Miro Cerar: Izstopam iz stranke, ki sem ji posvetil šest let življenja in zanjo zastavil ime

Po vstopu SMC v koalicijo z Janezom Janšo je iz nje izstopil njen ustanovitelj in častni predsednik, po katerem je leta 2014 dobila ime.

Objavljeno
02. marec 2020 11.26
Posodobljeno
02. marec 2020 15.30
Miro Cerar. FOTO: Adem Altan/AFP
V. U., P. V.
V. U., P. V.
Miro Cerar izstopa iz stranke SMC, ki jo je pred šestimi leti ustanovil. Tedaj se je kot Stranka Mira Cerarja imenovala po njem, leto zatem se je na prvem kongresu preimenovala v Stranko modernega centra.

»Danes izstopam iz stranke, ki sem ji posvetil šest let svojega življenja in zanjo zastavil svoje ime,« je povedal ob izstopu.»SMC že davno ni več Stranka Mira Cerarja, a žal tudi ni več Stranka modernega centra. Razen če z modernostjo razumemo sledenje zadnji modi in obračanje po vetru, s centrom pa nesposobnost oblikovanja odločnih in odličnih političnih stališč. SMC sem s somišljeniki ustanovil zato, da delamo dobro za Slovenijo ter varujemo socialno-liberalne vrednote in vladavino prava,« je dodal.»Žal SMC ni več moja stranka. Prvič, ker ni več verodostojna v uresničevanju svojih ustanovnih vrednot. Drugič, ker njeno vodstvo ne vidi več dlje od samih sebe, ne vidi niti do članov in članic, kaj šele do volivcev in volivk. In tretjič, ker so njeni poslanci pozabili ne le, kdo jih je povabil k skupnemu projektu, ampak predvsem, kdo jih je izvolil.

Pozivam poslanke in poslance, da začnejo misliti s svojo glavo. Če se to ne zgodi, pozivam člane in članice, ki želijo ostati zvesti ustanovnim vrednotam SMC – demokraciji, vladavini prava, spoštovanju človekovih pravic in svobodomiselni liberalni drži –, da teh vrednot ne izdajo in izstopijo iz stranke, ki si ne zasluži imena Stranke modernega centra. Sam ne želim biti član, kaj šele častni predsednik stranke, ki je ostala brez časti.«


 

Šest let SMC


SMC je na državnozborskih volitvah leta 2014, na katerih je sodelovala, s 34,49 odstotka glasov prejela kar 36 poslanskih mandatov, Cerar je postal premier 12. slovenske vlade. Na zadnjih volitvah predlanskim je SMC osvojila le deset poslanskih mest.

Vodenje stranke je septembra lani kot edini kandidat prevzel gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Cerar je ostal njen častni predsednik.

9. februarja je iz SMC in z mesta podpredsednice te stranke odstopila ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Ksenija Klampfer. Že tedaj je bilo rečeno, da če se bo SMC podala v vlado s SDS oziroma z Janezom Janšo, v njej ne namerava sodelovati niti Cerar. V medijih so se sicer pojavile napovedi, da bi utegnil dobiti ponudbo za mesto predsednika državnega zbora.

Na to temo je v izjavi povedal: »Zato naj jasno povem: kljub načelnemu stališču, da ne bom sodeloval v Janševi vladi, sem resno premislil o pobudi predsednika Počivalška, da bi vodil Državni zbor. SMC bi tako lahko varovala načelo ločitve oblasti in zagotovila liberalni korektiv desni vladi.

K temu so me v zadnjih dneh aktivno spodbujali tudi številni člani SMC in ljudje iz javnega življenja, izrecno podprli pa tudi nekateri poslanci. Vendar sem po včerajšnjem pogovoru s predsednikom stranke Počivalškom dokončno ugotovil, da gre za manipulacijo, prazno retoriko in privatne ambicije posameznikov.«

image
Zdravko Počivalšek je v izjavi novinarjem pojasnil, da se je sestal s Cerarjem. Neuradno naj bi se srečala že v petek zjutraj, ponovno pa tudi včeraj zvečer. FOTO: Tomi Lombar/Delo


Počivalšek: Cerarja ne bi predlagal za predsednika DZ


Prvak SMC Zdravko Počivalšek je danes v izjavi v DZ izstop prvega predsednika Mira Cerarja iz stranke pospremil z besedami, da stranke ne morejo konsolidirati, če se vedno znova vračajo nazaj. Zato Cerarja, tudi če bi ostal v stranki, ne bi predlagal za predsednika DZ. Odločitev je bila težka, a nujna, ker moramo iti naprej, je povedal Počivalšek.

Počivalšek je v izjavi novinarjem v DZ pojasnil, da se je sestal z ustanoviteljem in prvim predsednikom SMC Cerarjem in se z njim pogovoril. Neuradno naj bi se sestala že v petek zjutraj, ponovno pa tudi v nedeljo zvečer.

Počivalšek je dejal, da je Cerarju pojasnil razmere v stranki. Ta je po Počivalškovem mnenju po dolgem obdobju notranjih trenj, sistematičnih napadov in obdobja, ko je bila kriva za vse, kar je narobe v državi, pred težko nalogo konsolidacije stranke. Po njegovih besedah ostaja stranka naravnana socialno, liberalno in trajnostno. »Seveda pa želimo biti pri odločitvi o tem, kako naprej, enotni in vsaj približno usklajeni o smeri, v kateri gremo,« je povedal.

Spomnil pa je, da se konsolidacija stranke ne more zgoditi, če se vedno znova vračajo nazaj v zgodovino: »Kar je bilo, je bilo.« Počivalšek je napovedal, da bo prevzel polno odgovornost za vse, kar bo v prihodnje. V tej luči je Cerarju pojasnil odločitev, da ga ne bo predlagal za predsednika DZ, ko bi se vrnil v DZ. STA


Dragan Matič: Pozivam, da ne izstopamo iz stranke posamično


Na napoved Cerarjevega izstopa iz SMC se je na facebooku odzval predsednik sveta SMC Dragan Matič. Člane stranke, ki ne podpirajo vstopa SMC v koalicijo Janeza Janše, je pozval, da »ne izstopamo iz stranke posamično«.Šarec: Cerar je pokazal svojo verodostojnost


Po besedah premierja, ki opravlja tekoče posle, je pomenljivo, če tisti, katerega ime je stranka dolgo nosila, iz nje izstopi. Šarec za zdaj nima informacij o tem, da bi kdo od poslancev SMC prestopil v LMŠ, so pa njihova vrata odprta vsem tistim, ki so »sredinsko misleči, želijo delati po zdravi pameti in se držijo tistega, kar so zatrjevali pred volitvami«.

Šarec sicer pričakuje, da bo predsednik SDS Janez Janša v torek v DZ potrjen za mandatarja, saj ne verjame, da bi šel v to zgodbo, če ne bi imel zagotovljenih glasov. Poslanci LMŠ pa bodo po njegovih besedah prevzeli glasovnice in glasovali proti Janši. Po njegovem mnenju je namreč najbolj normalno, da če si proti, to tudi izraziš. »Če pa ne zaupaš svojim poslancem, glasovnic ne prevzameš,« je dejal. Da ne bodo prevzeli glasovnic, so namreč napovedali poslanci SAB.

Spregovoril je tudi o tem, kakšna bo opozicijska drža LMŠ: »Brez žalitev, potvarjanj, poniževanj«. Kot je napovedal, bodo opozarjali na tisto, kar ne drži, in na težave ter poskušali uresničiti kaj od tistega, za kar so si prizadevali. Bodo pa ob tem budno spremljali, kako bodo ravnali tisti, ki so določena ravnanja očitali njegovi vladi, je dodal.

Tudi po Šarčevi vrnitvi v DZ bo vodja poslanske skupine ostal Brane Golubović, ki je po Šarčevih ocenah odličen vodja. Spomnil je, da je sam predsednik stranke in ne želi združevati preveč funkcij.

Šarec je še ocenil, da veliko izbire, kot da odstopi s premierske funkcije, ni imel, saj »v nobenem primeru to ne bi šlo dolgo naprej«. Očitke, da je sam predal ključe za sestavo vlade, pa je označil za floskule, ki jih posluša že nekaj časa. »Ključe pisarne so predali tisti, ki se bojijo predčasnih volitev. Kogar ni strah, nima težav in ne gre v nobeno vlado, ampak na volitve,« je poudaril in dodal, da bodo v novi vladni koaliciji nekateri, »ki jih pač skrbi za stolčke«. STA