Matoz: Kazenski postopek v primeru Trenta brez podlage

Pravni zastopnik predsednika SDS Janeza Janše, Franci Matoz, je prepričan, da gre za vodnje postopka brez podlage.

Objavljeno
07. januar 2016 12.25
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA

Ljubljana - Pravni zastopnik predsednika SDS Janeza Janše, odvetnik Franci Matoz je prepričan, da gre v kazenskem postopku v primeru Trenta »kot v primeru Patria za vodenje kazenskega postopka brez podlage«. V sredo so bila na dražbi prodana zemljišča v Trenti, nekdaj v lasti Janše, zaradi katerih je bila zoper njega uvedena sodna preiskava.

»Še enkrat poudarjam (tudi glede na doseženo ceno posestva na včerajšnji dražbi v znesku 127.500 evrov), da je Imos leta 2005 kupil posestvo po ugodni ceni,« je v izjavi medijem zapisal Matoz.

Po njegovih besedah se poraja vprašanje, »zakaj tožilstvo ne preganja vseh prodajalcev stanovanj, ki so stanovanja v letih 2005-2009 v Ljubljani prodajali po povprečni ceni 2800 evrov za kvadratni meter, danes pa se na dražbah prodajajo stanovanja, katerih cena na kvadratni meter v Ljubljani znaša včasih tudi samo 1000 evrov za kvadratni meter«.

Meni, da »za objektivno presojo tega početja ni potreben noben komentar«.

V odzivu na poročanje medijev v zvezi s prodajo posestva v Trenti in domnevno vrednostjo tega posestva opozarja, da Breda Zorko ni izdelala izvedeniškega mnenja in ni nastopala kot sodna izvedenka, ampak je izdelala cenitev zemljišča v stečajnem postopku, njena cenitev pa ni bila upoštevana.

Sodišče je po njegovih navedbah imenovalo sodnega izvedenca Franca Nahtigala, ki je vrednost posestva ocenil na 110.000 evrov. »To je edino izvedeniško mnenje sodnega izvedenca, ki je bilo pridobljeno v tem postopku,« je zapisal Matoz.

Obramba je po njegovih besedah angažirala cenilca nepremičnin, ki je vrednost posestva ocenil na 130.000 evrov.

Nepremičnine, za katere je izklicna cena znašala 17.655 evrov, so bile v sredo prodane za 127.500 evrov. Kupila jih je družba Nepremičnina iz Kranja.

Gre za nepremičnine, zaradi katerih je bila zoper Janšo pred časom uvedena sodna preiskava. Poleg njega sodišče v tej zadevi preiskuje še nekdanjega predsednika uprave Imosa Branka Kastelica in nekdanjega direktorja Eurogradenj Klemna Gantarja.

Zgodba sega v marec 2005, ko je Imos za 56 milijonov tolarjev (236.100 evrov) Janši, ki je bil takrat predsednik vlade, prodal trisobno stanovanje. Pri tem naj bi Janša do dela kupnine prišel tako, da je podjetju Eurogradnje, ki jih je zastopal Gantar, prodal svoje parcele v Trenti.

Po pogodbi iz julija 2005 so bile parcele prodane za 31,4 milijona tolarjev (131.200 evrov), Eurogradnje pa so jih nato naprej prodale Imosu. Ta naj bi v tej verigi preplačal vrednost Janševih zemljišč in tako Janši omogočil za 100.000 evrov premoženjske koristi.

Po oceni tožilstva in Komisije za preprečevanje korupcije so bile Janševe nepremičnine vredne precej manj od cene, po kateri jih je prodal.