Maturantje: »Ne briga nas, zakaj se organizatorji kregajo«

Danes so četvorko odplesali v 19 slovenskih in 25 evropskih mestih.

Objavljeno
25. maj 2012 20.07
Robert Galun, Boris Šuligoj, Mateja Celin, Špela Ankele, Slovensko dopisništvo
Robert Galun, Boris Šuligoj, Mateja Celin, Špela Ankele, Slovensko dopisništvo

Maribor – Točno opoldne se je danes odvilo še drugo dejanje tradicionalne maturantske četvorke. Pred enim tednom so pod okriljem plesne šole Urška ob zvokih Straussovega Netopirja zaplesali v Ljubljani in ponekod drugod po Sloveniji ter Evropi, skupaj več kot 34.000 plesalcev, tokrat pa so se v organizaciji Plesne zveze Slovenije zavrteli še mariborski dijaki in učenci devetih razredov osnovnih šol. Pridružili so se jim dijaki v 18 slovenskih in 25 evropskih mestih na Slovaškem, Češkem, Madžarskem, v Srbiji, Makedoniji ter Bosni in Hercegovini.

Čeprav se Urška in plesna zveza nista mogli zediniti glede datuma maturantske parade, si maturanti veselja niso pustili uničiti. Po besedah glavnega koordinatorja za četvorko za Evropo Rudija Kocbeka se je za četvorko pod okriljem plesne zveze skupaj prijavilo približno 30.000 mladih, od tega v Mariboru 2500. Po podatkih plesne zveze pa je bilo vseh udeležencev na koncu približno 25.000.

Tradicijo bi morali vrniti v čase, ko so plesali vsi

V Kopru je četvorko plesalo samo 184 maturantov s petih srednjih šol – Gimnazija Koper, Gimnazija Piran, Italijanska gimnazija Koper, Srednja tehniška šola Koper in Srednja ekonomsko-poslovna šola Koper – pa še s teh jih je prišlo manj kot pol, ker je četvorka prostovoljna odločitev. Tako je bilo na Titovem trgu več kot dvakrat več maturantov kot lani, toda najmanj trikrat manj kot pred leti. Mnogi so opazili, da so plesalcem v varčevalnem duhu manjkali dežniki. »Če sem že plesala na maturantskem plesu in se tam učila plesa, se mi je zdelo v redu, da pridem tudi na četvorko. To je lepa tradicija, ki bi jo morali ohraniti in vrniti v stare čase, ko ni bilo kreganja in smo plesali vsi. Kaj pa nas maturante briga, zakaj se organizatorji kregajo,« je dejala Kristina Zorc s srednje ekonomske šole v Kopru. Živahen utrip na enem najbolj slikovitih slovenskih trgov je organiziral plesni studio Rebula iz Nove Gorice. Andrej Rebula je povedal, da je v Sloveniji po njegovih podatkih danes plesalo več kot 9000 maturantov, na Primorskem samo v Ajdovščini, Sežani in Kopru.

Ne gre za rekord, ampak druženje


Maturantske parade, ki jo v Slovenj Gradcu in Velenju pripravlja plesna šola Devžej, se je v obeh mestih udeležilo okrog 400 maturantov. Direktor Devžeja Aleš Pušnik pravi, da pri množični četvorki pri nas ne gre več toliko za doseganje številčnega rekorda, temveč za zadnje druženje maturantov, medtem ko je lovljenje rekordov bolj aktualno v drugih državah. V slovenjgraškem mestnem jedru so plesali maturanti iz šol tukajšnjega srednješolskega centra, drugi koroški maturanti pa poslovilni ples izpeljejo v svojih šolah takoj po maturantskem plesu. Četvorka je na Trgu svobode minila brez alkohola, plesalce pa je nagovoril tudi slovenjgraški župan Andrej Čas, ki jim je zaželel veliko uspeha na maturi in prijetne najdaljše počitnice.

Četvorka v treh delih

Na Gorenjskem tokrat četvorko plešejo v treh delih: včeraj so se zavrteli na ulicah Jesenic in Radovljice, danes v Kranju in Škofji Loki, v ponedeljek pa se bodo še v Kamniku. »Naj se že enkrat zmenijo! Če se po vseh drugih državah lahko dogovorijo, da bodo četvorko plesali na določen dan, bi bilo dobro, če bi skupaj zaplesali tudi v naši mali Sloveniji,« je po četvorki v imenu generacije, ki se poslavlja iz škofjeloških srednješolskih klopi, dejal Andrej. Nekaj čez poldne je, z zastavo v roki, prav on popeljal povorko približno 200 loških maturantov v mestno jedro. Ko so odplesali četvorko, so se zavrteli še na polko in se nato odpravili do bivše vojašnice, kjer se bo slavje nadaljevalo v večerne ure.