Marko Pokorn bo strokovno vodil pediatrično kliniko

Zdravnik, scenarist in dramatik je nekoč soustvarjal nagrajeno humoristično nanizanko Našo malo kliniko, zdaj pa prevzema strokovno vodenje prave.
Fotografija: Marko Pokorn bo nasledil Janeza Jazbeca. Foto Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Marko Pokorn bo nasledil Janeza Jazbeca. Foto Voranc Vogel/Delo

Pediater in infektolog Marko Pokorn z infekcijske klinike UKCL bo po strokovnem pooblastilu generalnega direktorja ljubljanskega UKC Janeza Poklukarja strokovno bdel nad Pediatrično kliniko. Zadnje leto je bil njen strokovni direktor Janez Jazbec, še prej leto dni Anamarija Meglič, potem ko se je upokojil dolgoletni direktor Rajko Kenda.

Po opravljenem študiju medicine v Ljubljani je Pokorn specializiral iz pediatrije in infektologije. Od leta 1993 dela na otroškem oddelku Infekcijske klinike Kliničnega centra v Ljubljani. Na ljubljanski medicinski fakulteti je 53-letni sin pravnika in muzikologa Danila Pokorna in pediatrinje Vilme Pokorn, predavatelj na katedri za infekcijske bolezni in epidemiologijo.

Položaj, ki ga bo zasedel v začetku naslednjega tedna ni nekaj, kar bi načrtoval. Ko so ga ta ponedeljek na njegovo veliko presenečenje vprašali, če bi prevzel vodstveno delovno mesto je okleval, ni spal, potem pa je tudi po pogovoru z ljudmi, ki jim zaupa, privolil. Zaveda se, kako odgovorno delo ga čaka, zato mu v teh trenutkih ni najlaže. Za olajševalno okoliščino ima dejstvo, da se z ljudmi na Pediatrični kliniki pozna in je z njimi v dobrih odnosih. »Trudil se bom, da bodo otroci ostali zdravi in se na kliniki uspešno zdravili pri čemer upam, da zdravje ob zahtevnih preizkušnjah ohranim tudi sam.« Ker je sprememba v njegovem življenju nastopila tako iznenada, si želi, da ne bi bistveno posegla v njegove dosedanje obveznosti. Še vedno namerava enkrat tedensko delati na infekcijski kliniki, ohranil bo delo na medicinski fakulteti, prav tako ga boste še vedno lahko občasno prebirali v Delu, kjer je zdaj že približno leto dni gostujoči avtor. Ob tem doda, da njegova telefonska številka ostaja ista in bo tako še vedno dosegljiv vsem, ki bi ga morda potrebovali.

Bil je tudi med nominiranci za Delovo osebnost leta 2017. Skupaj s svojim kolegom iz Hrvaške je maja v Ljubljano pripeljal konferenco ESPID – Evropsko združenje za otroške nalezljive bolezni, ki je na Gospodarsko razstavišče privabila prek 2300 udeležencev.

Ob nominaciji za Delovo osebnost smo  o njem v Delu med drugim zapisali: Zdravnik je že 24 let. V tem času je pregledal in zdravil več tisoč bolnih otrok, ki so jih starši pripeljali v urgentno ambulanto infekcijske klinike, kjer je zaposlen. Starši ga v spletnih klepetalnicah opisujejo kot strokovnega, predanega, prijaznega, dostopnega in – zabavnega. Zaradi strokovnosti in nesebične predanosti ga cenijo študenti in sodelavci. »Ko odhaja iz klinike, reče: 'Dej, če boš kej rabil, pa poklič',« pojasni zdravnik Klemen Dovč, zakaj Pokornu »nenehno zvoni telefon«. Zdravi otroke z okužbami dihal, okužbami kosti in sklepov, z zapleti po noricah, s Kawasakijevo boleznijo, ki lahko povzroči trajne okvare srca in žil, otroke s sepso ali bakterijskim meningitisom, ki se ju zdravniki najbolj bojijo, saj je lahko smrtna.
 

Soavtor nagrajene Naše male klinike


O njem wikipedia doda še: V gimnazijskih časih je bil na Bežigrajski gimnaziji član gledališke skupine KUD Koseski (predstave "Špektakl", "Kekčeva adolescenca" in "You ain't seen nothing yet"). Leta 1993 je bila na odru MGL krstno uprizorjena predstava "Klinika Tivoli, d.o.o.", katere besedilo je napisal skupaj z Lučko Jagodic in Boštjanom Tadlom, ki je predstavo tudi režiral. Pokorn je za predstavo napisal tudi glasbo.

Od leta 1994 do 1997 je z Brankom Đurićem-Đurom ustvarjal televizijsko oddajo "Teater Paradižnik", ki je leta 1995 dobila Viktorja za najboljšo TV oddajo. Z Đurićem sta napisala tudi gledališko uspešnico "Čas za spermembo" (Teater55, 2000) in "Slovenci v vesolju". Pokorn je z Đurićem soavtor televizijske serije "Naša mala klinika", ki je od leta 2004 do 2007 prejela 4 Viktorje za najboljšo igrano TV oddajo, leta 2007 pa na Hrvaškem še nagrado Večernjakov ekran za najboljšo igrano oddajo. Leta 2008 je bila v produkciji Cafe Teatra in režiji Jaše Jamnika premierno predstavljena politična satira "Kdo vam je pa to delu?" z Borisom Kobalom.

Komentarji: