Mesta so pravi velnes za čebele

Na strehah stavb znotraj ljubljanskega avtocestnega obroča domujejo kranjske sivke.

Objavljeno
17. avgust 2017 20.40
Maja Prijatelj Videmšek
Maja Prijatelj Videmšek
Ljubljana – Francoska raziskava, ki je pokazala, da so čebele v mestih bolj zdrave, velja tudi za Ljubljano. Na vse več strehah stavb znotraj avtocestnega obroča so postavljeni čebelnjaki, v katere kranjske sivke pridno nosijo pisan cvetni prah.

Zaradi aprilske pozebe je tudi mestnim čebelam na začetku kazalo zelo slabo. Zgodnejših spomladanskih cvetličnih medov ni bilo, a vseeno je bila letina solidna, s povprečno 20 kilogrami medu na panj, pove Gorazd Trušnovec. Trušnovec ni edini čebelar v Ljubljani, vsekakor pa je odgovoren za popularizacijo čebelarstva v prestolnici in bistveno zvišanje povprečja mestnega čebelarstva v državi.

Število članov v društvu Urbani čebelar, ki ga je ustanovil pred tremi leti in je tudi njegov predsednik, se je s treh povečalo na 30 članov. Kot ponudnik storitve Najemi panj pa skrbi za 40 čebeljih družin na 15 lokacijah znotraj ljubljanske obvoznice. Panji stojijo na strehi centra kulture Španski borci, hotela Park, Radia Slovenije, Urbanističnega inštituta, Semenarne Ljubljana, srednje trgovske šole na Poljanah in pri zasebnikih, ki jim Trušnovec tudi pomaga pri čebelarskih opravilih. Med, ki ga stočijo, večinoma obdržijo zase ali pa ga razdelijo kot poslovna darila.

Letošnji med je gostejši, saj vsebuje več mane, in se zato približuje gozdnemu medu z dodatkom javorja, smreke in lipe, pravi Trušnovec. Drugače je mestni med pestra mešanica cvetličnega in gozdnega, kar kaže, da imajo čebele v mestu bolj raznovrstno prehrano kot vrstnice na podeželju. Težke kovine in druga onesnaževala po doslej opravljenih analizah ne zaidejo v njihov med.

Bolj zdrave mestne čebele

Nedvomno so mestne čebele tudi bolj zdrave, trdi Trušnovec, saj niso izpostavljene kmetijskim pesticidom pa tudi lokacije na strehah in terasah jim ustrezajo. Spomladi družine zelo hitro razvijajo, saj je toplo, prepišno in manj vlažno. Proti mrazu in vročini se še znajo braniti, proti vlagi pač ne. Kjer je vlaga, pa se v panje hitro naseli zajedavska pršica varoja, ki močno oslabi čebeljo družino. V Franciji, kjer imajo obsežno monokulturno kmetijstvo, čebele vozijo v bližino mest, ki so zanje kot velnes, v katerem se okrepijo,« se nasmehne Trušnovec.

Sedanje obdobje je ključno za dobro kondicijo čebel v prihodnjem letu. Matice počasi začenjajo omejevati zaleganje. Čebele, ki se izlegajo, bodo morale živeti do januarja in poskrbeti za naslednjo generacijo. Treba je nadzirati varojo in količino zalog, opravila našteva Trušnovec. Meščane, ki razmišljajo, da bi se podali v čebelarstvo, vabi, naj ga brez pomislekov poskusijo. Primernih lokacij za postavitev panjev kot tudi paše je v slovenskih mestih še veliko, povsem drugače kot v Londonu, kjer čebele poleti skoraj stradajo, saj je že na vsakem bloku čebelnjak. Res pa je treba ob odločitvi za čebelarstvo opustiti misel na poletni dopust, saj je od aprila do septembra s čebelami največ dela. »Zato hodimo čebelarji na dopust pozimi.«