Izkušenega jamarja so reševali vso noč in ves dan

Aktivirali so reševalce večih enot Jamarske reševalne službe. Poškodovani jamar je stabilen, utrpel je poškodbo glave.
Fotografija: FOTO: Maks M., Edvard G. in JDDR Ajdovščina
Odpri galerijo
FOTO: Maks M., Edvard G. in JDDR Ajdovščina

V lani odkriti jami Preporod na območju Kozjih sten, kjer je na planoti Trnovskega gozda največ jam, je vse od zgodnjih jutranjih ur potekala reševalna akcija za 47-letnim izkušenim jamarjem Bogomirjem Remškarjem. Temu je med vračanjem na površino na glavo padla skala. Aktivirali so reševalce Jamarske reševalne službe Tolmin, Kranj, Sežana, Postojna, vodstvo JRS in pripadnike Državne enote za varstvo pred NUS ljubljanske regije. Kot nam je povedal vodja Jamarske reševalne službe Walter Zakrajšek so klic na pomoč prejeli ob 1.27 uri. Najprej je interveniral reševalec, ki je domačin na Predmeji, zatem so se pridružili ostali.

Poškodovanega jamarja so iz jame rešili šele danes zgodaj zjutraj. »Za nami je naporna in dolga akcija. Hvala vsem enotam in vsem reševalcem, ki so pomagali, da se je akcija uspešno zaključila,« so sporočili reševalci.



Vhodni del v jamo je potrebno razširiti in stabilizirati zaradi transporta poškodovanca. FOTO: Maks M., Edvard G. in JDDR Ajdovščina
Vhodni del v jamo je potrebno razširiti in stabilizirati zaradi transporta poškodovanca. FOTO: Maks M., Edvard G. in JDDR Ajdovščina


Bogomir Remškar je v sredo zvečer skupaj s Gregom Maffijem nadaljeval odkrivanje jame Preporod. Do globine 150 metrov jima je šlo vse po načrtih. Med vračanjem, okoli ene ure zjutraj, pa je Remškarju na glavo padla skala. Kot nam je včeraj v štabu nekaj metrov stran od jame, kjer so koordinirali reševalno akcijo, razložil vodja intervencije in predsednik Jamarske zveze Slovenije Igor Benko, se je Remškarju, ko je plezal po jami proti vrhu, vrv zataknila ob eno od skal in jo odkrušila. Ta je padla Remškarju na glavo, mu uničila zaščitno čelado ter mu močno poškodovala glavo. Utrpel je pretres možganov in hematom nad očesom, zdravniki pa so sumili tudi na poškodbo vratnih vretenc.
 

Preplezal še 30 metrov


Remškar je nato sam preplezal še okoli 30 metrov in dosegel Maffija. Povedal mu je, kaj se je zgodilo, sojamar pa ga je takoj oskrbel in nato zapustil jamo, da je lahko poklical reševalce. Ker ni takoj našel ključev Remškarjevega vozila, je razbil zadnje steklo avtomobila, pograbil telefon in topla oblačila ter se vrnil k poškodovanemu jamarju.

Medtem se je že začela obsežna reševalna akcija, aktivirani so bili reševalci JRS RC Tolmin, Kranj, Sežana, Postojna, vodstvo Jamarske reševalne službe in pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS ljubljanske regije. Sodelovalo je več kot 20 reševalcev, vključno z zdravnico, ki je bila ves čas ob ponesrečenem jamarju. Benko nam je pojasnil, da so ponesrečenca, ki je bil pri zavesti, namestili v bivak in ga izolirali od jamskega okolja. Vzdrževali so sobno temperaturo, saj je v jami le pet stopinj Celzija. Iz jame ga lahko prinesejo le na nosilih, a so pri tem naleteli na težavo dveh ožin, eno na globini sto metrov, drugo pa še 50 metrov nižje v bližini Remškarja.

Da bi Remškarja lahko prenesli skozi ožino, so morali ožini z miniranjem razširiti. A pred tem je morala posebna ekipa za podiranje ožin, ki jo vodi Slavko Hostnik, na zgornjem delu jame odstraniti nestabilne skale. Zminirati so morali tudi vhod v jamo. Pri tem so si pomagali s posebnim eksplozivnim sredstvom, ki ne pušča strupenih plinov, ampak pri eksploziji proizvede dodatni kisik.

Na podoben način so, je pojasnil Hostnik, poleg tokratne nesreče v zadnjih treh letih reševali še dvakrat. O obeh jamarjih je dejal, da veljata za zelo izkušena jamarska reševalca. »Če želiš biti izkušen, moraš veliko hoditi po jamah. A več ko si v jamah, večja je tudi možnost, da se ponesrečiš,« je povedal.

FOTO: Maks M., Edvard G. in JDDR Ajdovščina
FOTO: Maks M., Edvard G. in JDDR Ajdovščina




FOTO: Maks M., Edvard G. in JDDR Ajdovščina
FOTO: Maks M., Edvard G. in JDDR Ajdovščina

Komentarji: