Mercator sameva, smeti se kopičijo

Trgovski center na Cikavi je zaprt že tri leta in naprodaj za 7,8 milijona evrov. Mesto duhov.

Objavljeno
09. februar 2017 18.56
Cikava
Bojan Rajšek
Bojan Rajšek
Novo mesto – Vse bolj žalostno podobo kaže nekdanji Mercatorjev trgovski center na Podbevškovi ulici na Cikavi v Novem mestu. Objekt, v delnem solastništvu podjetij NGP in Albaugh TKI, je zaprt že dobra tri leta, v Mercatorju pa ga poskušajo prodati za 7,8 milijona evrov, a pri tem niso uspešni. Namesto kupcev se pred vhodom kopičijo smeti.

Mercator mora poskrbeti za svojo lastnino in preprečiti zbiranje ljudi, ki za sabo puščajo nesnago, se je ob našem obisku pridušala prebivalka Cikave.

»Mercator je eden od treh lastnikov objekta, ki je delno zaprt, del pa ga je v najemu, tudi parkirišča in kletni prostori. Mercator v objektu ni aktiven, na skrb za urejeno okolico pa smo najemnike že opozorili. Tudi drugi lokali v okolici vplivajo na to, da se pred nekdanjim trgovskim centrom vedno znova pojavijo smeti,« je za Delo povedala tiskovna predstavnica družbe Mercator Tanja Durin in napovedala, da bodo poskušali poiskati trajno rešitev, kako preprečiti kopičenje novih smeti.

Z novomeške občine so sporočili, da si bodo kmalu ogledali zemljišče in v skladu z zakonom o varstvu okolja ukrepali, če bo treba, ter da budno spremljajo vse večje opuščene poslovne prostore na območju občine. »Kakor vse kaže, lastniki objekta na Cikavi, ki vztrajajo pri zelo visoki ceni, tega ne nameravajo aktivno prodajati, zato bomo v prihodnje zelo pazljivi pri umeščanju novih poslovnih vsebin na območju naše občine,« je povedala Meta Retar iz novomeške občinske uprave. Predsednik Krajevne skupnosti Mali Slatnik Tomaž Smolič pravi, da v svetu KS niso dobili še nobene prijave, s katero bi krajani izražali nezadovoljstvo zaradi objekta ali okolice. Ljudje se jezijo le, ker je Mercator na zadnji dan leta 2013 na hitro zaprl prodajalno, v kateri so se preskrbovali z vsakodnevnimi potrebščinami. Pred natanko desetimi leti smo v Delu zapisali, da Mercator namerava zapreti svoj trgovski center na Cikavi in ga prodati eni od tujih trgovskih verig, a so takrat vodilni v »najboljšem sosedu« te informacije zanikali, ker »da gre centru dobro in še povečuje prodajo, tako da za kaj takega ni nobenega razloga«. Šest let zatem so ga iz ekonomskih razlogov zaprli, ker so na drugem koncu mesta v Bršljinu odprli nov in večji trgovski center.

Po zaprtju »soseda« samo še navzdol

Center, ki so ga na območju nekdanje tovarne Iskra Tenel na Cikavi odprli z velikim pompom pred 18 leti, je bil takrat šesti Mercatorjev nakupovalni center v državi in prvi v Novem mestu. Stal je 7,5 milijona evrov, na 7600 kvadratnih metrih površin je bilo 4600 kvadratnih metrov namenjenih hipermarketu in devetnajstim lokalom s trgovsko, gostinsko in storitveno dejavnostjo, v objektu je bilo 118 zaposlenih. Del objekta z ločenim vhodom je takrat odkupilo podjetje Albaugh TKI ter si uredilo prodajalno fitofarmacevtskih sredstev in kmetijske opreme. »Še pred štirimi leti smo odlično poslovali, po zaprtju Mercatorja pa je šlo vse navzdol, saj je objekt postal mesto duhov, brez kupcev, zato smo prodajalno pred časom zaprli in se v Novo mesto zagotovo ne bomo nikoli več vrnili,« je za Delo povedal Vojko Dominc iz podjetja Albaugh TKI. Po zaprtju so jim v prodajalno večkrat vlomili, pred vhodom so naleteli na igle in človeške iztrebke. Dominc pravi, da po njegovih informacijah Mercator zdaj namerava odkupiti tudi njihove prostore in nato vse skupaj prodati ter da proti Mercatorju niso sprožili sodnega pregona in ga niti ne nameravajo. Iz družbe Mercator so sporočili, da poleg objekta na Cikavi na območju Novega mesta prodajajo še poslovne prostore na Livadi 8, na Novem trgu 9 in na Seidlovi cesti 42, za nepremičnine pa pričakujejo dobrih dvanajst milijonov evrov.