Pripravništva: »Mladi danes nimamo nič od vladnih obljub«

Sindikat Mladi plus leto dni opozarja na problem neplačevanja pripravnikov in nezadostno število razpisanih mest. 

Objavljeno
17. september 2015 18.27
Portret Tea Jarc, Ljubljana, 22.Junij2015
S. H., notranja politika
S. H., notranja politika

Ljubljana - Novembra so v sindikatu Mladi plus predstavnikom vlade predlagali, naj delajo volontersko, dokler ne uredijo položaja pripravnikov. Takrat se je vlada zavezala, da bo področje čim prej zakonsko uredila, a to naj bi se po zadnjih podatkih zgodilo šele jeseni 2016.

Tea Jarc iz omenjenega sindikata, je danes pred državnim zborom, dejala, da ukrepov še ni na vidiku: »Vlada mlade sili, da bomo čakali še dlje.« Obljubljajo jim razpise, predvsem na področju socialnega varstva (100 mest) in vzgoje in izobraževanja (300 mest), vendar pa v sindikatu opozarjajo, da mesta ne bodo zadostila realnim potrebam, saj bi socialni delavci potrebovali vsaj petkrat več, vzgojitelji in učitelji pa vsaj dvakrat več mest.

Razpis naj bi bil v tem mesecu, vendar v sindikatu o tem ne vedo še popolnoma ničesar.

Tudi Dušan Semolič, predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, podpira čim prejšnjo ureditev področja pripravništev. »Prihaja do velikega izkoriščanja in vlada je dolžna tisto, kar je obljubila, tudi storiti.«

Tea Jarc pa dodaja, da mladi ne želijo biti poligon za politična preigravanja in predmet manipulacij, zato obsojajo zadnje besede finančnega ministra in ministrice za delo, ki želita ustvariti medgeneracijski konflikt. »Seveda si želimo dostojnega dela in plačanih pripravništev, vendar nikoli na račun drugih generacij. Želimo, da se zanje zagotovijo sredstva iz slovenskega proračuna, saj so evropska sredstva negotova, nestabilna in nezadostna.«

Svoje zahteve bodo izrazili tudi na na današnji seji odbora za delo, ki se je začela ob 16. uri in ki je bila sklicana prav zaradi pripravništev. Če bodo na odboru sprejeli sklepe, da se roki za urejanje pripravništev skrajšajo in da se zagotovijo sredstva zanje, potem bodo skupaj lahko našli neko mirno rešitev, še dodajajo na sindikatu Mladi plus.