Minister Gantar: Novi koronavirus je zahteval drugo življenje pri nas

Druga oseba, ki je v Sloveniji izgubila življenje zaradi bolezni covid-19, je bila – enako kot prva – stara okoli devetdeset let. 
Fotografija: Minister za zdravje Tomaž Gantar FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
Minister za zdravje Tomaž Gantar FOTO: Blaž Samec

Minister za zdravje Tomaž Gantar ter minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj sta na novinarski konferenci govorila o strokovni in medicinski pomoči ter organizaciji dela v domovih za starejše občane v času epidemije koronavirusa.


 

Druga smrtna žrtev koronavirusa v Sloveniji
 

Kot je na novinarski konferenci dejal minister za zdravje Gantar, je danes zaradi koronavirusa v Sloveniji umrl drugi človek. Življenje je izgubila oseba v starosti okoli 90 let, ki je imela tudi druge bolezni.

Zaradi covida-19 je v Sloveniji hospitaliziranih 55 oseb, 10 bolnikov je v intenzivni negi. Doslej so podpisali 280 odločb za karanteno. Gantar je govoril tudi o razdeljevanju zaščitne opreme. Ker te, kot je poudaril, primanjkuje, je ključno, da je ustrezno razdeljena. Na podlagi podatkov o številu hospitaliziranih, okuženih in obolelih, ki jih od pristojnih ustanov (bolnišnic, zdravstvenih domov) zbere ministrstvo za zdravje, opremo razdeljuje ministrstvo za obrambo.


 

Tako imenovani koronapaket


»Kot minister za delo bom s svojo ekipo zagotovil, da bo kakršenkoli dodatek oziroma kakršnakoli pomoč, ki bo sprejeta v tako imenovanem koronapaketu, takšna, da bo pravična in predvsem da bo resnično ustrezala potrebam ljudi, ki jo bodo prejeli,« je minister za delo, družino in socialne zadeve Cigler Kralj pojasnil o napovedanem kriznem dodatku za upokojence in druge socialno ogrožene skupine. Konkretnejših informacij, kdo naj bi bili upravičenci in v kakšni višini, pa še ni dal.

INFOGRAFIKA: Delo
INFOGRAFIKA: Delo


Po napovedi kriznega dodatka se je v javnosti in posebno na socialnih omrežjih pojavilo veliko vprašanj, kakšna bodo merila za ta krizni dodatek, še posebno pa, ali nanj lahko računajo tisti, ki sicer delajo, a so zaradi kriznih razmer ostali brez dohodka ali s precej nižjim. Cigler Kralj je sicer že na eni od prejšnjih novinarskih konferenc poudaril, da bo izplačevanje pokojnin in socialnih transferjev potekalo povsem nemoteno tudi v teh izrednih razmerah.



Tudi glede prehrane otrok, ki dobivajo v šolah zastonj obroke, je odgovoril, da zagotavljajo transferje. Tistim, ki so v stiski, pa je svetoval, naj se obrnejo na centre za socialno delo, kjer lahko zaprosijo še za izredno socialno pomoč. »Socialni delavci, ki o tem odločajo, so strokovni in so v stiku, večinoma poznajo ljudi, ki se obračajo nanje,« je dejal minister. Pri humanitarnih organizacijah, kot sta Rdeči križ in Karitas, je mogoče zaprostiti za dodatne prehranske pakete. »Hvaležen sem, da se v številnih občinah lokalno organizirajo in so tudi ponudniki brezplačnih obrokov. Po svojih močeh skrbimo, da so tudi ti otroci iz socialno šibkejših družin dobivali ustrezno pomoč.«


Odvzemi brisov v domovih


Glede oskrbe v domovih za starejše in drugih socialnovarstvenih zavodih od danes velja, da je ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve (MDDSZ) enotna točka za zbiranje potreb po zaščitni opremi in kadrih, ki bi se morda okužili in bi jih bilo treba nadomestiti.

Vsi izvajalci institucionalnega varstva bodo imeli možnost, da se izobrazijo o pravilni uporabi zaščitne opreme. Pomembna novost, o kateri so se dogovorili z ministrstvom za zdravje, je še, da bo poslej jemanje brisov za oskrbovance potekalo v domovih za starejše. Ministrstvo za zdravje bo organiziralo ekipe, ki bodo to izvajale – doslej so morali namreč oskrbovance, ki so starejši, imajo ponavadi še kakšno drugo bolezen ali so nepokretni ali dementni, voziti na te odvzeme, kar je bila velika obremenitev zanje in tudi za sam dom.

Pozvali pa bodo zdravstvene ekipe, ki sicer delajo v domovih, da ostanejo tudi v teh težjih razmerah vsaj v okviru, določenem s pogodbami.

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj. FOTO:  Blaž Samec
Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj. FOTO:  Blaž Samec


Minister Gantar je pred popoldansko izjavo za medije v sporočilu za javnost med množico ukrepov navedel tudi posebno pozornost varovancem v domovih za starejše. Znano je, da se je med prvimi virus razširil v domu starejših občanov Metlika, zato je posebna delovna skupina, ki jo usklajuje ministrstvo za zdravje, sprejela ukrepe v zvezi z obvladovanjem širjenja okužb, zagotavljanjem kakovostne zdravstvene nege in oskrbe za uporabnike ter podpore zaposlenim.

Komentarji: