Mesec pred volitvami izvoljenih že 30 županov

Vse kandidature še niso niti potrjene niti javno objavljene. Za mesto v občinskem svetu se potegujejo številni znani obrazi.
Fotografija: Na lokalnih volitvah 18. novembra bodo volivci na listah za občinski svet lahko izbirali med več znanimi obrazi. FOTO: Mavric Pivk/Delo
Odpri galerijo
Na lokalnih volitvah 18. novembra bodo volivci na listah za občinski svet lahko izbirali med več znanimi obrazi. FOTO: Mavric Pivk/Delo

Ljubljana – Tudi na sedmih lokalnih volitvah ne bo šlo brez zapletov. V Radljah ob Dravi je občinska volilna komisija zaradi napačnega stalnega bivališča zavrnila kandidaturo Huberta Robnika iz SNS, potrdila pa kandidaturo sedanjega župana Alana Bukovnika iz SD. V številnih občinah je župan tako rekoč že izvoljen, saj nima protikandidata.

Le enega kandidata imajo po do zdaj znanih podatkih v Kranjski Gori, Železnikih, Gorenji vasi, Ivančni Gorici, Komendi, Vodicah, Radečah, Makolah, Majšperku, Žetalah, Razkrižju, Veliki Polani, Križevcih, Dobrovniku, Hodošu, Cerkvenjaku, Hajdini, Račah, Vojniku, Svetem Juriju v Slovenskih goricah, Hočah, Lovrencu na Pohorju, Nazarjah, Gorjah, na Brezovici in na Bledu.



V Selnici ob Dravi se za to mesto potegujeta dve kandidatki, zato je že jasno, da bo v prihodnjem mandatu občino vodila ženska roka. Državna volilna komisija je včeraj objavila imena kandidatov, ki pa bodo uradno potrjena v prihodnjih dneh.
 

Zapleti pri Bratuškovi


Alenka Bratušek in Boštjan Trilar sta se že pritožila na odločitev volilne komisije. FOTO: Voran Vogel/Delo
Alenka Bratušek in Boštjan Trilar sta se že pritožila na odločitev volilne komisije. FOTO: Voran Vogel/Delo
Zbrali smo nekaj javnosti dobro znanih imen, ki tekmujejo za mesto v občinskem svetu. Že v petek je kranjska volilna komisija zaradi napačnega imena skupne liste Alenke Bratušek in sedanjega župana Boštjana Trilarja listi odrekla sodelovanje na volitvah, vendar sta se Bratuškova in Trilar pritožila na upravno sodišče.

Brez zapletov ni šlo niti na Ptuju, kjer sta stranki SDS in SNS na svojo listo uvrstili isto kandidatko Lidijo Herega, občinska komisija jo je že izbrisala z liste SNS.
 

Janković z učitelji, glasbeniki in športniki


Jožže Mermal je prvopodpisani pod kandidaturo aktualnega župana. FOTO: Roman Šipić/Delo<br />
 
Jožže Mermal je prvopodpisani pod kandidaturo aktualnega župana. FOTO: Roman Šipić/Delo
 
V prestolnici se za stolček v mestnem svetu na listi župana Zorana Jankovića poleg vseh petih podžupanov, direktorja ljubljanske waldorfske šole Iztoka Kordiša, predsednice učiteljskega združenja Metke Zorec, nekdanjega košarkarja Jureta Zdovca in glasbenika Magnifica poteguje še prvi mož BTC Jože Mermal.

Iz drugih strank se za vstop v mestni svet potegujejo Aleš Primc in Janez Podobnik (SLS), Mojca Kucler Dolinar (NSi), Maša Kociper (Sab), Saša Geržina (Desus) in Matej Špehar (LMŠ).
 

V boj ministri in sekretarji


Tanja Fajon bi rada odločala tako v Bruslju kot v prestolnici. FOTO: Blaž Samec/Delo
Tanja Fajon bi rada odločala tako v Bruslju kot v prestolnici. FOTO: Blaž Samec/Delo
Na listi Levice so igralka Lara Jankovič ter poslanki Nataša Sukič in Violeta Tomič, medtem ko so na listi SD državna sekretarka na ministrstvu za pravosodje Dominika Švarc Pipan, državna sekretarka na ministrstvu za šolstvo Martina Vuk, šolski minister Jernej Pikalo, minister za kulturo Dejan Prešiček, državna sekretarka v premierovem kabinetu Anja Kopač Mrak in evropska poslanka Tanja Fajon.

Igralec Saša Tabaković, državni sekretar na ministrstvu za okolje Simon Zajc, županski kandidat Dragan Matić ter poslanci Jani Möderndorfer, Gregor Židan in Monika Gregorčič pa bi mestni svetniki radi postali v kvoti SMC.



V Mariboru kandidirajo nekdanji nogometaš Marinko Galić (Kanglerjeva lista), novinar Bojan Požar (istoimenska lista), poslanci Dejan Kaloh (SDS), Franc Trček (Levica), Branislav Rajić (SMC) in Lidija Divjak Mirnik (LMŠ), ki bi rada postala županja.
 

Opozicijski poslanci bi sedeli še na dodatnih sejah


Dve tretjini poslanske skupine Levica se potegujeta za občinski svet, med njimi tudi Miha Kordiš. FOTO: Leon Vidic/Delo
Dve tretjini poslanske skupine Levica se potegujeta za občinski svet, med njimi tudi Miha Kordiš. FOTO: Leon Vidic/Delo
Svetniško mesto bi radi zasedli številni poslanci. V Bovcu vodja poslancev Danijel Krivec, v Gorenji vasi Žan Mahnič, na Igu Alenka Jeraj, v Šentjurju Jelka Godec, v Slovenski Bistrici Karmen Furman (vsi SDS), Škofji Loki Miha Kordiš (Levica), Trbovljah Primož Siter (Levica), na Ptuju Boštjan Koražija (Levica) in Jožef Lenart (SDS), v Postojni Robert Pavšič (LMŠ) in Zvone Černač (SDS).

V Moravčah kandidira Ljudmila Novak (NSi), Hrastniku Nina Maurovič (LMŠ), v Ravnah Jani Prednik in v Velenju ministrica za pravosodje Andreja Katič (oba SD).

V Kranju se za stolček v mestnem svetu potegujejo poslanca Branko Grims (SDS) in Mateja Udovč (SMC), nekdanja atletinja Brigita Langerholc Žager (LMŠ), direktorica študijskega centra za narodno spravo Andreja Valič Zver (SDS) in direktor javne agencije za varnost v prometu Igor Velov (Več za Kranj).

V Novi Gorici kandidira prvi mož Gen-I Robert Golob z istoimensko listo.

Komentarji: