Mlade nagovarjajo tudi prek facebooka in instagrama

Težava pri pomanjkanju kadra ni le večletno varčevanje, ampak tudi veliko odhodov iz policije.
Fotografija: Mlade nagovarjajo, da je policijsko delo lahko zelo dinamično, predvsem pa zagotavlja tudi socialno varnost. FOTO: Leon Vidic
Odpri galerijo
Mlade nagovarjajo, da je policijsko delo lahko zelo dinamično, predvsem pa zagotavlja tudi socialno varnost. FOTO: Leon Vidic

Ljubljana – Vladna zavora pri novih zaposlitvah, nekonkurenčno plačilo, načeloma precej razpršen urnik dela, to so na grobo glavni razlogi, da se policija s trendom negativne fluktuacije kadra sooča že dobro desetletje. A vrsto let ni težava le prihod novega kadra, temveč tudi odhod obstoječega, večino zaradi upokojevanja.

Predvsem javne polemike o slabo plačanih policistih marsikoga odvrnejo od tega, da bi si službo poiskal tam, kjer bi z dobrim delom lahko služil ljudem. V policiji izpostavljajo, da je prednosti njihovega dela veliko, začenši s socialno varnostjo, in zato se na različne načine trudijo, da bi zbudili interesa kandidatov, da bodo nekoč s ponosom nosili modri suknjič.

S problematiko pomanjkanja kadra se srečujejo tako na regionalni ravni (policijske uprave) kot tudi na lokalni (policijske postaje) in na generalni policijski upravi. V enotah generalne policijske uprave se zasedenost delovnih mest giblje v razponu od 50 do 89 odstotkov.


Število upada, starost narašča


Število zaposlenih v policiji se je v obdobju od 2007 do 2017 zmanjšalo za več kot 1300 zaposlenih, in sicer z 9490 na 8162. Najbolj se pozna negativna fluktuacija v letih od 2010 do 2014, ko je zaradi upokojitev in prepovedi zaposlovanja nastala razlika več kot 900 delovnih mest.

Pomanjkanje novega mladega kadra zvišuje tudi povprečno starost. V letu 2007 je bila povprečna starost zaposlenih 36 let, do 2017 se je le dvignila na 42 let. »Tudi to vpliva na kvaliteto izvajanja nalog policije,« opozarja Vesna Drole z generalne policijske uprave.

Pomanjkanje kadra in dvig starosti vplivata na delo policije. FOTO: Vornac Vogel
Pomanjkanje kadra in dvig starosti vplivata na delo policije. FOTO: Vornac Vogel


Policija se zdaj že več let ukvarja s številnimi aktivnostmi za omilitev kadrovskega primanjkljaja. Med drugim spodbuja aktivno politiko zaposlovanja, da bi se čim bolj približali vzdržni fluktuaciji kadra, kar je zajeto v resoluciji o dolgoročnem razvojnem programu policije do leta 2025. Vzpostavili so tudi tesnejše sodelovanje z šolskim ministrstvom in zavodom za zaposlovanje.


Želijo si stalen dotok kadra


»Zmanjšanje zanimanja mladih za zaposlovanje v policiji v zadnjih letih je naše strokovne službe spodbudilo, da so v začetku leta 2018 organizirale dva strokovna posveta o spremenjenih postopkih za zaposlitev kandidatov za policiste in pomožne policiste. Udeleženci so se strinjali, da je treba nameniti večji poudarek promociji zaposlovanja. S tem namenom smo oblikovali tudi delovno skupino,« pojasnjuje Droletova.

Največji odliv kadra je bil v letih 2010 kot posledica reorganizacije policije in notranjega ministrstva, ter 2012, 2013 in 2014 zaradi upokojevanja. FOTO: Roman ŠŠipić
Največji odliv kadra je bil v letih 2010 kot posledica reorganizacije policije in notranjega ministrstva, ter 2012, 2013 in 2014 zaradi upokojevanja. FOTO: Roman ŠŠipić


Osnovni namen skupine je pripraviti program oziroma načrte promocije za različne razpise in ekipe po policijskih upravah usposobiti, da razpršeno po lokalnih okoljih, a enotno in samostojno izvajajo promocijo poklica policista. Tako želijo zagotoviti stalen dotok najmanj 150 kandidatov za policiste, najmanj 100 kandidatov za nadzornike državne meje in najmanj 50 kandidatov za pomožne policiste za eno izvedbo usposabljanj. Na leto organizirajo dve usposabljanji.


Sodobni pristopi


»Vsaka generacija je specifična, zato mlade poskušamo nagovarjati prek kanalov, ki so jim blizu, ki jih spremljajo in obenem z vsebinami, ki so jim bolj zanimive. Poklic policista mladim zato približujemo s pomočjo atraktivnih objav na družbenih omrežjih facebook, instagram, v šolah, na različnih javnih prireditvah, z vključevanjem znanih javnih oseb, kot so denimo Chorcyp, Alenka Dovžan, Matjaž Javšnik ..., vrhunskih športnikov kot tudi kandidatov za policiste, ki bodo lahko svojim vrstnikom iz lastnih izkušenj predstavili atraktivnost poklica policista oziroma do tedaj pridobljenih znanj.

Komentarji: