Mladi v Stični žurirajo in iščejo Boga

Bazilika Žalostne matere božje je bila že dopoldan dobro obiskana, kar je razveselilo nadškofa Alojzija Cvikla.
Fotografija: Ob stiški baziliki Žalostne matere božje se je danes zbralo več kakor 5000 mladih iz vseh koncev Slovenije. FOTO: Bojan Rajšek/Delo
Odpri galerijo
Ob stiški baziliki Žalostne matere božje se je danes zbralo več kakor 5000 mladih iz vseh koncev Slovenije. FOTO: Bojan Rajšek/Delo

Stična – Več tisoč mladih katoličanov je danes obiskalo Stično, kjer poteka njihovo vsakoletno srečanje imenovanje Stična mladih. Njihovo tokratno geslo je Tukaj sem, zgodi se. Mlade bo pozno popoldan obiskal tudi predsednik republike Borut Pahor, sveto mašo pa bo daroval mariborski nadškof Alojzij Cvikl.

Alojzij Cvikl je za Delo povedal, da gre za srečanje slovenske mladine, ter da ga pogled na množico mladih vernikov zelo osrečuje. »Občutek je res dober. Ustvarilo se je prijetno vzdušje in tudi ponudba med 21 delavnicami je zelo različna, zatorej se lahko vsakdo odloči za tisto delavnico, ki ga najbolj zanima,« je povedal Cvikl. Izrazil je zadovoljstvo, da je bila stiška bazilika Žalostne matere božje že v dopoldanskem času zelo obiskana, kar po njegovem prepričanju pomeni, da mladi iščejo tišino.

Alojzij Cvikl, mariborski nadškof FOTO: Bojan Rajšek/Delo
Alojzij Cvikl, mariborski nadškof FOTO: Bojan Rajšek/Delo


Tudi pri spovedi je bilo ogromno mladih in to, po prepričanju mariborskega cerkvenega dostojanstvenika pomeni, da mladi iščejo tudi trenutke samote. Letos prireditev poteka pod geslom Tukaj sem, zgodi se in naš sogovornik razloži pomen svetih besed Device Marije, »da sem tukaj, prišel sem in vzel sem si čas in želim biti odprt za Božji glas, ter da želim tudi na ta Božji glas odgovoriti«.


Našli veselje in upanje


Po besedah Petre Povirk, članice stiških ustvarjalcev, je bilo v organizacijo vključenih 150 prostovoljcev, ki so z delom začeli že v januarju in so do izvedbe prireditve opravili za več kakor 6000 ur prostovoljnega dela. Veliko se je jih vključilo še kasneje, tako da je vseh tistih, ki so bili vpeti v delo blizu 500 ljudi.

Mladi so bili povsem razigrani. FOTO: Bojan Rajšek/Delo
Mladi so bili povsem razigrani. FOTO: Bojan Rajšek/Delo


Več kakor 5000 mladih je danes pod cerkvenim obzidjem našlo veselje, upanje in med drugim tudi življenjsko perspektivo, torej vse tisto, kar v vsakdanjem življenju pogrešajo. »Ko vidim toliko zbrane mladeži, ki je up cerkve in naroda, sem srečen in zadovoljen,« je med hojo proti prireditvenem prostoru povedal eden od številnih duhovnik, ki so se udeležili današnjega srečanja katoliške mladine. Mladi so se na prireditvem prostoru ob glasbi in petju Stična Benda zabavali in tudi ob poskočnih taktih iskali pot do Boga.

FOTO: Bojan Rajšek/Delo
FOTO: Bojan Rajšek/Delo


Dogajanje vsebinskega programa so obogatili italijanska teologinja Katia Roncalli, specialistka ginekologije Milena Igličar, upravnik Pastoralne zveze župnij Slovenj Gradec Simon Potnik, podjetnik in vodja bencinske črpalke OMV Dravograd Drago Borković, teolog in učitelj zgodovine Simon Purger, ustanoviteljica portala KatStik Mojca Belcl Magdič in drugi gosti. Srečanje Stična mladih z izjemo leta 1999, ko je Slovenijo obiskal papež Janez Pavel II., poteka neprekinjeno že vse od leta 1981.

Komentarji: