Ministrica prepričala svetnike glede dimnikarske službe

Komisija za lokalno samoupravo in regionalni razvoj dimnikarskega zakona ne podpira, državni svetniki pa ne podpirajo komisije.

Objavljeno
15. september 2016 10.20
Š. K.
Š. K.

V nasprotju s pričakovanji državni svetniki včeraj niso podprli mnenja svoje komisije, s čimer so dali prosto pot dimnikarskemu zakonu, ki ga bodo poslanci obravnavali prihodnji teden.

Do včeraj se je zdelo, da predlog zakona o dimnikarskih storitvah podpirajo samo okoljsko ministrstvo in koalicijski poslanci, ki so preglasovali opozicijske tudi na odboru za infrastrukturo, okolje in prostor. Številni amandmaji so samo kozmetičen popravek zakona, ki se je zdel z vidika prava zelo problematičen najprej službi vlade za zakonodajo in nato še zakonodajno-pravni službi državnega zbora.

Tudi dimnikarska združenja in civilni iniciativi nasprotujejo predlogu zakona. Civilni iniciativi (DCI Malečnik in VCP Dimnik) se zavzemata za povsem prosti trg na področju dimnikarstva, dimnikarji pa nočejo licenc, ampak predlagajo akreditacije in ostro zavračajo določanje najvišjih cen.

Ministrica Irena Majcen v zakon verjame in svetnike ji je uspelo prepričati, da so spremembe nujne, pa čeprav še tako majhne. Ena glavnih je, da bodo uporabniki lahko izbrali svojega dimnikarja, če bodo želeli. Čeprav se v tem pogledu dimnikarska dejavnost odpira trgu, Majcnova poudarja, da je določitev najvišjih dovoljenih cen za uporabnika koristna. Kljub številnim opozorilom, da je slab, je dimnikarski zakon tako pred sprejetjem, a četudi ga bodo poslanci potrdili, je vprašanje, ali bo zdržal tudi morebitno presojo na ustavnem sodišču.