Melita Šinkovec v torek že v službi

Zaposlena na Morsu je bila poškodovana ob napadu na vojaško bazo, pri tem je bilo ranjenih tudi pet italijanskih vojakov.

Objavljeno
30. maj 2011 12.25
Posodobljeno
30. maj 2011 12.25
Dejan Karba, notranja politika
Dejan Karba, notranja politika
Ljubljana - Ob napadu na vojaško bazo v središču Herata v Afganistanu je bila lažje ranjena pripadnica slovenskega kontingenta Melita Šinkovec, so sporočili z ministrstva za obrambo (Mors). »Utrpela je lažjo površinsko poškodbo in bila tudi takoj zdravstveno oskrbljena. Pripadnico so nemudoma odpeljali v vojaško bazo Arena v Heratu in se zdaj dobro počuti,« dodajajo.

Talibi izvedli dva napada

V nemirni provinci na zahodu Afganistana so uporniški talibi izvedli dva samomorilska napada; prvega so izvedli ob vhodu v vojaško bazo sil Isaf Vianini, drugega pa v središču mesta Herat. Po podatkih afganistanske policije so bili pri tem ubiti štirje ljudje, 24 je bilo ranjenih.

Skupina afganistanskih upornikov je v enem od sinhroniziranih napadov po mestu, to je na italijansko vojašnico v Heratu, lažje poškodovala tudi petnajst civilnih uradnikov (med njimi je bil afganistanski prevajalec), ki so bili med vdorom v vojašnico v pisarni centra PRT – centra mednarodne strokovne skupine za obnovo pokrajine Herat.

Slovenska strokovnjakinja Melita Šinkovec, civilna funkcionalna strokovnjakinja v skupini za obnovo pokrajine (PRT) operacije Isafa v Heratu – sicer zaposlena v oddelku direktorata za obrambno politiko na ministrstvu za obrambo (Mors) –, je v času vpada uporniškega kamioneta, po eksploziji katerega so v vojašnico nameravali vdreti uporniki, vendar jim je vojska to preprečila, sedela pri oknu in dobila lažji poškodbi na levi roki in na čelu, je povedal polkovnik Dobran Božič, poveljnik 15. kontingenta, ki pod Hindukušem sodeluje v mednarodni operaciji Isaf.

»Kompleksni samomorilski napadi so poleti tukaj običajni, vendar smo pripadniki Slovenske vojske zelo dobro pripravljeni,« je v krajšem pogovoru poudaril Božič in pristavil, da so pripadniki »njegovega« kontingenta priprave za odhod na mednarodno mirovno misijo vzeli resno.

Doslej brez težjih poškodb

Spomnimo, da je 15. kontingent Slovenske vojske pod Hindukušem že drugi, ki izvaja »prenovljene« naloge, ki jih Slovenski vojski odreja vlada. Ministrica za obrambo Ljubica Jelušič je »prenovo« v Bruslju junija 2009 napovedala tako: »V prihodnosti nameravamo zbrati dovolj poguma, da tudi sami prevzamemo skrb za urjenje ene enote afganistanske vojske – skupine za usposabljanje in povezavo (OMLT).«

Predhodnik 15. kontingenta – 14. kontingent Slovenske vojske – je bil prvi, ki je v sklopu zavezništva vodil skupino vojaških mentorjev, ki rekrutirajo pripadnike afganistanske vojske. Ti se v spopadih tudi neposredno odzivajo.

Pripadniki Slovenske vojske, ki v misiji Isaf sodelujejo od leta 2004, doslej še niso bili težje poškodovani. V sklopu civilnega dela pa imamo Slovenci kljub številnim napovedim obrambnega vrha o tem, da se bo civilno sodelovanje v Afganistanu okrepilo, tam le enega človeka: Melito Šinkovec, sicer zaposleno na ministrstvu za obrambo, pravi major Marko Prvinšek z oddelka za odnose z javnostjo generalštaba Slovenske vojske.

»Ranjenka« 
ostaja na položaju

Melita Šinkovec je v času neuspešnega uporniškega samomorilskega napada na vojašnico sedela pri oknu (Božič je povedal, da je vojski po eksploziji uspelo preprečiti vdor upornikov v vojašnico), po zdravniški oskrbi pa je bila napotena »domov« oziroma v svojo sobo. Svoje delo bo, tako Božič, Šinkovičeva nadaljevala že jutri, po opravljenem zdravniškem pregledu.

Država ne omogoča Šinkovičevi bolniškega dopusta, ker je na misiji, v pisarni pa je ne more nadomestiti noben slovenski kolega, saj ga tam kljub dejstvu, da je ministrstvo za obrambo na strokovnih tečajih pred dvema letoma izobrazilo dvomestno število strokovnjakov, preprosto ni.

Dr. Jelena Juvan z ljubljanske fakultete za družbene vede, strokovnjakinja za religije, vojne in mirovne operacije, je dejala: »Glede na sredstva, ki jih država namenja tovrstnim mednarodnim dejavnostim, okrepitve na tem področju niti ni pričakovati.« Juvanova meni, da je le en slovenski civilni strokovnjak v sklopu skupine PRT daleč premalo.