Minister, rektorja in ŠOS družno v podporo visokošolskemu zakonu

Študentsko društvo Iskra razočarano nad novo različico predloga zakona, zato vztraja pri jutrišnjem protestu.

Objavljeno
15. april 2014 22.53
Ivan Svetlik, Jernej Pikalo, Dragan Marušič in Žiga Šmidt na novinarski konferenci, kjer so govorili o spremenjenem predlogu novega Zakona o visokem šolstvu v Ljubljani 15.aprila 2014.
Tina Kristan, Ozadja
Tina Kristan, Ozadja
Ljubljana – Ministrstvo za izobraževanje z Jernejem Pikalom na čelu je predstavilo novo različico predloga zakona o visokem šolstvu. Ob tem so bili prvič navzoči ljubljanski in primorski rektor ter predsednik Študentske organizacije Slovenije (ŠOS), s čimer so jasno izrazili podporo zakonu. Nad njim pa so še razočarani v študentskem društvu Iskra, ki bodo zato jutri protestirali.

Vse od prvega, novembrskega predloga novele zakona o visokem šolstvu dviga veliko prahu določitev dovoljenega deleža plačljivega študija na posameznem študijskem programu – do 40 odstotkov zasedenih brezplačnih mest. To je veliko več, kot je danes povprečje na vseh zavodih skupaj, a veliko manj, kot je denimo na eni izmed mariborskih fakultet. Kljub temu bi to po mnenju nekaterih lahko vodilo v povečevanje plačljivega študija, tudi zato, ker je visoko šolstvo že leta podfinancirano. Da bi se temu izognili, so po besedah državnega sekretarja na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Mirka Pečariča določili, da število brezplačnih mest na visokošolskem zavodu ne bi smelo biti nižje od povprečja preteklih treh let.

Poleg tega je na novo določeno tudi, da se izhodišče za financiranje zavodov vzame leto 2011, leto »ki je še ubežalo največji recesiji v naši državi«. Med dejavnosti, ki jih financira država, pa so še uvrstili študij na tretji stopnji. Sredstva zanj bodo zagotovili z razpisom. Predlog zakona tako, kot trdi minister Jernej Pikalo, izboljšuje razmere ne samo za univerze, temveč tudi za študente in zaposlene. »S tem zakonom nikakor ne uvajamo šolnin, bomo pa z njim omejili visokošolske tajkune, ki izkoriščajo študente, da polnijo svoje žepe.«

Da bi »poskušali prepričati še vse tiste, ki še niso prepričani, da je to dober zakon«, je danes Pikalo pred mikrofon povabil še predsednika ŠOS Žigo Schmidta in rektorje. Mariborski in novogoriški se povabilu, pravijo na ministrstvu, zaradi drugih obveznosti nista odzvala.

Je pa ljubljanski rektor Ivan Svetlik izrazil zaskrbljenost rektorske konference, zakaj zakon še ni sprejet, saj se zato njihovi problemi le kopičijo. »V celoti gledano pa so spremembe zakona take, da lahko odtehtajo tudi tiste dele, s katerimi na univerzi ne bomo v celoti zadovoljni.« Na nekaj pomanjkljivosti zakona, ki je sprejemljiv, je opozoril tudi primorski rektor Dragan Marušič, ki pa je tudi vesel, da zakon odločitev o brezplačnem vzporednem študiju prepušča univerzi.

Predlog pa ni prepričal predstavnikov Študentskega društva Iskra. Po besedah Jaše Lategana so namreč nad novo različico razočarani, saj ima še več »škodljivih elementov«. Še vedno gre, kot dodaja, za varčevalni zakon, za zakon, ki rešitev za financiranje visokega šolstva vidi v šolninah, omejevanju pravic in povečevanju obremenitev zaposlenih ter odpuščanju. »Zakon je treba v celoti zavrniti«, zato bodo jutri na Kongresnem trgu v Ljubljani od tretje ure protestirali »proti šolninam ter za javno in brezplačno šolstvo«.