Milijoni za kanalizacijo na mariborskem koncu

Začenja se gradnja kanalizacijskega omrežja, ki bo s čistilno napravo povezalo 15.000 prebivalcev treh občin.

Objavljeno
04. april 2014 00.09
*imo* TK-VO-KA
Miha Rubin, Maribor
Miha Rubin, Maribor
Hoče – Po podpisu pogodb z ministrstvom za kmetijstvo in okolje se začenja 20-milijonska naložba v gradnjo kanalizacijskega omrežja na mariborskem območju. A vse težave še niso rešene: občina Duplek bi morala državi plačati služnost na zemljišču, ki ji ga je prej podarila.

Pri projektu gradnje infrastrukture za odvajanje odpadnih voda in priključitve na mariborsko centralno čistilno napravo (CČN), včeraj so ga predstavili na občini Hoče - Slivnica, poleg te sodelujejo še občine Maribor, Duplek in Miklavž na Dravskem polju. Za kanalizacijsko omrežje in kolektorje si bodo razdelile malo več kot 13 milijonov evrov iz kohezijskega sklada in 2,3 milijona od države, razen mariborske pa so vse že z ministrstvom podpisale pogodbe o sofinanciranju.

Od štirih občin bo najmanjšo rezino kohezijskega kolača dobil Maribor, je pa zanj dobro to, da naj bi se zaradi priklopa približno 15.000 prebivalcev okoliških občin na CČN strošek te za Mariborčane nekoliko pocenil. V treh občinah bodo skupaj zgradili 45 kilometrov kanalizacije.

»Pri nas začnemo graditi prihodnji teden,« je dejal župan občine Hoče - Slivnica Jože Merkuš. Dela naj bi končali leta 2015, a v Dupleku, denimo, imajo za zdaj le delno gradbeno dovoljenje. Del kanalizacije bo namreč speljan ob vznožju bodočega protipoplavnega nasipa in tukaj se je zapletlo. Župan Mitja Horvat je pojasnil, da je pred leti občina 320.000 evrov vredna zemljišča, kjer bo nasip, brezplačno dala državi, ta (oziroma Arso) pa zdaj od njih zahteva plačilo 120.000 evrov služnosti.

»Na to anomalijo smo opozorili pristojno ministrstvo, ki se zavzema za pravičnejšo rešitev,« je dejal Horvat. A za zdaj je še niso našli.