Multimedijska vrata v piransko kulturo

Mediadom Pyrhani Info- in kulturni center, s katerim bi radi na več načinov obogatili mesto, je stal približno milijon evrov

Objavljeno
29. september 2015 00.06
Zgodovina piranskega obzidja
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Piran – Kdor hoče videti, kakšen je najboljši kulturni projekt, kot so ga leta 2013 ocenili na kulturnem ministrstvu med 57 občinskimi projekti, lahko to od danes stori v piranski Kumarjevi ulici, kakšnih 100 metrov od Tartinijevega trga. Po skoraj devetih letih prenove nekdanjega godbenega doma so odprli vrata Mediadoma Pyrhani, sodobnega kulturnega medijskega doma.

»To je zanimiv projekt, komplementaren drugi kulturni ponudbi v mestu, saj na multimedijski način predstavlja mesto, kulturo in ustanove, ki se ukvarjajo z dediščino. Sodobni infocenter na zanimiv način prikazuje zgodovino in pomembne ljudi. Spodbuditi želi obiskovalce, da obiščejo druge piranske zanimivosti,« je o Mediadomu Pyrhani povedal direktor Pomorskega muzeja Piran Franco Juri.

Predstojnica občinskega urada za družbene dejavnosti Lada Tancer je povedala, da center združuje inovativno tehnologijo in vsebine, s katerimi na različne načine – z zasloni na dotik, s filmi, fotografijami, z risbami in besedili v petih jezikih ter (konkretno) z arheologijo in arhitekturo – predstavljajo poglavitno kulturno dediščino mesta. To je nekakšna nova sprejemna soba piranske kulture; zgodbo o razvoju mestnega obzidja in o solinah pripovedujeta dva kratka filma, na zaslonih so predstavljeni bogata cerkvena dediščina, najpomembnejši Pirančani (skladatelj in violinist Giuseppe Tartini, režiser František Čap, kipar Janez Lenassi, zgodovinar Diego de Castro), filmski ustvarjalci in filmi, ki so jih snemali v mestu, zgodovina Beneške republike ... »Prostor je namenjen predvsem turistom, predstavljamo vse pomembnejše dogodke v mestu in koledar prireditev, vse kulturne in turistične zanimivosti. Pri recenziji besedil in vsebin so pomagali strokovnjaki Pomorskega muzeja Piran, mestnega arhiva in piranski župnik Zorko Bajc,« je povedala Lada Tancer.

Katakombe in sramotilni steber

V kleti je poleg izvirnega sramotilnega stebra predstavljeno arheološko odkritje podzemnega hodnika s šestimi nišami ob straneh, s kamnitim in opečnatim tlakom ter grobnico ... Zaradi domneve, da je bil podzemni hodnik povezan z drugimi podzemnimi hodniki, so ga Pirančani poimenovali »piranske katakombe«. V nadstropju je dvorana za 80 gledalcev, kjer bodo omogočili filmske projekcije tudi v 3 D-tehniki ali pa organizirali glasbene nastope, recitale, manjše gledališke, plesne, folklorne, fotografske, filmske in druge kulturne dogodke, predavanja, predstavitve, okrogle mize.

Dom upravlja Zveza kulturnih društev (ZKD) Piran, ki povezuje 14 društev, poleg tega organizira kulturne dejavnosti v mestu. Druga naloga Mediadoma bo mreženje kulturne ponudbe, saj bo v njem deloval center za povezovanje kulturnih dejavnosti. Že letos poleti so organizirali festivale (Plesni festival, Festival Piran, Tartini festival, folklorni festival MIFF, Sedem sonc in sedem lun, Akademija Tartini), ki si jih je ogledalo več kot 26.000 ljudi. Čez teden dni bo v novih prostorih spremljevalni program Festivala evropskega in mediteranskega filma, prihodnje leto pa bo Mediadom na voljo za spremljevalni program Festivala slovenskega filma.

Na račun novega centra so v ZKD Piran za nedoločen čas v Mediadomu zaposlili tri mlade (informatorko, tehnika in kulturnega menedžerja), še eno zaposlitev je center prinesel v občinski upravi. Za prenovo stavbe in opremo so namenili 980.000 evrov, večino denarja sta prispevala ministrstvo za kulturo in EU, za zaposlene in program pa bo morala denar zagotoviti občina. Za ZKD so zato v proračunu namesto dosedanjih 98.000 evrov namenili 250.000 evrov. Čeprav so v drugih kulturnih zavodih zaradi tega opozarjali, da bo nova dejavnost lahko delovala na račun stiskanja pasu pri obstoječih kulturnih zavodih, Lada Tancer pomisleke zavrača. Zagotovila je, da so denar za novo dejavnost pridobili iz drugih proračunskih virov. Poleg tega je prepričana, da bo Mediadom pripomogel k promociji piranske kulturne dejavnosti, večji prepoznavnosti dediščine in večjemu turističnemu obisku.