Milan Krek zavrača očitke

Milan Krek je zavrnil očitke, da so v tem zavodu ravnali napačno, ker so pred nekaj dnevi javnosti sporočili, da so v vzorcih vode iz vodomatov našli preveč mikroorganizmov.

Objavljeno
16. januar 2010 20.24
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj
Koper - Milan Krek, direktor območne enote Zavoda za zdravstveno varstvo Koper, je včeraj zavrnil očitke, da so v tem zavodu ravnali napačno, ker so pred nekaj dnevi javnosti sporočili, da so v vzorcih vode iz vodomatov našli preveč mikroorganizmov. »Prav to, da javnost in prebivalce opozarjamo na nevarnosti, ki lahko ogrožajo njihovo zdravje, je naša dolžnost. Narobe bi ravnali, če bi vedeli za takšne analize in javnosti ne bi obvestili. To dobro vemo, saj smo pred poldrugim letom doživljali hude napade, češ da smo javnost prepozno obveščali o oporečnosti pitne vode v Piranu, kjer so se ljudje množično zastrupili,« je pojasnil direktor koprskega zavoda, ki je prepričan, da so ravnali v skladu s strokovnimi izhodišči. »V našem zavodu pogosto opravljamo raziskave o takih ali drugačnih vplivih na javno zdravje. In pogosto o teh naših ugotovitvah obveščamo javnost. To je sestavni del naših obveznosti. V našem laboratoriju smo imeli primer, da je nekdo od zaposlenih spil več vode iz takega vodomata, potem pa se je počutil slabo. Zato smo vzeli vzorce in naredili prve analize. Ko smo videli rezultate, smo se odločili za širšo raziskavo. Takoj ko smo dobili zadostno število primerov (20 vzorcev po vsej Sloveniji), smo ocenili, da smo o naših izsledkih dolžni obvestiti javnost in inšpektorje. Zdaj vemo, da gre za določeno neusklajenost v standardih. Voda v »balonih« je res izvirska voda in je lahko neoporečna. Toda standard ni dovolj natančen, ali zanjo veljajo ista merila, ko priteče skozi ves sistem vodomata in pipico. Po našem razumevanju gre za nejasnost predpisa, ki bi ga morali pojasniti in uskladiti. Najpomembneje je, da smo omenjeno vodo obravnavali tako, kot obravnavamo pitno vodo iz vodovoda, in v njej našli preveč mikroorganizmov. Nismo pa imeli časa, da bi čakali na analize o morebitni navzočnosti patoloških bakterij. Kljub temu smo menili, da je bolje, da obvestimo javnost in jo opozorimo na možne nevarnosti, kot da bi molčali. Mislim, da je to primerneje, kot počnejo tisti, ki še nimajo dokazov, da je vse v redu, ter brez analiz in ustreznih pregledov zagotavljajo, da ljudje lahko pijejo tako vodo,« je dejal Milan Krek.

Povedal je še, da se bosta o tem primeru natančneje pogovorila z ministrom za zdravje prihodnji teden. Hkrati je poudaril, da on in koprski zavod nista zahtevala razrešitve zdravstvene inšpektorice. To je napovedal le dr. Gorazd Pretnar, vodja laboratorija za mikrobiologijo iz Kopra, ki pa je to izjavil na lastno pest, kot zasebnik, in ne kot uslužbenec zavoda.