Metropolu pri Papriki »pomaga« celo sodišče

Zavrnjena zahteva lastnikov lokalov Elektrika še naprej po kablu skozi krošnje dreves – Zaposleni v Metropolu opozarjajo na številne nepravilnosti

Objavljeno
26. avgust 2016 18.25
Hotel Metropol Portoroz 23.10. 2014
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj
Portorož – Hladno prho so včeraj doživeli lastniki restavracije Prego, ki so pred dobrim tednom po krivem ostali brez elektrike. Piransko okrajno sodišče je namreč zavrnilo njihov zahtevek za začasno odredbo za vzpostavitev prvotnega stanja. Lokali v turističnem objektu Paprika se bodo z elektriko tako še naprej oskrbovali s provizoričnim električnim kablom, ki visi na pinijah sredi Portoroža.

Poročali smo že, da je podjetje Hoteli Metropol v lasti opatijske Liburnie Riviere Hotelov sredi avgusta turističnemu objektu sredi Portoroža odklopilo vodo in elektriko. Priključke zanj bi moral po pogodbi urediti prodajalec lokalov v objektu – Hoteli Bernardin. Lastniki Paprike zato ne morejo razumeti, da je sodišče lahko zavrnilo zahtevo za začasno odredbo in s tem po njihovem dovolilo provizorično oskrbo objekta z elektriko – z 250 metrov dolgim kablom po strehi in pinijah ob portoroški promenadi do električne omarice Okolja.

Sodišče je ugotovilo, da lastniki lokalov niso utrpeli nobene nedenarne škode in da bodo materialno škodo lahko uveljavljali z drugim tožbemnim zahtevkom. Odvetnica Monika Mavsar, ki zastopa najemnike lokalov, pa pravi, da se bodo na sklep pritožili.

Zaradi neurejenih razmer in številnih konfliktov z Metropolom je piranski župan Peter Bossman prosil predsednika uprave Hotelov Bernardin Andreja Prebila, da kot predstavnik podjetja, ki je prodalo nepremičnine Liburniji, posreduje v zapletu, ki je za ves kraj in vse udeležence v turizmu kontraproduktiven. Na občini tudi pravijo, da se jim kopalci pritožujejo, da je Metropolova plaža neurejena, s spolzkimi dostopi v morje, nečistočo in slabo vzdrževanim obalnim zidom. Poleg tega se županu zdi nesprejemljivo, da Metropol ne sodeluje v Turističnem združenju Portorož.

»Hrvaški serviserji brez dovoljenj«

Zaposleni v Metropolu so nam posredovali dopis, ki so ga poslali inšpektorju za delo in v katerem opozarjajo, da vsa servisna dela na kuhinjski opremi, bazenski tehniki, hladilnih napravah, vodovodu in elektriki prihajajo opravljat hrvaški delavci brez dovoljenj za delo v Sloveniji. »Zaposleni delamo po 12 ur na dan, včasih tudi več, brez odmorov in možnosti za malico, na voljo nimamo 11 ur počitka med izmenami. Ne omogočajo nam primernega delovnega okolja in grozijo z odpovedmi. Nimamo opravljenih zdravstvenih pregledov, niti delavci v kuhinji. Na nekaterih delovnih mestih delajo delavci brez pogodb ...« Direktorica resorta Metropol Mateja Pavlič pravi, da ni pristojna za dajanje informacije, zato smo vprašanja o očitanih nepravilnostih naslovili na vodstvo Liburnije v Opatiji. Poslovna sekretarka Nataša Pintar nam je dejala, da ne nameravajo odgovarjati na vprašanja o poslovni politiki in da Hoteli Metropol vse posle opravljajo skladno z zakonom. Povedala je, da so začeli 20 milijonov vredne naložbe, da so hotel Rožo z dvozvezdičnega preuredili v štirizvezdični hotel. Zatrdila je, da so v enem samem letu prihodke portoroške družbe povečali za petino in vse svoje poslovne partnerje preusmerili na letališči v Trstu in Portorožu. Na očitke o neupravičenem izklopu elektrike in vode pa odgovarja: »Nimamo dodatnih komentarjev. Če bo uveden sodni postopek v zvezi s prijavami, ki smo jih poslali odgovornim, bomo na sodišču reševali vsa pravna vprašanja.«

Inšpektorast RS za delo je včeraj prejel prijavo sveta delavcev, zato bo opravil ponovni nadzor. Že junija ga je in zaradi nepravilnosti Metropolu z odločbo odredil spoštovanje zakona o delovnih razmerjih ter kolektivne pogodbe o delovnem času.

V Casinoju Portorož, ki od začetka deluje v isti stavbi kot Metropol, smo izvedeli, da Metropol tudi od njih zahteva ureditev novih priključkov za elektriko in vodo, da jim hočejo odstraniti reklamno vrtljive svetlobne rulete s strehe GH Metropol in zahtevajo umik reklamnega napisa z mostu čez cesto. Do zdaj so vse zahteve s pomočjo odvetnikov zavrnili.