata


Pred vstopom v politiko, leta 2014 je postal župan Komna, je Bandelli trgoval z gradbenim materialom, tudi danes se kot poslanec rad pohvali s svojim uspešnim podjetjem. Bandelli ne skriva navdušenja nad učinkovitostjo vladanja avtokratov, drugače si ni možno razlagati njegovega torkovega zapisa na twitterju:



Pri tem se je skliceval na sporni ruski zakon, ki ga je ruski predsednik Vladimir Putin podpisal v ponedeljek in tako sodiščem omogočil, da zaprejo in denarno kaznujejo ljudi, ki ne spoštujejo oblasti.
 

Poslanec si premisli, smo ga slabo razumeli?


Da je bliskovit vzpon od trgovca in župana v državno politiko morda prehiter za njegovo zmožnost razvoja načina komunikacije, so že lani ob njegovem odstopu namigovali njegovi kritiki. In pritrdil jim je kar sam z dopoldanskim zapisom na twitterju, ko je v odziv na ogorčenje svojih sledilcev povsem obrnil ploščo:




 

Kdo nam vlada in kam nas pelje?


Komunikolog Dejan Verčič FOTO: Mavric Pivk/Delo
Komunikolog Dejan Verčič FOTO: Mavric Pivk/Delo
Bandelliju ni prvič spodrsnilo. To bi bilo morda mogoče pripisati njegovi nespretnosti v pisnem komuniciranju, če ga ne bi videli tudi že v nekaj za politika nenavadno čustvenih nastopih pred televizijsko kamero. Ali je Bandelli zgolj eden od 90 poslancev, lahko njegova sporočila ignoriramo? In kaj nam ta poslanec sporoča s svojimi načinom komuniciranja, ko ne skriva simpatij z avtokratom?

»Ko podpredsednik državnozborskega odbora za kulturo, ki je med drugim pristojen tudi za medije, pozdravi odločitev ruskih oblastnikov, da bodo kaznovali novinarje, če bodo ti o njih grdo poročali, se je treba vprašati, kdo so ti, ki nam vladajo in kam nas peljejo,« pravi Dejan Verčič, predavatelj odnosov z javnostjo z ljubljanske fakultete za družbene vede.

Preberite še:

Komentarji: