Minister Dejan Židan je že zavihal rokave

Novi minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan je uradno prevzel posle na ministrstvu od Henrika Gjerkeša, ki je bil po odstopu Milana Pogačnika v vlogi začasnega dvojnega ministra.
Objavljeno
07. maj 2010 10.40
Marjeta Šoštarič
Marjeta Šoštarič
Ljubljana - V sredo v državnem zboru potrjeni novi minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan je uradno prevzel vodenje ministrstva od Henrika Gjerkeša, ki je bil po odstopu Milana Pogačnika od konca marca v vlogi začasnega dvojnega ministra.

Henrik Gjerkeš, ki mu je predsednik vlade poleg vodenja službe vlade za lokalno samoupravo in lokalno politiko na hitro zaupal začasno vodenje kmetijskega resorja, je ob predaji poslov novemu kmetijskemu ministru povedal, da se je v dobrem mesecu prepričal, kako je v določenem delu področje na obeh resorjih sorodno. Izpostavil je predvsem sorodnost pri razvoju podeželja in črpanju evropskih sredstev.

Zadovoljen je z opravljenim delom v kratkem času na MKGP. S sodelavci na ministrstvu je nadaljeval z aktivnostmi pri pristopnem pogajanju Hrvaške v okviru poglavja ribištva; naredili so spremembe pri programu Leader za izboljšanje črpanja sredstev; začeli so z javno razpravo o spremembah programa razvoja podeželja; sprejeli so program dela Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, javne čebelarske službe in »bolj tekoče in manj sistemske spremembe, ki zdaj čakajo novega ministra«.

Ambiciozne cilje, ki si jih je zadal novi kmetijski minister, pozdravlja in je prepričan, »da mu jih bo s sodelavci uspelo uresničevati, razvijati in dograjevati, da bo oblikoval dobro in učinkovito strategijo razvoja slovenskega kmetijstva«. Zaželel mu je veliko delovnega elana in optimizma, s tem pa tudi uspešno delo z veliko delovnih dosežkov.

Židan, ki je sicer prvi delovni dan na ministrstvu preživel že v četrtek, ko se je, kot je povedal, predstavil večji skupini sodelavcev - »mislim, da sem stisnil roko in pogledal v oči več kot 400 zaposlenim« - s predstavitvijo pa je nadaljeval danes, je že sprejel prvo kadrovsko odločitev. Imenoval je šefico kabineta, to je Elena Del Fabro, ki je že bila na MKGP in za katero je po obojestranski predstavitvi dela prepričan, da je prava za to mesto. Sicer pa je dejal, da na ministrstvu že operativno pospešujejo izdelavo strategije in njeno dokončanje, v naslednjih dneh pa bo podpisana uredba, ki omogoča letošnje izvajanje ukrepov iz programa razvoja podeželja.

Novinarjem je obljubil odprto delo, z rednimi mesečnimi tiskovnimi konferencami, na katerih bo po osmih ob imenovanju predstavljenih točkah pojasnil, kaj vse je bilo narejeno za dosego cilja, po katerem bosta kmetijstvo in proizvodnja prehrane v Sloveniji postala še bolj pomembna dejavnost, kot sta sedaj.

Po prvih vtisih Židana je v administraciji ministrstva veliko zagnanih zaposlenih, ki jim ni vseeno, kaj se dogaja na področju kmetijstva in proizvodnje prehrane. Na vprašanje Dela, kdo bo državni sekretar, sekretarka, je odgovoril: »Znano bo zelo hitro, trenutno potekajo pogovori, predstavil bom pa celotno ekipo. To se bo zgodilo najkasneje v roku enega meseca, verjetno pa dosti prej.« O imenih kandidatov ne želi govoriti, dokler ne bo z njimi dogovorjen. Dodal je, da ima pri izbiri kadrov proste roke, tako pri tistih, ki jih bo pripeljal od zunaj, kot pri spremembah položajev znotraj ministrstva. »S premierom je dogovorjeno, da je kmetijsko ministrstvo tako imenovano tehnično ministrstvo, za katerega seveda odgovarja kmetijski minister. Za to pa potrebuje tudi orodja, eno od orodij je tudi prosto kadriranje.« Zagotovil je, da na ministrstvo ne bo pripeljal nikogar iz Panvite, v kateri je bil doslej predsednik uprave.