Minister za šolstvo predlagal razrešitev šolskega inšpektorja  

O razrešitvi Tomaža Rozmana s položaja glavnega inšpektorja naj bi že v četrtek odločala vlada.

Objavljeno
11. december 2018 10.30
Posodobljeno
11. december 2018 18.28
Jernej Pikalo FOTO: Jože Suhadolnik
Mo. B.
Mo. B.
Ljubljana – Minister za šolstvo Jernej Pikalo je predlagal razrešitev glavnega inšpektorja inšpektorata za šolstvo in šport Tomaža Rozmana. Danes zjutraj je predlog razrešitve že obravnavala vladna komisija za administrativne zadeve in imenovanja, v četrtek pa ga bodo obravnavali tudi na seji vlade.

»Marsikdo mi bo očital, da sem v času prvega mandata Rozmana postavil na čelo inšpektorata. To se je tedaj zdela dobra odločitev, a danes se zdi, da ni več,« je povedal minister. Primer zavoda Kengurujčki, od koder so prišli posnetki zlorabe otrok, in pa afera Merc, ki se je zaključila z umikom obtožnice, so v zadnjih mesecih inšpektorat postavili pod javni drobnogled. A naj ne bi pobuda za odstavitev Rozmana izhajala iz enega primera, ampak gre za zadevo, ki je tlela že dlje časa, pojasnjuje Pikalo in dodaja: »Kot oče ali kot nekdo iz zainteresirane javnosti sem opazoval delo inšpektorata in nisem bil ravno zadovoljen.«

Položaj bo začasno prevzel nekdo z ministrstva, nato pa si na čelu inšpekcije želijo človeka, ki bi poskrbel tudi za strukturne spremembe. Ugotavljajo namreč, da so postopki predolgi in prezapleteni.

Minister bodoči inšpektorat opisuje kot organ, ki bo skrbel tudi za kakovost izobraževalnega procesa, pri inšpekcijskih nadzorih bi lahko sodelovali tudi predstavniki zavoda za šolstvo – inšpektor bi se osredotočil na proces, svetovalec na vsebino. Želi si racionalizacije predpisov in pa decentralizacijo inšpektorata, ki bi bil bližje šolam in lokalnim skupnostim.  

Minister je razrešitev Rozmana predlagal po dveh odmevnih primerih, s katerima je bil posredno in neposredno povezan inšpektorat. Oktobra je javnost pretresla zgodba domnevnih zlorab otrok v zavodu Kengurujčki, pri čemer so se zastavljala vprašanja o tem, ali je inšpekcija storila vse, da bi otroke zaščitila.Druga zgodba pa je primer Merc, ko je šolski inšpektor odločil proti zdaj že nekdanjemu ravnatelju osnovne šole Prule Dušanu Mercu, potem ko je ta, da bi zaščitil žrtve spolnega napada, zadnje dneve šole dvema učencema prepovedal pouk. Inšpektor je odločil, da je ravnatelj s tem kršil pravico izključenih do šolanja.Kakšni so sicer uradno razlogi za predlog razrešitve, za zdaj še ni znano. Z ministrstva za šolstvo so nam sporočili le, da so razrešitev predlagali v skladu z odločbami zakona o javnih uslužbencih.

Zakonska podlaga za njegovo razrešitve:

Peti odstavek 83. člena ZJU določa, da funkcionar oziroma organ, pristojen za imenovanje, lahko na predlog funkcionarja, pristojnega za predlaganje imenovanja, v enem letu od nastopa funkcije razreši generalnega direktorja v ministrstvu, predstojnika vladne službe, generalnega sekretarja v ministrstvu, predstojnika organa v sestavi ministrstva, načelnika upravne enote in direktorja občinske uprave oziroma tajnika občine, ne glede na razloge iz drugega odstavka 83. člena ZJU. Razrešitev po petem odstavku 83. člena ZJU je ne glede na to, kdaj je funkcionar nastopil funkcijo, možna tudi v enem letu od imenovanja uradnika na položaj.