Ministrica za šolstvo negativna na novi koronavirus

Do ponedeljka, ko se bo iz preventivnih razlogov še enkrat testirala, ostaja na dopustu.
Fotografija: Veliko razburjenja so v začetku tedna povzročili posnetki z dobrodelnega dogodka v organizaciji OKS. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Veliko razburjenja so v začetku tedna povzročili posnetki z dobrodelnega dogodka v organizaciji OKS. FOTO: Blaž Samec/Delo

Ministrica za šolstvo Simona Kustec je po ponedeljkovem gala dogodku v četrtek opravila testiranje na koronavirus. Iz njenega kabineta so za Delo sporočili, da je prejela negativen izid. Do ponedeljka ministrica ostaja na dopustu, ko se bo iz preventivnih razlogov še enkrat testirala. Testiranje je včeraj opravila samoplačniško.

Veliko razburjenja so v začetku tedna povzročili posnetki z dobrodelnega dogodka v organizaciji Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS). V dvorani s približno 150 osebami so bili vsi brez mask in sedeli bliže drug drugemu, kot so to narekovali ukrepi, ki jih je sprejela vlada z NIJZ na čelu. Ministričin spodrsljaj so hitro izkoristile opozicijske stranke, ki so zahtevale njen odstop. Nošenje maske je odgovornost vsakega posameznika, si je bila edina tudi javnost. Funkcionarji, športniki in politiki bi morali biti za zgled in upoštevati navodila stroke.

Odgovornost za neupoštevanje navodil NIJZ je prevzel organizator, ki je dovoljenje za izpeljavo dogodka sicer dobil 14. septembra, ko še niso bili sprejeti vsi zdajšnji ukrepi za preprečevanje širjenja koronavirusa. A obvezno nošenje mask v zaprtih javnih prostorih je začelo veljati že 3. septembra. Na Olimpijskem komiteju Slovenije so v torek sicer potrdili eno okužbo s koronavirusom. Štirje ljudje so v samoizolaciji, preostali pa delajo od doma.
 

SAB za poziv pristojnih odborov k odstopu Kustečeve 


Poslanska skupina SAB je danes vložila predlog za sklic skupne seje odborov DZ za zdravstvo ter za izobraževanje, na kateri bi se zavzeli za enako obravnavo državljanov pri uveljavljanju ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. Na njem pa bi ministrico za izobraževanje Simono Kustec zaradi njenega ravnanja tudi pozvali k odstopu.



»Mislim, da ministrica pravzaprav niti še ni ugotovila, kakšne posledice ima njeno ravnanje,« je na današnji novinarski konferenci pripomnil poslanec SAB Marko Bandelli. Vprašal se je, kakšen zgled daje ministrica učencem, dijakom in vsem drugim. Predpisuje pravila in zahteve, sama pa se jih ne drži.

Seveda v tem primeru po njegovih besedah ni mogoče izključiti odgovornosti organizatorja dogodka, a smo za spoštovanje pravil v prvi vrsti odgovorni sami. Ministrica Kustečeva je po Bandellijevi oceni s svojim ravnanjem dokazala, da ne pozna lastnih navodil in da »zapovedi veljajo samo za drugorazredne državljane«. Pri tem je spomnil, da je zaradi kršenja pravil proti širjenju virusa odstopil celo evropski komisar za trgovino Phil Hogan.

Zato so v SAB v sklicu skupne seje odborov za zdravstvo ter za izobraževanje predlagali sklep, s katerim bi ministrico pozvali, naj predsedniku vlade Janezu Janši takoj poda nepreklicni odstop. S še enim sklepom pa predlagajo, naj se splošna demokratična načela, načela enakopravnosti in enake obravnave državljanov spoštujejo tudi pri uveljavljanju ukrepov za preprečevanje širjenja okužb in sankcioniranju zaradi njihovega nespoštovanja.

Komentarji: