Mladim alkohol ponujajo kar starši

Velenjčani bodo gostince opozarjali na prepoved točenja alkohola mladoletnikom.

Objavljeno
10. marec 2015 17.13
Velenje
Brane Piano, Celje
Brane Piano, Celje
Velenje – V Velenju bo občina še pred koncem šolskega leta z akcijo gostince pozvala, naj dosledno upoštevajo zakonsko prepoved prodaje alkoholnih pijač mladoletnim. Anketa, ki so jo opravili v Šaleški dolini, kaže, da je alkohol mladim vse preveč preprosto dostopen. A ne samo v bifejih, tudi doma.

Po podatkih Policijske postaje Velenje, ki jih je predstavil komandir Boštjan Debelak, so lani obravnavali več kaznivih dejanj s področja prepovedanih drog kot prej in skupaj zasegli 6,9 kilograma indijske konoplje.

»Da bi preprečili preprodajo in jemanje prepovedanih drog, smo opravljali tudi poostrene nadzore,« je na sosvetu za izboljšanje varnosti občanov, ki mu predseduje župan Bojan Kontič, povedal Debelak. Po besedah Marka Pritržnika, direktorja Mladinskega centra Velenje in predsednika Medobčinske lokalne akcijske skupine za preprečevanje zasvojenosti z drogami, ki se ukvarja s številnimi preventivnimi programi za otroke in mladino, so lani osnovnošolce in srednješolce seznanjali s problematiko nasilja in mamil. Ob tem so med mladimi izvedli anketo o razširjenosti mamil v Šaleški dolini.

Alkohol ponujajo starši

Le malo več kot četrtina mladih anketirancev pravi, da niso poskusili še nobene dovoljene ali prepovedane droge. Več kot 57 odstotkov jih je najprej pilo alkohol. Kot prvo drogo jih je le 14 odstotkov navedlo tobak, marihuano ali hašiš pa sta kot prvo drogo navedla le dva odstotka mladih. V petini primerov jim je mamilo prvič ponudil vrstnik, skrb vzbujajoče pa je, da so jim alkohol ali tobak v več kot 14 odstotkih primerov ponudili starši.

Mladi v Šaleški dolini pijejo pivo, vino, žganje in tako imenovane alkopop pijače – mešanice alkoholnih in sladkih pijač. Pivo jih je pilo že skoraj 79 odstotkov, vino 75 odstotkov, žganje 64 odstotkov in alkopop pijače 56 odstotkov mladih. Najpogosteje kar v barih in gostilnah.

Pritržnik navedene podatke komentira z opombo, da je večina anketirane populacije še mladoletne in ti v gostinskih lokalih zaradi zakonske prepovedi alkoholnih pijač ne bi smeli dobiti. Samo petina anketiranih je alkohol le poskusila, a prav tako skoraj petina alkohol pije kar doma, šestina mladih pa se znajde drugače – nabavijo pijačo in pijejo kje na prostem.

Petina pozna učinke kanabisa

Več kot polovica mladih v Šaleški dolini pozna ljudi, ki jemljejo prepovedane droge. Tako ne čudi, da je skoraj petina mladih že poskusila kanabis. Po drugi strani pa večina mladoletnikov prepovedanih drog še nikoli ni poskusila in tistih, ki so že vzeli amfetamine, je štiri odstotke, kokain in ekstazi sta s tremi odstotki na tretjem mestu, sledita LSD in heroin z dvema odstotkoma mladih ter nove prepovedane droge z enim odstotkom.