Meja z Italijo spet vzniknila

Na meji z Italijo so vzpostavili nadzor, s katerim bodo preverjali zdravje italijanskih potnikov

Objavljeno
11. marec 2020 23.35
Posodobljeno
12. marec 2020 10.57
139 Na meji z Italijo so zpolicisti in zdravstveni delavci zaÄŤeli z preventivno kontrolo vstopa italijanskih drĹľavljanov v Slovenijo 11.03.2020 Foto 10 BlaĹľ Samec Delo
Nadzor se je začel med šesto in sedmo uro zvečer. Policist z zaščitno masko je na nekdanjem mejnem prehodu Škofije začel ustavljati vozila iz italijanske smeri, usposobljene prostovoljne bolničarke Rdečega križa pa so potnikom merile temperaturo. Z novim mejnim režimom želi Slovenija omejiti širjenje koronavirusa iz sosednje države.

»Meje ne zapiramo, ampak vzpostavljamo kontrolne točke, kjer bo mogoče prehajati iz Italije v Slovenijo,« je poudaril poveljnik slovenske civilne zaščite Srečko Šestan, ki koordinira ukrepe na nacionalni ravni. Razen šestih kontrolnih točk – Škofije, Krvavi potok, Fernetiči, Vrtojba, Robič in Rateče – so na preostale mejne prehode po napovedih namestili cestne zapore. Šestan je dejal, da izrednih razmer še ni – to bi se zgodilo v primeru razglasitve epidemije.

»Ne glede na to, da državnega načrta še nismo aktivirali, pravzaprav že ukrepamo po korakih, ki jih ta predvideva, in omejitev prehajanja meje je eden od teh. Naslednji korak bo organizacija oskrbe tistih, ki bodo v karanteni, o čemer se bomo dogovorili v sodelovanju z nevladnimi organizacijami,« je navedel. Poudaril je, da gre pri tem za preventivno delovanje, saj takih potreb trenutno še ni.

Oblegani bencinski servisi
Na številnih obmejnih bencinskih servisih je bilo včeraj, podobno kot v preteklih dneh, veliko Italijanov. Na bencinskem servisu OMV na nekdanjem mejnem prehodu Škofije nam zaposleni v zvezi s tem niso mogli dajati izjav, češ da imajo prepoved. Kljub temu smo se o tem lahko prepričali tudi sami. Tržaški dnevnik Il Piccolo je včeraj poročal, da nakup goriva v Sloveniji ni nujen opravek, na katerega bi se lahko odpravili skladno s pravili o omejitvi gibanja. Italijani morajo sicer imeti od včeraj pri sebi posebno izjavo, kam so namenjeni, ki jo morajo ob pregledu policistov tudi pokazati.


Sogovornik je poudaril, da virusa ne moremo preprečiti, ga pa lahko omejimo. Ukrepe, ki jih je izvedla Italija, ne ocenjuje za uspešne, saj je z razglasitvijo karantene na celotnem državnem ozemlju sprožila večje odhode Italijanov čez mejo. To pa je zahtevalo ukrepanje Slovenije. Po Šestanovih besedah bo nadzor veljal le za italijanske državljane, medtem ko slovenski lahko prosto prehajajo mejo. Prav tako mejnim zdravstvenim pregledom niso izpostavljeni vozniki tovornjakov, ki pa jih po novem opozarjajo, naj se v Sloveniji ne ustavljajo oziroma čim manj, saj podobna prepoved velja tudi na Hrvaškem.

Na mejnih prehodih Dragonja in Sečovlje so hrvaški mejni organi že včeraj čez dan zavračali italijanske državljane, voznikom tovornjakov pa so bodisi zapovedali prehod države brez ustavljanja ali pa – če je šlo za hrvaške državljane – 14-dnevno prostovoljno osamitev.


Mimogrede so odkrili tudi razpečevanje droge


Policisti in bolničarji Rdečega križa so na kontrolne točke med Slovenijo in Italijo prišli okoli pete ure popoldne, a niso takoj začeli delati. Čeprav je bilo rečeno, da italijanski državljani za vstop v Slovenijo potrebujejo potrdilo zdravnika, da so zdravi ali da so bili negativni na testu na koronavirus, pa se je zdelo, da tega ukrepa v praksi, vsaj na začetku, niso izvajali. Italijanska vozila, ki so jih ustavili, so po pregledu dokumentov, pojasnilih, kam so namenjeni, in merjenju telesne temperature potnikov, hitro nadaljevala pot v Slovenijo.

Pozno popoldne so bili na italijanski strani meje tudi italijanski varnostni organi – predstavniki vojske in policije –, ki so ustavljali svoje državljane in jih usmerjali nazaj v domovino. »Ne le da ljudje ne ubogajo navodil, da se morajo držati doma, odkrili smo celo drogo, ki jo razpečevalci kupujejo v Sloveniji, predvsem v Izoli,« je dejal eden od italijanskih uniformirancev. Po slabe pol ure nadzora so kraj nadzora zapustili.