Minister Erjavec vrača udarec vojaškemu sindikatu

Obrambni minister Karl Erjavec je odpovedal pogodbo o zagotavljanju pogojev za delovanje Sindikata vojakov Slovenije.
Fotografija: Januarja letos sta se tedaj še poveljnik poveljstva sil Miha Škerbinc (na sredini) in obrambni minister Karl Erjavec dobro razumela. Škerbinca je Erjavec razrešil zaradi pokanja na vadišču Poček, zdaj njun spor povzroča glavobol premieru Marjanu Šarcu (levo). FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Januarja letos sta se tedaj še poveljnik poveljstva sil Miha Škerbinc (na sredini) in obrambni minister Karl Erjavec dobro razumela. Škerbinca je Erjavec razrešil zaradi pokanja na vadišču Poček, zdaj njun spor povzroča glavobol premieru Marjanu Šarcu (levo). FOTO: Jure Eržen/Delo

Spopad med ministrom za obrambo in vojaškim sindikatom se zaostruje. Sindikat vojakov Slovenije (SVS), ki je v ponedeljek poslance pozval k vložitvi interpelacije proti ministru Karlu Erjavcu, je včeraj od ministra dobil dopis o odpovedi pogodbe o zagotavljanju pogojev za delovanje SVS.

Spomnimo, SVS in Erjavec sta v sporu zaradi razrešitve poveljnika poveljstva sil Mihe Škerbinca. Sindikalisti in opozicija Erjavcu očitajo, da si je pri razrešitvi Škerbinca pomagal tako, da je zlorabil podatke vojaške Obveščevalno-varnostne službe, Erjavec pa se brani, da so vsi napadi nanj namenjeni majanju koalicije.

»Ministrstvo za obrambo ocenjuje, da vaše aktivnosti v zvezi z zadnjimi aktualnimi dogodki glede razrešitve poveljnika Poveljstva sil Slovenske vojske, kar sodi v okvir organizacije in vodenja vojske, pomenijo kršitev oziroma prekoračitev izhodišč sindikalnega delovanja na obrambnem področju,« je ministrstvo zapisalo v odpovedi pogodbe SVS.

Sindikalne aktivnosti tudi niso potekale v duhu sporazumnega in strpnega reševanja morebitnih nerešenih vprašanj, kot je to predvideno v pogodbi med ministrstvom in SVS. Erjavcu pa se še posebej nesprejemljivo zdi, da SVS javno poziva politične stranke k sklicu nujne seje odbora za obrambo in za vložitev interpelacije proti ministru za obrambo.

Komentarji: