Tonin o poslu z Alibabo in depeši, Bregantova poziva k previdnosti med prazniki

Na izjavi vlade sta prisotna tudi minister za obrambo Matej Tonin in vladni govorec Jelko Kacin.
Fotografija: Matej Tonin: »Pojasnilo bom zahteval od koalicijskih partneric. Ko bom depešo prebral, jo bom komentiral.« FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Matej Tonin: »Pojasnilo bom zahteval od koalicijskih partneric. Ko bom depešo prebral, jo bom komentiral.« FOTO: Voranc Vogel

Na izjavi vlade glede aktualnega stanja v zvezi z epidemijo novega koronavirua so sodelovali minister za obrambo Matej Tonin, državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Tina Bregant in vladni govorec Jelko Kacin.



Bregantova je uvodoma pohvalila vse, ki so doma, vzdržujejo razdaljo, nosijo maske, razkužujejo roke … »Slovenci smo vestni, kar nam bo morda pomagalo, da bomo prebrodili to krizo.«

»V zadnjih dneh opažamo naraščanje števila okuženih. Morda gre za statistično nihanje. Upajmo. Ampak bodimo previdni. Četudi je zunaj prečudovita pomlad, ki kar vabi h gibanju, med prazniki ostanimo doma.«

»Težko bo tudi meni. Običajno gremo skupaj k žegnu, a tokrat tega ne bomo naredili,« je še dejala nova državna sekretarka.

Tina Bregant. FOTO: Mavric Pivk
Tina Bregant. FOTO: Mavric Pivk


Tonin je na vprašanje TV Slovenija, kako komentira depešo, ko so jo z ministrstva za zunanje zadeve poslali Svetu Evrope, odgovoril, da z depešo ni bil seznanjen. »Pojasnilo bom zahteval od koalicijskih partneric. Ko bom depešo prebral, jo bom komentiral.«

Spregovoril je tudi o nabavi zaščitne opreme in dejal, da ni res, da ni bilo komunikacije med podjetjem Alibaba in medresornsko skupino. Po njegovih besedah je bil problem v tem, da Alibaba ni dostavljala ustreznih certifikatov, saj so bili ti v kitajščini. »Zahtevali so tudi avans oziroma celotno plačilo, toda sistem v Sloveniji tega ne omogoča, zato smo predlagali, da se v posel vključi Pošta Slovenije, ki zdaj tudi ureja podrobnosti. Pošta je izkušen logist. Verjamem, da bo ta posel uspel.«

Kacin je dejal, da bo vlada o smernicah in predlogih za drugi protikoronski sveženj razpravljala v soboto dopoldan.


V sredo pozitivnih 33 oseb


Število smrtnih žrtev zaradi okužbe s koronavirusom narašča. V sredo so v Sloveniji umrli trije ljudje, je na tiskovni konferenci povedal uradni vladni govorec Jelko Kacin. Skupaj je bilo od začetka epidemije sicer testiranih 31.813 oseb. V sredo je bilo na koronavirus pozitivnih 33 oseb, skupno število je tako 1024. 

V bolnišnicah je zdaj skupaj hospitaliziranih 108 bolnikov, na intenzivni negi jih je 34. Skupno število žrtev koronavirusa je zdaj 43. Vsi umrli s covidom-19 v ljubljanskem UKC so bili starejši od 60 let in s pridruženimi drugimi boleznimi.



Kacin je odgovoril na novinarsko vprašanje, ali lahko že v aprilu pričakujemo prenehanje prepovedi javnega prevoza in prehoda med posameznimi občinami. 

Infografika Delo.
Infografika Delo.


»Vlada se pripravlja na torek po velikonočnem ponedeljku, takrat bomo ocenili, ali je trend upadanja števila novih bolnikov zadosten argument, da lahko sprostimo nekatere gospodarske dejavnosti. Katere bi bile prve na vrsti, je povedal minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. Omenil je vulkanizerje, avtopralnice, trgovine z gradbenim materialom, servisne dejavnosti, zlasti servisiranje bele in druge tehnike. O tem teče razprava.«

Glede javnega prevoza je Kacin je dejal, da tudi o tem tečejo poglobljene razprave. A točnega datuma še ni mogoče dati. Zagotovo bo mobilnost med posameznimi občinami omejena vsaj še do konca prihodnjega tedna. 

V tem času nihče ne sme biti sam, vsi morajo imeti možnost, da so z nekom v stiku. FOTO: Voranc Vogel/Delo
V tem času nihče ne sme biti sam, vsi morajo imeti možnost, da so z nekom v stiku. FOTO: Voranc Vogel/Delo


Slovenska karitas razdelila 270 ton hrane


Aktualno stanje na področju epidemije koronavirusa sta predstavili dve nevladni organizaciji, in sicer Rdeči križ ter Karitas. Govorca bosta generalni tajnik Slovenske karitas Peter Tomažič in generalna sekretarka Rdečega križa Slovenije Cvetka Tomin. Oba govorca sta se tudi udeležila posveta nevladnih organizacij, katerega rdeča nit je bila solidarnost. 

Peter Tomažič je strnil aktivnosti v času epidemije. »V tem času nihče ne sme biti sam, vsi morajo imeti možnost, da so z nekom v stiku. Ljudem pomagamo do osnovnih življenjskih potrebščin. V treh tednih smo več kot 15.000 gospodinjstev oskrbeli z najnujnejšim, hrano in higienskimi pripomočki,« je povedal tajnik Slovenske karitas.

Razdelili so 270 ton hrane, pomagali s položnicami za 53.000 evrov. Osnovne hrane je dovolj, potrebujejo pa dodatno hrano za gospodinjstva, prav tako so potrebna denarna sredstva za plačilo položnic, je še dodal Tomažič.

V času epidemije je za pomoč zaprosilo še dodatnih tisoč ljudi. FOTO: Marko Feist 
V času epidemije je za pomoč zaprosilo še dodatnih tisoč ljudi. FOTO: Marko Feist 


»Pomembno je, da smo v tem času vsi stopili skupaj. Rešimo in odpravimo lahko marsikaj nujnega, to gre skupaj z osebno odgovornostjo, strpnostjo. Skupaj lahko premagamo to resno težavo, ki nas trenutno pesti,« je še poudaril generalni tajnik Slovenske karitas. 

V času epidemije je za pomoč zaprosilo še dodatnih tisoč ljudi, pa je poudarila Cvetka Tomin z Rdečega križa Slovenije. Na terenu je vsak dan več kot 950 prostovoljcev.

»Sodelujemo pri sestavljanju in dostavi prehranskih in higienskih paketov, zdravil, nudenju psihosocialne podpore, borimo se proti stigmi. Skrbimo pa tudi s preskrbo s krvjo, še vedno smo samozadostni, kar je zelo pomemben podatek,« je dodala generalna sekretarka.

Pri nekaterih osebah je bil test opravljen večkrat, tri osebe pa so testiranje opravile v tujini. FOTO: Jure Eržen/Delo
Pri nekaterih osebah je bil test opravljen večkrat, tri osebe pa so testiranje opravile v tujini. FOTO: Jure Eržen/Delo


Medtem še naprej narašča število obolelih s covidom-19 v domovih za starostnike, v torek je bilo okuženih že 225 oskrbovancev in 72 zaposlenih. Domovi ponavljajo opozorila, da so na robu zmogljivosti. 

Do 7. aprila do 24. ure je bilo sicer opravljenih 30.669 testiranj, od tega so bili 1103 testi pozitivni. Po epidemioloških podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), ki so jih prejeli do zdaj, gre za 1091 okuženih oseb. Pri nekaterih osebah je bil test opravljen večkrat, tri osebe pa so testiranje opravile v tujini.

Preberite še:

Komentarji: