Dr. Petrovec: Odkrili nismo niti angleškega niti južnoafriškega seva

Vlada razočarana nad neodzivnostjo zaposlenih v DSO glede cepljenja. Kacin se sprašuje, kaj je narobe z vodenjem oziroma kadrovsko strukturo domov.
Fotografija: FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Blaž Samec/Delo

Ponekod v Sloveniji se danes začenja cepljenje prednostnih skupin ljudi zunaj domov za starejše. V Ljubljani so začetek cepljenja napovedali na Gospodarskem razstavišču, a bodo seveda najprej cepili le tiste, ki sodijo v najožjo prednostno skupino in so se prijavili pri osebnem zdravniku. To pomeni, da jih je ta tudi pozval na cepljenje, so sporočili iz Zdravstvenega doma Ljubljana. 

Drugi na cepljenje za zdaj ne morejo računati, mnogi pa ga – četudi so vsak dan v stiku z najranljivejšimi – vztrajno odklanjajo. Vlada je sodeč po besedah ministra za delo Janeza Ciglerja Kralja in Jelka Kacina razočarana nad nizko tovrstno odzivnostjo zaposlenih v DSO. Čeprav so ključni za premagovanje vdorov virusa v domove in bi že lahko prejeli prvi odmerek cepiva, se jih je doslej za to odločilo le od 20 do 30 odstotkov.

image_alt
Kanclerka Merkel: Težko bo še do velike noči


Medtem se ponekod v domovih za starejše pripravljajo na cepljenje z drugim odmerkom, ki bo po napovedih ministra Ciglerja Kralja oziroma po načrtih Nacionalnega inštituta za javno zdravje sledilo v 21-dnevnem roku od prvega cepljenja. Začelo se bo 18. januarja.

Gosta dopoldanske vladne novinarske konference sta bila minister Janez Cigler Kralj in predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo dr. Miroslav Petrovec. Ogledate si jo lahko v videu:


 

Minister Cigler Kralj: Apeliram na zaposlene v DSO, naj se cepijo


Janez Cigler Kralj. FOTO: Matej Družnik/Delo
Janez Cigler Kralj. FOTO: Matej Družnik/Delo
Minister Janez Cigler Kralj je kljub vztrajno visokim številkam novih okužb v domovih ocenil, da se razmere v njih umirjajo. A se posamezni izbruhi v njih še dogajajo, zaradi česar je nujno še naprej izvajati vse varnostne in preventivne ukrepe.

V domovih in drugih socialno-varstvenih ustanovah je bilo cepljenih že skoraj 13.000 stanovalcev in zaposlenih – okoli 9500 stanovalcev in nekaj več kot 3000 zaposlenih – in od 18. januarja dalje bo sledilo še cepljenje z drugim odmerkom cepiva. Doslej so po ministrovih podatkih v domovih skupno opravili tudi več kot 65.700 testov, kar je seštevek tako PCR kot hitrih antigenskih.

Pri tem je minister je poudaril, da je odziv zaposlenih v domovih starejših glede cepljenja še vedno pod pričakovanji. Znova je apeliral nanje, naj se cepijo, saj so odgovorni za usodo izjemno ranljivih ljudi. Čeprav so ključni za premagovanje vdorov virusa v domove, se jih je namreč doslej cepilo le od 20 do 30 odstotkov.

Minister je dodal, da je epidemija v domovih zahtevala preveč življenj. »Delež umrlih med stanovalci domov je res velik,« je priznal in znova spomnil, da se v domove starejših ni vlagalo že desetletja. Na tem področju bo treba po njegovi oceni nadoknaditi velik primanjkljaj. Na ministrstvu za delo je sicer po njegovih podatkih v zadnji fazi podelitev koncesij za 1100 mest v domovih za starejše.

V kratkem času napoveduje še okoli 2000 mest, država namerava ohranjati razmerje med državnimi in koncesijskimi kapacitetami. Za gradnjo domov v prihodnjih dveh letih je omenil sredstva 30 milijonov in dodal, da so zagnali tudi več projektov za pridobitev evropskih sredstev za gradnjo teh kapacitet.
 

Kacin: Postavlja se vprašanje, kaj je narobe z vodenjem domov


Tiskovna konferenca vlade v Cankarjevem domu, Ljubljana, 20. 5. 2020 Na fotografiji: Jelko Kacin FOTO: Voranc Vogel/Delo
Tiskovna konferenca vlade v Cankarjevem domu, Ljubljana, 20. 5. 2020 Na fotografiji: Jelko Kacin FOTO: Voranc Vogel/Delo
Da je vlada glede cepljenja razočarana nad neodzivnostjo zaposlenih v domovih starejših in posebnih varstvenih ustanovah, je za ministrom potrdil še Kacin. »Ob dejstvu, da je bil najvišji delež umrlih prav v teh okoljih, vlada in, verjamem, tudi javnost, pričakujeta, da bodo tamkajšnji zaposleni storili, kar je z njihove strani minimum, da bi se širjenje virusa zamejilo. Ne le znotraj domov, ampak tudi v lokalnem okolju,« je povedal.

»Ti ljudje imajo privilegij in možnost, da se cepijo pred drugimi. Če tega ne želijo ali ne razumejo, se postavlja vprašanje, kaj je narobe z vodenjem teh domov oziroma ali je kadrovska struktura tam primerna za te izzive. To so pomembna vprašanja, ki zahtevajo razmislek in ustrezne odzive,« je povedal.

Kacin je sicer na novinarski konferenci obnovil tudi epidemiološke podatke za včerajšnji dan. S PCR in antigenskimi testi so jih ugotovili skupno 1860. V Ljubljani jih je bilo, denimo, 135, v Mariboru 115, kar 34 okužb pa so odkrili v tolminskem domu starejših občanov. Skupaj so sicer včeraj pri stanovalcih v domovih odkrili 135 okužb.

Po mnenju vladnega govorca tudi najnovejši podatki ne napovedujejo sproščanja protiepidemioloških ukrepov. Sedemdnevno povprečje 1848 okuženih je še vedno precej višje od meje oranžnih ukrepov, tragično visoko pa ostaja tudi število smrti. Včeraj je 25 bolnikov s covidom-19 bitko z boleznijo izgubilo v bolnišnicah, šest v domovih. Skupaj je včerajšnji dan prinesel 31 smrti.

V zvezi z vprašanjem, prisotnim v javnosti, ali se je Slovenija odpovedala delu odmerkov dražjega ameriškega cepiva Moderne, ki je kot drugo doseglo potrditev na območju EU, je Kacin povedal, da ne, a da proizvajalec ustreznih količin ne zmore dobaviti v dogovorjenih rokih.
 

Dr. Petrovec: Odkrili nismo niti angleškega niti južnoafriškega seva


Dr. Miroslav Petrovec. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Dr. Miroslav Petrovec. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Dr. Miroslav Petrovec, član svetovalne skupine ministrstva za zdravje, sicer pa predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo, je danes poudaril, da od oktobra do konca leta, ko so na njegovem inštitutu spremljali različne seve novega koronavirusa, niso odkrili niti angleškega niti južnoafriškega seva, ki se širita hitreje.

Analizirali so več kot 500 različnih sevov, a omenjenih mutacij niso našli. »S precej veliko gotovostjo trdimo, da teh variant pri nas ni,« je poudaril. Tudi sam je vse, ki že imajo možnost cepljenja, pozval, naj se zanj odločijo. Sam je prvi odmerek že prejel, je dodal.

Poudaril je še, da se je z uvedbo hitrih testov zelo povečala zmožnost testiranja, kar je po njegovih besedah za spremljanje in blaženje posledic epidemije covida-19 ključno. »Strokovna skupina se ves čas zavzema za to, da bi bilo testiranje čim bolj dostopno tako v vstopnih točkah kot v drugih odvzemnih mestih, da lahko ljudje kadar koli preverijo svoje zdravstveno stanje,« je povedal.

Danes bo sicer še veliko govora o cepljenju. Predsednik vlade Janez Janša, ki je prevzel še vlogo ministra za zdravje, bo v družbi direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milana Kreka popoldne predstavil načrt cepljenja proti covidu-19 v prvi polovici letošnjega leta. Projekt cepljenja je v celoti prevzel NIJZ, ki opravlja vsa cepljenja in logistiko ter zagotavlja hladilniške kapacitete.

Načrt cepljenja bi lahko po pričakovanjih upošteval tudi epidemiološko situacijo po posameznih statističnih regijah in na določenih območjih predvidel prednostno cepljenje. Ministrstvo za zdravje je izvajalce zdravstvene dejavnosti sicer že pred časom pozvalo, da k cepljenju povabijo svoje paciente, starejše od 80 let, in pripravijo sezname za cepljenje v zdravstvenih domovih.

Do vključno nedelje so sicer v slovenskem elektronskem registru cepljenja evidentirali 20.546 oseb, ki so bile cepljenje s prvim odmerkom Pfizerjevega cepiva.

Preberite še:

Komentarji: