Naslednji teden ponovno mogoče sklepanje zakonskih zvez

Ministri so predstavili novosti, ki jih uvajajo ukrepi na področju gospodarstva, kmetijstva in javne uprave. 

Vladni govorec Jelko Kacin poroča, da bo evropska komisija pripravila predlog sklada za ukrepanje, obseg sredstev bo rekorden, zagotavlja, ni pa še znano, ali bodo sredstva na voljo v obliki posojil ali kot nepovratna.

V nacionalni raziskavi o razširjenosti COVID-19 zaenkrat še ni bila najdena nobena, že prej diagnosticirana okužba, je dejal član svetovalne skupine v okviru ministrstva za zdravje dr. Miroslav Petrovec. 
 

O dodatkih za rizično delo odloča predstojnik


Minister za javno upravo Boštjan Koritnik napoveduje, da bo sklepanje zakonske zveze ponovno mogoče od torka, 28. aprila. Število udeležencev obreda bo seveda zmanjšano. Izdaja novih dokumentov mladoporočencem bo potekala kot nujno opravilo. 

Občine bodo v letu 2020 prejemale nekoliko višje povprečnine, je napovedal Koritnik. Status nevladnikov bo izenačen s tistimi, ki so zaposleni v gospodarstvu, s čimer so upravičeni do izredne pomoči v obliki temeljnega mesečnega dohodka. S spremembo zakona o lokalni samoupravi bosta v primeru izrednih razmer omogočena sklic in izvedba občinskega sveta s pomočjo videokonferenčne opreme. 

O višini posameznega dodatka za rizično delo katerega koli zaposlenega v javnem sektorju bo odločil predstojnik, pri tem pa bo moral upoštevati nevarnost oziroma čezmerno obremenitev, predvsem pa omejitev dodeljenih sredstev, je dejal Koritnik.
 

Solidarnostni dodatek za starejše 


Ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec zagotavlja, da bodo številni proizvajalci živil, zlasti na področju govejega mesa in vina, dobili dodatna sredstva. Enkratni solidarnostni dodatek v višini 150 evrov bodo dobili vsi kmetje in kmetice, starejši od 65 let. Ministrstvo bo dvignilo stopnjo podpore za investicije širšemu krogu prosilcev na 90 odstotkov. Pomoč, tudi pri tem, kako zaprositi za pomoč ministrstva, kmetom nudijo tudi svetovalci za kmetijstvo. Enkraten solidarnostni dodatek, ki bo nihal glede na višino pokojnine, bodo dobili tudi vsi upokojenci.

Eden ključnih problemov kmetijstva je trenutno pomanjkanje migrantskih sezonskih delavcev. Ministrica je zato pozvala, naj se ljudje vključijo v organizirano pomoč kmetom. 550 ljudi se je doslej že odzvalo na njen poziv in pomaga pri obiranju sezonskega sadja in zelenjave. Ministrstvo zaganja tudi portal, ki bo delodajalcem pomagal iskati sezonske delavce. 
 

Počivalšek upa, da odpuščanj v Gorenju ne bo


Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je komentiral razkritja v oddaji Tarča glede domnevnih pritiskov na zavod za blagovne rezerve, ki da so ga izvajali on sam in ljudje okrog njega. Na kritike odgovarja, da gre za politično motiviran proces in medijsko gonjo proti njemu. Odstopiti ne namerava. Več o izjavi gospodarskega ministra Zdravka Počivalška v zvezi z nepravilnostmi pri nabavi zaščitne opreme, ki jih je včeraj razkrila oddaja Tarča, lahko preberete v članku Po odmevnih razkritjih čakanje na odgovore in pojasnila.

Počivalšek je o napovedi odpuščanja delavcev v Gorenju dejal, da ga to boli, in upa, da bodo našli drugačno rešitev. Vse podjetnike je pozval, naj bodo odgovorni in s pomočjo države ohranijo delovna mesta. Ob prodaji Gorenja kitajskemu Hisensu so sicer dobili zagotovilo, da večjih odpuščanj ne bo. 

Minister za gospodarstvo napoveduje tudi skorajšen ponovni zagon turizma in pripravo smernic za varno delovanje hotelov. Od varne organizacije je odvisen prihod tujih turistov, meni. O ukrepih na področju turizma se bo posvetoval tudi z evropskimi kolegi. Prizadeval si bo za čimprejšnje odprtje meja, najprej s Hrvaško, nato z Avstrijo. 

Komentarji: