V Ljubljani in Kranju po počitniškem, v Mariboru po sobotnem voznem redu

V mestne avtobuse pri sprednjih vratih začasno ni vstopov.
Fotografija: Mestni javni potniški promet bo omejen. FOTO: Blažž Samec/Delo
Odpri galerijo
Mestni javni potniški promet bo omejen. FOTO: Blažž Samec/Delo

Zaradi koronavirusa od jutri vstop v mestne avtobuse v Ljubljani in Mariboru ne bo več možen pri sprednjih vratih, terminskih (mesečnih) vozovnic ob vstopu v avtobuse ljubljanskega LPP ne bo treba validirati. V Ljubljani bodo avtobusi vozili po zimskem počitniškem voznem redu, kar pomeni, da jih bo na mestnih cestah in ulicah 155, osemintrideset manj kot običajno.

Ker število potnikov v sedanjih razmerah že upada in ker se zapirajo šole in vrtci, Peter Horvat, direktor LPP ocenjuje, da bo za vse potnike dovolj prostora, tako da bo med njimi res čim manj stikov. Potniki lahko sami naredijo največ, obraz si lahko zaščitijo s kakšno ruto, še naprej v LPP priporočajo umivanje rok tako pred vstopom kot po izstopu z avtobusov, na katerih žal ni sredstev za razkuževanje. Bodo pa avtobuse, ker jih bo na cestah manj, lahko razkuževali tudi podnevi, ne samo ponoči. Poskrbljeno je tudi za voznike – tako za čiščenje njihovih stranišč in delovnih mest, ob manjšem številu voženj pa bo lahko vozilo tudi manj starejših voznikov.


Urban, Maister in Kranvaj ne vozijo


Medkrajevni avtobusi vozijo po nespremenjenih voznih redih, le da potniki ne morejo sedeti na sedežih za voznikom. Peter Horvat priporoča uporabo kartice urbana.

Turistični vlakec Urban med krizo ne vozi, Kavalirji pa še, vendar po možnosti samo enega, največ dva potnika, ki morata sedeti ločeno, nihče pa ne sme sedeti pri vozniku. Od sobote v Mariboru ne bo na razpolago prevoz z minivozilom Maister.

Tudi v Kranju zaradi drastičnega upada potnikov ukinili tudi prevoze z električnim vozilom Kranvaj, s katerim se ljudje lahko brezplačno prevažajo po centru mesta.

Mestni avtobusi bodo tudi v Kranju od ponedeljka in vse dotlej, ko bodo šole zaprte, vozili po voznem redu, ki velja v času šolskih počitnic.

Zaščita voznika v mestnem avtobusu. FOTO: Marbus
Zaščita voznika v mestnem avtobusu. FOTO: Marbus


V mariborskem mestnem potniškem prometu bodo od ponedeljka, vse dni razen ob nedeljah, tudi med delavniki, za mestne avtobusne linije veljali sobotni vozni redi. Ob tem zaradi prehoda na sobotne vozne rede do nadaljnjega ne bodo vozili avtobusi na linijah 10 Malečnik, 17 Ribniško selo–Studenci, 151 Gaj nad Mariborom in nočni krožni liniji.

V Marbusu napovedujejo, da bodo, če se bo v začetku prihodnjega tedna izkazalo, da bo na avtobusih še manjše število potnikov od pričakovanega, za vse dni uvedli nedeljske vozne rede.


Omejitve za smučarje


Marprom uvaja določene ukrepe tudi na Mariborskem Pohorju in Arehu, kjer bo od sobote na krožni kabinski žičnici Pohorski vzpenjači veljala omejitev vstopa, in sicer bosta v posamezno kabino lahko vstopila največ dva potnika. Ista omejitev bo veljala za sedežnico Pisker, kjer se bosta na posameznem (šest)sedežu lahko peljala dva smučarja. V ponedeljek pa bodo zaradi pomanjkanja snega in zaradi širjenja koronavirusa zaprta vsa smučišča, tudi na Arehu. Iz Marproma so še sporočili, da bodo zaradi trenutne situacije v ponedeljek začeli izvajati tudi spomladanski remont na krožno kabinski žičnici na Mariborskem Pohorju, ki je bil sicer prvotno planiran za april.

Komentarji: