Med povzročitelji prometnih nesreč več tujih voznikov tovornih vozil

Največ prometnih nesreč s smrtnim izidom se je zgodilo na avtocestnem omrežju, in sicer 42 odstotkov.
Fotografija: Policija bo izvajala poostren nadzor nad vozniki tovornih vozil. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Policija bo izvajala poostren nadzor nad vozniki tovornih vozil. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Ljubljana - Prihodnji teden se začenja drugi del nacionalne preventivne akcije za večjo varnost voznikov tovornih vozil in avtobusov. Namen evropsko usklajene akcije, ki bo potekala od ponedeljka do nedelje, je spodbuditi voznike tovornih vozil in avtobusov k doslednejšemu spoštovanju prometnih predpisov, so poudarili na agenciji za varnost prometa.



V času akcije so namreč odkrili 227 kršitev cestnoprometnih pravil. Zato so na Javni agenciji RS za varnost prometa napovedali, da bo tokratni nadzor usmerjen predvsem v preprečevanje in opozarjanje na najpogostejše kršitve, kot so neuporaba varnostnega pasu, prekoračitve hitrosti, neupoštevanje obveznih počitkov in odmorov ter manipulacije in goljufije pri uporabi tahografov.


Izstopa število smrtnih žrtev zaradi neprilagojene hitrosti


Agencija za varnost prometa je leta 2016 izvedla sistematično opazovanje pripetosti voznikov. Kot so navedli, so se za najbolj tvegane izkazali prav vozniki tovornih vozil in avtobusov. Vozniki tovornih vozil so namreč v povprečju uporabljali varnostni pas v 67 odstotkih, potniki na sprednjih sedežih v tovornih vozilih v 63 odstotkih, vozniki avtobusov pa v povprečju v 36 odstotkih.

V prometnih nesrečah z udeležbo voznikov tovornih vozil in avtobusov v zadnjih petih letih izstopa predvsem število smrtnih žrtev zaradi neprilagojene hitrosti. Statistika tudi kaže, da se je za 12 odstotkov povečalo število voznikov tovornih vozil, ki so lani povzročili prometne nesreče.

Lani je v prometnih nesrečah, ki so jih povzročili vozniki tovornih vozil, umrlo devet udeležencev. FOTO: Blaž Račič
Lani je v prometnih nesrečah, ki so jih povzročili vozniki tovornih vozil, umrlo devet udeležencev. FOTO: Blaž Račič


Med povzročitelji prometnih nesreč, v katerih so bili udeleženi vozniki tovornih vozil, se je povečal delež tujih voznikov tovornih vozil, so pojasnili na agenciji. Največ prometnih nesreč z udeležbo voznikov tovornih vozil se je lani zgodilo na cestah v naselju, in sicer 49 odstotkov. Največ prometnih nesreč s smrtnim izidom pa se je zgodilo na avtocestnem omrežju, in sicer 42 odstotkov.


Devet žrtev prometnih nesreč, ki so jih povzročili vozniki tovornih vozil


Lani je v prometnih nesrečah, ki so jih povzročili vozniki tovornih vozil, umrlo devet udeležencev, v letu 2016 14, leto pred tem 17. Od devetih umrlih so bili trije vozniki tovornih vozil, trije pešci, dva potnika in en voznik osebnega avtomobila.

Na agenciji za varnost prometa tako voznikom tovornih vozil in avtobusov svetujejo, naj se vedno pripnejo z varnostnim pasom, poskrbijo naj tudi, da bo varno pripet tudi tovor. Opominjajo jih, naj spoštujejo omejitve hitrosti in med vožnjo vzdržujejo varnostno razdaljo. Poleg tega naj upoštevajo zakonske omejitve o času vožnje, odmorih in počitkih.

Voznike še opominjajo, naj bodo pozorni na znake zaspanosti, kot so zehanje, pogosto mežikanje, težave z ostrino vida, nenamerno spuščanje glave ter ob pojavu teh znakov varno ustavijo vozilo, si privoščijo krajši spanec (15 do 20 minut), nato popijejo kavo ter nadaljujejo vožnjo.

Komentarji: