Mortorož - mehka »teroturistična« akcija

Namen projekta naj bi bil vzpodbuditi oblast, da mladini omogoči bolj enostavno uporabo javnih površin in prostorov.

Objavljeno
28. februar 2014 17.41
Portorož kot Mortorož
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Portorož - Al' prav se piše Portorož ali Mortorož? To so se spraševali Portorožani in turisti. Danes ponoči so namreč neznanci prelepili smerokaze Portorož s črko M, na peščeni portoroški plaži pa na nosilce za senčnike pripeli bele deščice in tako čez noč spremenili osrednjo portoroško plažo v pokopališče s kakimi 120 križi.

Kasneje je skupina na enega od najbolj branih lokalnih spletnih portalov (Regional Obala) sporočila, da je to izražanje mnenja neodvisne skupine mladih, ki si želi izboljšati okolje, v katerem živi in ustvarja. To naj bi bil projekt, ki odraža vzdušje in dogajanje v Portorožu izven kratke turistične sezone.

Razprtije o samem sporočilu

Namen projekta naj bi bil vzpodbuditi oblast in občane, da mladini in tudi ostalim omogočijo bolj kreativno in enostavno uporabo javnih površin in prostorov.

Po tej mehko »teroristični« akciji so se v kraju razvnele razprave in razpritje o samem sporočilu, o tem, kdo naj bi stal za dejanjem in kakšne odnose med ljudmi v resnici razgalja.

Del turističnih delavcev je dogodek uvrstil v širši nabor pustnega razpoloženja, v katerem so skriti talenti skušali z angažirano umetniško instalacijo opozoriti na možne povezave kraja z beneškim bienalom in karnevalom.

Zato je bele križe na plaži mogoče razumeti tudi kot pokopališče turističnih strategij, pokopališče turističnih zakladov in pokopališče idej nasploh.

Za koliko so teroristi izboljšali okolje, v katerem živijo, pa je seveda stvar presoje.