Obrambno ministrstvo: Na lokaciji domnevnega incidenta ni bilo nobenega pripadnika SV

Policija vodi delovodnik, kateri vojak je bil razvrščen na katero patruljo, je dejal Matej Tonin. Slovenska vojska pomaga tudi pri nadzoru zahodne meje in ne le južne.

Objavljeno
25. maj 2020 10.37
Posodobljeno
25. maj 2020 17.42
Policija vodi delovodnik, kateri vojak je bil razvrščen na katero patruljo. FOTO: Jure Eržen/Delo
STA
STA
V občini Hrpelje - Kozina blizu meje z Italijo je po navedbah Primorskega dnevnika pred dnevi prišlo do incidenta, ko naj bi moški v uniformi, domnevno Slovenske vojske, nameril puško v sprehajalca. Italijanska poslanka Debora Serracchiani namerava zato zunanjega ministra Luigija di Maia pozvati, naj od slovenske strani zahteva pojasnila o dogodku.

Tržaški dnevnik v slovenščini se sklicuje na izjave priče, 32-letnega državljana Italije in Slovenije z začasnim bivališčem v Sloveniji. Ta se je pred dnevi z dekletom sprehajal po gozdu na območju nad dolino Glinščice. Ko se je nekoliko oddaljil od dekleta, sta do njega prišla moška v vojaški opremi; eden je zahteval, naj se nemudoma ustavi.

Obrambni minister Matej Tonin je danes dejal, da Slovenska vojska še preverja domnevni incident ob meji z Italijo, kjer naj bi moški v uniformi, domnevno Slovenske vojske, nedavno nameril puško v sprehajalca. Kot je Tonin pojasnil ob robu seje DZ, vojska, ki pomaga pri nadzoru zahodne meje, čaka pojasnila policije.

Policija vodi delovodnik, kateri vojak je bil razvrščen na katero patruljo, je dejal Tonin. Slovenska vojska pomaga tudi pri nadzoru zahodne meje in ne le južne, je pojasnil minister. Pri patruljiranju imajo vojaki za samoobrambo tudi osebno oborožitev. Vojska je s policijo na podlagi 37. člena zakona o obrambi podpisala dogovor, je še povedal.

image
»Bil je vojak Slovenske vojske. Ni bil član kake varde. Utemeljil mi je, da s kolegom iščeta morebitne migrante, ki na tem območju dnevno prečkajo mejo in so na poti proti Italiji,« je 32-letnik povedal za Primorski dnevnik. Fotografija je simbolična. FOTO: Tomi Lombar/Delo


Na podlagi tega, tako Tonin pojasnjuje tolmačenje policije, lahko policija usmerja vojsko pri patruljiranju. »Na neko patruljo lahko policija pošlje tudi vojsko brez spremstva policista. Seveda, če v tem primeru vojak odkrije kakšno nepravilnost, tako kot vsak drug državljan, mora o tem nemudoma obvestiti policijo, ta pa ukrepa in pelje postopek,« je razložil minister.

Povedal je še, da imajo trenutno na pristojni policijski postaji sestanek z italijansko stranjo. Dodal je, da bo vojska, ko bo pridobila informacije o domnevnem incidentu, o tem tudi ustrezno obvestila javnost. Minister je poudaril, da je v interesu vseh, da se dogodek razčisti. Bi pa Tonin pustil kanček možnosti, da gre za lažno novico.
 

Obrambno ministrstvo: Pripadnikov Slovenske vojske v času incidenta ni bilo na omenjeni lokaciji


Pozno popoldan so se iz ministrstva za obrambo odzvali s pojasnilom glede prispevka, objavljenega v Primorske dnevniku. Pojasnili so, da so takoj po objavi članka začeli ugotavljati dejstva in s pomočjo natančno nevedenega časa in kraja dogodka, ki so ga pri avtorju članka preverili dvakrat, in zagotavili, da dne 8. maja na omenjeni lokaciji domnevnega incidenta ni bilo nobenega pripadnika Slovenske vojske. Kot so dodali, so preverili operativne dnevnike iz omenjega dne, podatke so preverili tudi pri Policiji, ki je potrdila, da vojska ta dan na omenjenem območju ni izvajala nobenih nalog.
 

»Z avtomatsko puško mi je meril naravnost v glavo«


»Prestrašil sem se. Nisem vedel, kaj se dogaja. Mislil sem, da je nek 'norec', ki se igra vojaka. Ukazal mi je, naj pokleknem. Z avtomatsko puško mi je meril naravnost v glavo,« je za Primorski dnevnik povedal 32-letnik, ki je ostal neimenovan. Ko sta moška ugotovila, da govori slovensko, sta se mu opravičila in ga izpustila.

»Bil je vojak Slovenske vojske. Ni bil član kake varde. Utemeljil mi je, da s kolegom iščeta morebitne migrante, ki na tem območju dnevno prečkajo mejo in so na poti proti Italiji,« je še povedal za časnik.

Italijanska poslanka iz vrst demokratov (PD) Serracchianijeva je sporočila, da je »v zvezi z novicami o zaskrbljujočih dogodkih na meji med Italijo in Slovenijo« na kratko že obvestila zunanje ministrstvo, ministra Luigija Di Maia pa bo pozvala, naj od slovenske vlade zahteva pojasnilo o vseh vidikih tega dogodka, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. Kot je poslanka dodala po navedbah Anse, je »nesprejemljivo, če držijo navedbe, da se v bližini naše meje gibljejo oboroženi pripadniki paravojaških struktur«.