Mladi pevci zapeli zamejcem

Na predvečer praznika so celjski gimnazijci izvedli koncert za Slovence v Trstu

Objavljeno
08. februar 2017 17.26
Gimnazijci v Trstu
Brane Piano
Brane Piano
Trst - Združeni pevci zborov in glasbenih zasedb Gimnazije Celje - Center (GCC) so na predvečer praznika v Trstu izvedli koncert za zamejske Slovence. Pevci gimnazijskega Dekliškega pevskega zbora GCC, zasedb FaVoZa in The Šlagers so navdušili s koncertom ob 500-letnici reformacije in slovenskem kulturnem prazniku v evangeličansko-luteranski cerkvi v Trstu. Gostitelj koncerta je bil slovenski Licej Franceta Prešerna iz Trsta, s katerim GCC že vrsto let goji intenzivne stike in izmenjuje učitelje in dijake. na področju izmenjav učiteljev in dijakov. Prav zdaj je na izmenjavi 6 tržaških in 6 celjskih dijakov, marca pa se bodo izmenjali tudi po 3 učitelji iz vsake šole.

Pevci z GCC, ene izmed treh celjskih gimnazij, se že nekaj let februarja podajo na glasbeno turnejo za Slovence v zamejstvu in drugod v tujini. Na GCC v tem šolskem letu deluje kar 9 glasbenih sestavov, v katerih ustvarja več kot 150 sedanjih in nekdanjih dijakov. Šola je tudi edina srednja šola v državi, ki ji je Javni sklad za kulturo podelil naziv Kulturna šola 2015-2020. Doslej so bili ob slovenskem kulturnem prazniku že na turnejah v Srbiji, na Hrvaškem, v BiH in Avstriji.

Torkov koncert v tržaški cerkvi na trgu Panfili, ki je močno povezana tudi s Slovenstvom v Trstu, je privabil slovensko občinstvo iz vse Benečije in Julijske krajine, predstavnike zamejskih društev ter lokalnih političnih in šolskih oblasti. Nastopajoče in občinstvo je s svojo prisotnostjo počastila tudi slovenska generalka konzulka v Trstu Ingrid Sergaš.

Glasbeniki z GCC in njihovi mentorji Sašo Šonc, David Preložnik in Gregor Deleja so izvedli glasbeni sprehod skozi slovensko glasbeno zgodovino vse od del Primoža Trubarja, ki je v slovensko kulturno zakladnico prispeval tudi številne protestantske korale, priredb slovenskih ljudskih s Primorske in Štajerske, do legendarne popevke Svobodno sonce, ki ostaja glasbeni spomin na osamosvajanje Slovenije. Kulturni program so z besedo, glasbo in plesom dopolnili dijaki tržaškega liceja.