Pivčeva: Nobene potrebe ni po kupovanju prevelikih količin hrane

Kmetijska ministrica je predstavila ukrepe glede preskrbe s hrano in izvajanja kmetijske ter veterinarske dejavnosti v času epidemije koronavirusa.
Fotografija: FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec je predstavila zadnje ukrepe, ki se nanašajo na nemoteno ali čim manj moteno ter varno preskrbo s hrano v Sloveniji po razglasitvi epidemije okužb s koronavirusom. Podlago zanje predstavlja nov zakon o interventnih ukrepih na področju kmetijstva in prehrane.

Za kupovanje prevelikih količin hrane v trgovinah ni razloga, je znova opozorila. Kupovanje manjših zalog pa je smiselno zaradi izogibanja prepogostim odhodom v trgovine. Zatrdila je, da so na ministrstvu v dnevnem stiku z zavodom za rezerve in spremljajo stanje na trgu. Kot ključno je izpostavila skrb za to, da se katera izmed verig pri preskrbi s hrano ne bi pretrgala.


 

Hrane, osnovnih živil je dovolj


Hrane, osnovnih živil je dovolj, je ponovno zatrdila. Če posamezni tip živila poide, je kupce pozvala k strpnosti, morda k spremembi prehranjevalnih navad. Zaprtje meje s sosednjo Italijo lahko prinese prekinitev uvoza sadja in zelenjave, a so za ta namen vzpostavili rezervne poti iz drugih držav, je dodala.



Trg s hrano je ključno odvisen od slovenskih proizvajalcev, je poudarila. Sprejeti zakon o interventnih ukrepih na področju kmetijstva in prehrane je označila za podlago, ki daje možnost omejitve prometa s kmetijskimi izdelki in tudi regulacije cen. Denimo v primeru, da bi nastajale motnje ali če bi se določene skupine živil kopičile.

Interventni zakon omogoča, da bi v lahko v dogovoru z gospodarskim ministrom Zdravkom Počivalškom odredila omejitev ali prepoved prodajanja posamezne skupine živil, posameznega kmetijskega pridelka ali živali za prehrano ljudi, prav tako tudi izvoz v druge države članice EU ali v tretje države.

V zakonu so predvideli tudi možnost začasnega upravljavca kmetij. Če pridelovalci zbolijo, morajo namreč kmetije delovati nemoteno. Tako bo lahko na predlog gospodarja kmetije ministrica določila začasnega upravljavca, ki bo lahko na kmetiji opravljal nujna dela, prodaja pa bo potekala le s soglasjem lastnika.



Ministrstvo trenutno preverja stanje repromateriala, semen, gnojil in krmil, ki so ključni za to, da pridelava teče nemoteno. Pivčeva je glede trenutne uporabe organskih gnojil, ki lahko koga tudi motijo – takih pritožb so deležni, je povedala –, javnost pozvala k strpnosti ... Semen in fitofarmacevtskih sredstev je dovolj, je zatrdila.

Dobra novica je po prepričanju Pivčeve tudi ta, da je Evropska komisija sprejela začasni okvir za državne pomoči za leto 2020, ki med drugim tudi na njihovo prošnjo dviga raven najvišje dovoljene države pomoči de minimis za posamezna podjetja, in sicer na področju ribištva in ribogojstva s 15.000 na 120.000 evrov in za kmetijstvo iz 20.000 na 100.000 evrov.

Glede zapleta z zaprtjem trgovin s hrano za živali, hišne ljubljenčke, je posredovala podatek, da se bodo na to temo srečali z gospodarskim ministrstvom in se z njim uskladili. Verjetno še danes.

Predvideli so tudi podaljšanje mandata organom Kmetijsko-gozdarske zbornice, saj volitev v aprilu ne bo. Mandat so podaljšali do 1. novembra.

Komentarji: