Melania iz brona – da bo odporna proti ognju

Požgani leseni kip ameriške prve dame so zamenjali z bronasto različico, ožgana Melania na razstavi v Kopru.
Fotografija: Nova umetnina na polju ob Savi na Rožnem je popolna replika lesenega kipa, ki ga je z motorno žago izdelal Aleš Župevc - Maxi. FOTO: Jure Makovec/AFP
Odpri galerijo
Nova umetnina na polju ob Savi na Rožnem je popolna replika lesenega kipa, ki ga je z motorno žago izdelal Aleš Župevc - Maxi. FOTO: Jure Makovec/AFP

Na mestu, kjer so se domačini Rožnega pri Brestanici že navadili lesenega kipa Melanie Trump, stoji nov, proti ognju odporen bronast kip soproge sedanjega ameriškega predsednika. Neznanci so namreč 4. julija, na dan ameriške neodvisnosti, ponoči zažgali leseno skulpturo. Od sijoče, modro obarvane podobe ameriške prve dame, ki je sicer doma iz Sevnice, je na visokem tnalu ostala ožgana, bleda nakaza.

Skulptura lokalnega umetnika, kiparja z motorno žago Aleša Župevca - Maxija z Rožnega, ki je Melanio izrezljal iz hloda lipe na pobudo v Berlinu živečega ameriškega umetnika Brada Downeyja, je dobro leto vznemirjala in razveseljevala mimoidoče.
Komentarji so bili različni. Neredki so se posmehljivo naslajali nad umetnino in jo zaničevali, se spraševali, kakšna umetnost je to. Zlasti domačini pa so bili ponosni na skulpturo in so jo vzeli za svojo.

Preberite še: Človek, ki stoji za leseno Melanio

Čeprav kip stoji na na videz neuglednem polju ob Savi na Rožnem, nekaj kilometrov južno od njene domače Sevnice, je Downey skrbno izbral lokacijo za skulpturo. »Sredi polja, na eni strani je Sava, na drugi cerkvica, lepo je,« je izjavil ob prvi postavitvi lesene Melanie leta 2019. Ta dogodek je odmeval po svetovnih medijih.

Maxi je sodeloval tudi pri tokratnem odkritju kipa. FOTO: Jure Makovec/AFP
Maxi je sodeloval tudi pri tokratnem odkritju kipa. FOTO: Jure Makovec/AFP

 

Konceptualna kritika politike Donalda Trumpa


Ko so v torek na isti podstavek namestili nov kip Melanie iz brona, ni bilo nič drugače. Guardian je odprtju namenil dolg in pregleden članek, v katerem so predstavili celoten projekt konceptualnega umetnika Downeyja. Ta je povedal, da se je odločil za bron predvsem zaradi varnosti, saj bronasta Melania gotovo ne bo gorela, nepridipravi pa bi se morali zares potruditi, da bi jo odpeljali. Po njegovih besedah je to popolna replika lesenega kipa, ki ga je z motorno žago izrezljal umetnik Maxi, skulpturo je oblikoval po Melanii. Požig tega dela je po Downeyjevih besedah posledica političnih napetosti v ZDA in konceptualna kritika politike Donalda Trumpa.

Nekateri so kmalu po požigu namignili, da je kar umetnik sam podtaknil ogenj, da bi pritegnil pozornost in nadaljeval projekt. »Nisem zažgal kipa niti nisem nikogar prosil ali nagovoril, naj to stori,« je zatrdil.

Pa še krajši opis za obiskovalce. FOTO: Igor Mali/Delo
Pa še krajši opis za obiskovalce. FOTO: Igor Mali/Delo

 

Ožgana skulptura na razstavi v Kopru


Odkritje kipa Melanie iz brona je privabilo kar nekaj domačinov in obiskovalcev od drugod. Lesena Melania v modri obleki in z rumenimi lasmi je seveda močneje učinkovala na mimoidoče, saj si jo opazil že na daleč s ceste, ki je približno 200 metrov stran. Bronasta prva dama je manj opazna, vsekakor pa si je Melanio na travniku ob Savi na Rožnem najbolje ogledati zjutraj ali dopoldne, ko je obsijana s sprednje strani. Na občini so nekoliko zadržani do umetnine, češ »svobodna volja vsakega posameznika, dokler ta ne poseže v dostojanstvo drugega posameznika«, kot so zapisali za STA.

Naj je požig umetnine še tako obsojanja vredno dejanje, je Downey stvar umno obrnil v svoj prid in leseno ožgano skulpturo vključil na razstavo Fuck Off Ilusions v nekdanjem koprskem skladišču soli Libertas, ki jo je pripravil v okviru festivala Izis.
Kritiki so leseno Melanio ocenili za rustikalno, naivno umetnino z ekspresionističnimi obraznimi potezami. Kaj bodo porekli na bronasto Melanio?

Preberite še:

Komentarji: